Uw werkgever mag u alleen ontslaan als hij daarvoor een goede reden (redelijke grond) heeft. Dit staat in het ontslagrecht.
Transitievergoeding: 1/3 maandsalaris per gewerkt jaar
Deze vergoeding is bedoeld als compensatie voor ontslag. Je betaalt 1/3 maandsalaris per gewerkt jaar met een maximum van 89.000 euro. Ook als je een tijdelijk contract niet verlengt, betaal je deze vergoeding.
Bij een geldige reden voor ontslag op staande voet wordt uw arbeidsovereenkomst per direct beëindigd. De werkgever hoeft hiervoor niet eerst naar de kantonrechter. Het ontslag wordt niet vooraf getoetst en de werkgever hoeft niet na te gaan of herplaatsing binnen het bedrijf mogelijk is.
Na de ontslagaanvraag
U verzamelt hiervoor alle documenten die wij hiervoor nodig hebben. Daarna nemen wij de aanvraag in behandeling. Dit duurt meestal 4 tot 6 weken. Dus na uiterlijk 6 weken weet u of u toestemming heeft om uw werknemer te ontslaan.
Bent u het niet eens met uw ontslag via UWV? Dan kunt u dit aanvechten via de kantonrechter. Bent u het niet eens met de uitspraak van de kantonrechter over de opzegging of ontbinding van de arbeidsovereenkomst? Dan kunt u hoger beroep (en cassatie) instellen.
U heeft na uw ontslag recht op WW als u werkloos raakt vanuit een dienstverband en aan de volgende voorwaarden voldoet: U bent verzekerd voor werkloosheid. U verliest 5 uur of meer van uw werk per week.
Heeft u een vast contract, dan mag uw werkgever u alleen ontslaan als hij een geldige reden heeft.
Als een werknemer zijn ontslag indient en daarbij de geldende opzegtermijn in acht neemt, kun je dit in principe niet weigeren. Er is één uitzondering: heeft je werknemer een contract voor bepaalde tijd, bijvoorbeeld een jaarcontract? Dan is hij verplicht om zijn contract uit te dienen tot de afgesproken datum.
Eén officiële waarschuwing biedt onvoldoende grond voor ontslag. Meerdere officiële waarschuwingen of daaropvolgende disciplinaire maatregelen, kunnen wel voldoende aanleiding geven. Je werkgever zal over een goed onderbouwd ontslagdossier moeten beschikken om ontslag via het UWV of de kantonrechter mogelijk te maken.
Andere functie door reorganisatie
Wil uw werkgever u een andere functie geven omdat de organisatie verandert? Dan kan dat alleen als u het daarmee eens bent. In uw contract, collectieve arbeidsovereenkomst (cao) of bedrijfsreglement kan staan dat uw werkgever uw arbeidsvoorwaarden zonder uw toestemming mag wijzigen.
Vaak zijn er meerdere redenen waarom je zelf ontslag wil nemen. Er is bijvoorbeeld een conflict op het werk, je vindt het werk niet leuk, je kan niet met je collega's overweg of je wil je met andere dingen gaan bezighouden.
Wat is een verstoorde arbeidsrelatie? Er is sprake van een verstoorde relatie wanneer de samenwerking niet meer optimaal is tussen werkgever en werknemer, leidinggevende en werknemer of tussen werknemers onderling. Niet optimale samenwerking betekent vaak: Er is geen open communicatie meer mogelijk.
Als je werkgever je wilt ontslaan vanwege een verstoorde arbeidsrelatie, dat moet je werkgever het ontslag aanvragen bij de kantonrechter. Je werkgever moet dan aangeven waarom de werkrelatie niet meer te herstellen is. Jij mag daarop reageren en uitleggen waarom je het ontslag onterecht vindt.
Je kunt jouw uitkering aanvragen bij het UWV (Uitkeringsinstantie Werknemersverzekeringen). Het UWV kijkt vervolgens of je aan de voorwaarden voor een WW-uitkering voldoet. Hierna beslist het UWV of je in aanmerking komt voor een uitkering na ontslag.
De UWV stuurt u een oproep waarmee u uw ontslag kunt aanvechten. Wij raden u aan om dit te doen. De werkgever kan u ook ontslaan bij de kantonrechter. Dit kan de werkgever doen als hij vindt dat de relatie verstoord is of als u tijdens ziekte of zwangerschap ontslagen bent.
Eigen risico dragen voor de WW
Als eigenrisicodrager voor de WW betaalt u de kosten van de WW-uitkering, als uw werknemers werkloos worden. UWV betaalt de uitkering aan uw werknemer. Wij brengen deze kosten bij u in rekening.
Hoelang mag werknemer naar rechter stappen? Wil de werknemer een procedure starten over zijn ontslag, dan moet hij dat binnen het jaar na de beëindiging van de overeenkomst doen. Nadien is hij te laat. Juristen spreken in dat geval over een verjaringstermijn van één jaar.
Je hebt andere mogelijkheden, je kan aan je werknemer vragen zelf ontslag te nemen of de overeenkomst in onderling akkoord al dan niet via een dading te beëindigen. Ben je op zoek naar advies over ontslag, wil je deskundige hulp bij het opstellen van een overeenkomst beëindiging onderling overleg of dading?
Met terugwerkende kracht ontbinden, of die datum met terugwerkende kracht bepalen, is niet toegestaan. Indien u het niet eens bent met de uitspraak van het Gerechtshof in hoger beroep dan kan u in cassatie gaan bij de Hoge Raad.
Het begrip duikt steeds vaker op in conversaties over bedrijfsomgevingen. In tegenstelling tot wat je zou denken, heeft de term 'quiet quitting', wat letterlijk vertaald kan worden als 'stil ontslag', niets te maken met ontslag nemen. We leggen je uit waar het over gaat.
Bij ontslag op staande voet beëindigt u de arbeidsovereenkomst direct, zonder opzegtermijn. U heeft dan geen toestemming nodig van de kantonrechter. U kunt een werknemer alleen op staande voet ontslaan als er een dringende reden is.
Ontslag op staande voet heeft ernstige gevolgen. Je moet je werk direct neerleggen. Je contract wordt per direct beëindigd en je krijgt geen salaris meer. Ook heb je geen recht op een transitievergoeding of WW-uitkering, omdat het ontslag te wijten is aan je eigen gedrag.