De berbers, die zich Amazigh (betekent 'vrije man') noemen, zijn de oorspronkelijke bewoners van Marokko. De Marokkaanse Arabieren stammen af van de Arabische veroveraars die in de zevende eeuw voor het eerst Marokko binnenkwamen en van de Arabische moslims die in de vijftiende eeuw uit Spanje werden verdreven.
In tegenstelling tot de Berbers, die in dorpen in de bergen wonen, wonen de Arabieren in (de Marokkaanse) steden. Grote delen van Marokko zijn door bergen en woestijnen tot op heden moeilijk bereikbaar en onherbergzaam. Het leven is er hard en de mensen leven een simpel en geïsoleerd bestaan in stammen.
Landen & Volken
Veel Berbers kunnen geen Arabisch spreken of lezen en worden niet gerespecteerd door de Arabisch gezinde overheid. Zij krijgen bijvoorbeeld geen tolk bij juridische processen in het Arabisch. Berbers eisen gebruik van de Berbertalen in het onderwijs; hetzelfde gebeurde een paar jaar eerder in Algerije.
De Imazighen worden meestal aangeduid als berbers. Een term die zij zelf als een scheldwoord beschouwen. De Griekse historicus Herodotos is in 430 v. Chr. de eerste die over de Imazighen schrijft.
Berbers sprekende mensen noemen zichzelf 'Imazighen', wat 'vrije mensen' betekent. Het Berbers wordt in de eigen taal 'Amazigh' (enkelvoud van 'Imazighen') genoemd; het Tarifit in Noordelijk Berbers is 'Tamaziģt', de vrouwelijke vorm van 'Amazigh'.
Bevolking van Marokko: Ongeveer 60 procent van de bevolking van Marokko bestaat uit Arabisch sprekende Marokkanen, 40 procent uit berbers die een berberdialect als moedertaal hebben. De berbers, die zich Amazigh (betekent 'vrije man') noemen, zijn de oorspronkelijke bewoners van Marokko.
In het Arabisch wordt Marokko Maghreb genoemd, dat het westen betekent.
De Berbertalen vormen samen een tak van de Afro-Aziatische taalfamilie en worden gesproken in 10 landen in Noord-Afrika. De meeste sprekers bevinden zich in Marokko, Algerije en Libië.
De Imazighen
Riffi - Berbers van het Rifgebergte in het Noorden. Zij spreken het Tarifit. In Nederland komen de meeste Marokkanen hier vandaan. Tamazight - Gesproken door zij die wonen vaak in de midden- en hoge Atlas en in de woestijngebieden.
Herkomst en betekenis Berber
Dit betekent 'stamelend'. In het Grieks betekent het woord 'niet-Grieks, met een onverstaanbare taal'. De naam van het Noord-Afrikaanse volk de Berbers houdt hier ook verband mee.
Ruim zeventig procent van de Marokkaanse bevolking identificeert zich als Arabier. Zij spreken het Marokkaanse dialect van het Arabisch en leven met de Arabische cultuur. De overige dertig procent zijn niet-gearabiseerde Berbers, die cultureel gezien Berbers zijn en vaak naast het Arabisch nog een Berbertaal spreken.
De Arabieren veroverden de regio in de 7e eeuw en brachten de islam, waartoe de meeste Berbers zich bekeerden.
In feite worden alle Arabisch sprekende mensen opgevoed in een dialect, ook wel omgangstaal genoemd. De dialecten verschillen onderling, waardoor Arabischsprekende inwoners uit verschillende regio's elkaar moeilijker kunnen verstaan. Overgangsvormen tussen dialect en MSA noemt men wel 'de derde taal'.
(Marokkaans voor eet smakelijk)
Habibi betekent 'mijn schat' in het Arabisch, tenminste als een vrouw het tegen haar man zegt.
Fellah. “Marokkaans-Arabisch voor boer. Ik wil lekker bezig zijn en ik wil oud worden.
Naast de economisch belangrijke fosfaatmijnen heeft Marokko de grootste zilvermarkt van Afrika. De kern van industriële activiteiten van het land is Casablanca, de economische hoofdstad. Tanger profileert zich dankzij investeringen steeds meer als de industriële hoofdstad van het noorden.
Het is moeilijk om precies aan te duiden welke gerechten van de berbers afkomstig zijn zijn, maar de wereldberoemde tajines en couscous zijn zeker onderdeel van de keuken van de berbers. Ze kennen verder gerechten als marmita (stoofpot met vlees, groenten en kruid), brood, couscous en geroosterd lamsvlees.
Terwijl slechts 1,9 procent van de bevolking van Nederland van Marokkaanse origine is, geldt dat voor 7,1 procent van de bevolking van de vier grote steden. De Marokkanen wonen vooral in Utrecht en Amsterdam, waar ze in beide gevallen 8,7 procent van de bevolking uitmaken.
Hou je bek! Eej homo, Cayete!
Salam (Arabisch: سلام salām of salaam) is een Arabisch woord dat letterlijk vrede betekent. Het woord dient tevens als algemene begroeting, niet alleen in Arabische staten en door moslims in andere landen, maar ook in landen en bij volkeren waar de islam een grote invloed heeft.
Berber is een officieel woord in het woordenboek en wordt uitgelegd als wit wollen tapijt. Een Berber vloerkleed bestaat uit een geknoopte pool, waarna deze wordt doorgesneden en het vloerkleed de kenmerkende warme look and feel krijgt. Heerlijk om op plaats te nemen en warm genoeg om de blote voeten te laten kietelen.