Eerste 6 weken na de bevalling
Probeer maximaal 3 keer per dag te trap op en neer te lopen. Vraag in de eerste zes weken om hulp bij zwaar tillen of andere zware activiteiten. Probeer zware huishoudelijke taken, zoals met een volle wasmand de trap op lopen of dweilen zo min mogelijk te doen.
let er bij dagelijks activiteiten zoals draaien in bed, overeind komen en lopen goed op dat je rustig naar de buik ademt, zet de adem niet vast. beperk het traplopen tot een minimum. zorg ervoor dat je iets onderuit gaat zitten op het toilet en niet hoeft te persen.
Het algemene advies is dat je weer mag beginnen met sporten (nog niet hardlopen!) na zes weken, als je een vaginale bevalling hebt gehad. Voor hardlopen na een keizersnede geldt acht weken.
Overdrijf nog niet met lang staan, lopen, tillen etc. en luister naar (pijn)klachten tijdens of na je activiteiten. Vanaf 3 weken na een vaginale bevalling kun je weer deelnemen aan het Floor®-programma als je je daar weer goed genoeg voor voelt.
Zorg er in ieder geval voor dat je in de middag een paar uur voor jezelf hebt, zeker als je baby 's nachts nog niet zo goed slaapt heb je die paar uurtjes in de middag hard nodig.
In principe mag u na de kraamweek met uw kindje naar buiten. Het hangt natuurlijk wel een beetje af van het seizoen wat daarin geadviseerd wordt. Ook is het afhankelijk van het gewicht van uw kindje. Baby's met een laag geboortegewicht hebben vaak meer moeite om op temperatuur te blijven.
In de eerste drie maanden na de bevalling moet je bekkenbodem nog herstellen, vandaar dat je dan beter low-impact oefeningen kunt doen. Begin je te vroeg met springen en rennen, dan loop je het risico dat de bekkenbodem niet goed herstelt, waardoor (blijvende) klachten zoals bijvoorbeeld incontinentie kan optreden.
Het kan langer duren met hechtingen of na het uitscheuren om comfortabel op een zadel te zitten. Die extra druk en spanning van het fietsen kan het herstel namelijk langer laten verlopen. Vanaf 6 weken kun je in principe weer gaan sporten, en dus ook weer dagelijks iets langere stukjes gaan fietsen.
Het beste wat je kunt doen is rustig blijven en in bed blijven liggen, zelfs als je niet kan slapen. Je lichaam heeft namelijk hoe dan ook de rust nodig om bij te komen na de bevalling. Als de hormonen weer wat tot rust komen, zal je de nachten en dagen erna waarschijnlijk wel kunnen slapen wanneer je baby slaapt.
Ga na de kraamweek eens zitten op een harde ondergrond, bijvoorbeeld op een harde stoel. Dat zorgt voor een betere doorbloeding in je vagina dan wanneer je op een zachte ondergrond zit Ga hierbij recht op de hechtingen zitten. Rust, rust en nog eens rust. Dat is wat je lichaam en je wond nodig heeft na een bevalling.
Je kan 6 weken na de bevalling weer (rustig) gaan sporten
Daarna kunnen de meeste vrouwen rustig hun activiteiten gaan opbouwen. Vanaf zes weken na de bevalling kun je het sporten weer opbouwen, als je toestemming hebt gekregen van de gynaecoloog of verloskundige.
Adviezen voor het bekken in de kraamperiode
Tot 24 uur na de bevalling zo min mogelijk staan of lopen (niet douchen). Gebruik een toilet of po-stoel op de slaapverdieping. De eerste twee tot drie dagen geen trappen lopen. Let op voldoende rustmomenten.
Geen twijfel mogelijk: een bevalling doet veel meer pijn dan een trap in je kruis. Ook het geboortekanaal van vrouwen is rijk aan dergelijke pijncellen. Tijdens een bevalling wordt het kanaal sterk opgerekt en ervaart de vrouw net zo'n pijn als mannen bij een trap in het kruis.
Pijn bij traplopen of moeite met traplopen is een veelvoorkomende vervelende klacht. Naarmate u ouder wordt raken uw benen snel vermoeid of werken ze minder goed mee. Ook longaandoeningen of hartklachten kunnen er voor zorgen dat het traplopen voor het gevoel vergelijkbaar wordt met het beklimmen van een hoge berg.
Ademende kleding: Je kunt tijdens de bevalling behoorlijk gaan zweten. Ademende stoffen zijn dan wel zo fijn, zoals katoen of linnen. Synthetische stoffen zullen minder fijn zijn. Dikke sokken: Je zult er misschien niet gelijk aan denken, maar wist je dat je tijdens de bevalling last kunt krijgen van koude voeten?
U zult de eerste dagen merken dat u meer moet plassen. Het vocht dat u opstapelde tijdens de zwangerschap raakt u nu kwijt. Zwellingen in benen, enkels, gezicht en vingers verdwijnen langzaam. Dit kan wel 14 dagen duren.
3 tot 4 maanden na de bevalling
Snelkracht van de bekkenbodemspieren; 3 series van 12 snelle aanspanningen met steeds 1-2 minuut rust tussen de series. Coördinatie van de bekkenbodemspieren; hanebalkoefening: span de bekkenbodem rustig aan op 60%, na 3 tellen trek je door naar maximaal en weer terug naar 60%.
Er zijn twee soorten hechtingen, namelijk inwendig uit uitwendig. Bij uitwendige hechtingen worden je buitenste schaamlippen gehecht. Bij inwendige hechtingen worden de binnenste schaamlippen, het perineum en het gebied rond de anus gehecht. Hechtingen komen veel voor na de bevalling.
Maak een rustige intrekbeweging vanuit de anus en de vagina naar de plasbuis en concentreer je daarna op het ontspannen van de spieren. Adem door tijdens oefenen. Trek de bekkenbodem opbouwend in kracht, 3 tot 12 seconden aan. Train 2x per dag in zit, lig en stand met 5 tot 10 herhalingen.
U bent kraamvrouw tot 6 weken na de bevalling.
Het eerste uur na de geboorte is heel bijzonder en belangrijk. In dit uur, ook wel het gouden uur genoemd, wordt de basis gelegd voor de band tussen moeder en kind. Tijdens het eerste uur worden geen medische handelingen verricht, tenzij deze noodzakelijk zijn.
Ze komen vooral 's nachts omdat de baarmoeder dan het meest actief is. Het kenmerkende van voorweeën is dat ze niet in kracht en frequentie toenemen en na een paar uur weer afzwakken. Gelukkig zijn deze voorweeën nog niet echt krachtig. De bevalling is dan nog niet begonnen.
Doorslapen voor een baby is 5 à 6 uur slaap achter elkaar. Bij borstvoeding zijn nachtvoedingen goed voor het op gang komen en blijven van de melkproductie. Na de eerste weken wordt een kind wakkerder en soms onrustiger.
Klachten van bekkenpijn zijn na je bevalling vaak niet opeens voorbij. In het algemeen moet je dat wat je in je zwangerschap langzaamaan ging minderen, nu langzaamaan weer gaat oppakken. Je bekkenbanden hebben tijd nodig om minder week te worden.