Een stoma kan blijvend of tijdelijk zijn. Dit is met name afhankelijk van de reden waarom je een stoma krijgt. Als je kringspier (anus) niet meer goed functioneert, dan is een blijvend stoma de oplossing. Een tijdelijk stoma kan later opgeheven worden.
Als u een stoma met 1 uitgang heeft, dan maakt de chirurg het litteken op uw buik weer open. De chirurg zet het uiteinde van de stoma terug aan het uiteinde van de darm die afgesloten in de buik heeft gelegen. Als u een dubbelloops stoma heeft, dan haalt de chirurg de 2 darmopeningen iets naar buiten.
Huidplakken kunt u 2 tot 5 dagen laten zitten. Hoelang verschilt per persoon. Overleg met uw stomaverpleegkundige hoeveel dagen u de huidplak kunt laten zitten.
Een darmstoma kan tijdelijk of blijvend zijn. Een tijdelijke stoma wordt bijvoorbeeld aangelegd om een deel van de darm rust te geven. Soms blijkt na verloop van tijd dat een stoma niet kan worden opgeheven. Er is dan sprake van een blijvend stoma.
Een hogere leeftijd hoeft op zichzelf dus geen reden te zijn om patiënten een stoma te onthouden. Een verklaring dat ouderen met een stoma minder beperkingen ervaren, ligt waarschijnlijk aan verschillen in lichaamsbeeld en omgaan met de nieuwe situatie tussen oudere en jongere patiënten.
Bij een inwendig stoma heeft u een urineopslag in uw lichaam. U moet zelf uw blaas legen met een slangetje (katheteriseren). Bij een nieuwe blaas kunt u gewoon plassen.
Kan ik op mijn buik slapen? Je mag op je buik slapen als je dit prettig vindt, maar het is wel afhankelijk van je productiepatroon. Wanneer je stoma 's nachts weinig produceert, geeft het geen problemen. Als je stoma 's nachts juist erg productief is, dan is het niet aan te raden om op je buik te slapen.
Je kunt dit voorkomen door rustig te eten en niet te praten terwijl je eet. Ook is het belangrijk om te stoppen met roken. Er zijn producten die extra gas kunnen veroorzaken zoals peulvruchten, koolsoorten en spruiten, paprika, uien, knoflook, prei en dranken met prik.
Producten die extra winderigheid kunnen veroorzaken: Bier, koolzuurhoudende dranken. Peulvruchten, koolsoorten, spruiten. Knoflook, uien, prei, paprika.
Een stoma met een eendelig opvangsysteem dient één keer per dag helemaal vervangen te worden. Bij een stoma met een tweedelig opvangsysteem moet de huidplak 2 à 3 keer per week vervangen worden. Ook dient het zakje dan vervangen te worden.
Wist je dat een huidplak gemiddeld 6,50 euro kost en een stomazakje 3,50 euro? (eendelig is goedkoper dan tweedelig, een convex plak is weer duurder dan een platte plak etc.). Wees hiervan bewust en ga zuinig met je materiaal om.
De hoeveelheid ontlasting per 24 uur is verschillend per persoon, gemiddeld verwisselt u het zakje twee à drie keer per dag. Bij dunnere ontlasting moet u het zakje vaker verwisselen of legen. De colostoma kan ook in de nacht ontlasting produceren. Als u nog een endeldarm heeft, kunt u aandrang om te poepen krijgen.
Doordat u een stoma heeft gehad is een deel van uw darm enige tijd niet in gebruik geweest. Hierdoor is uw ontlasting aan het begin vaak dun en moet u regelmatig naar het toilet. De functie van de darm zal na de operatie vanzelf herstellen. Dit kan een aantal weken duren.
Een stoma kan blijvend of tijdelijk zijn. Dit is met name afhankelijk van de reden waarom je een stoma krijgt. Als je kringspier (anus) niet meer goed functioneert, dan is een blijvend stoma de oplossing. Een tijdelijk stoma kan later opgeheven worden.
Er zijn ongeveer 38.000 mensen met een stoma in Nederland. Jaarlijks komen daar ongeveer 7.000 bij. Verrweg de meeste mensen hebben een colostoma, daarna komt de ileostoma het meest voor.
Bel de stomaverpleegkundige
Je langer dan een dag geen ontlasting hebt. Je je ergens niet gerust over voelt. Je stoma meer dan 1,5 liter waterdunne ontlasting per 24 uur produceert.
Een stoma kan vernauwd raken; dit noemen we ook wel stenose. Dit betekent dat de doorgang van de stoma in de huid of de onderliggende spier van de buik te smal is. Hierdoor kan de ontlasting of de urine moeilijker door de stoma naar buiten komen.
Kan ik douchen met een stoma? U kunt normaal douchen met een stoma. U moet wel voorkomen dat u de douchestralen met volle kracht op de stoma richt.
Je kunt gewoon gaan zwemmen, ook in de zee. Alle huidplaten zijn waterbestendig en zijn soms zelfs na het eerste uur zwemmen niet of moeilijker te verwijderen. Zorg er wel voor dat de stoma goed is afgesloten, zodat er geen zand of water bij kan komen. Hiermee voorkom je infecties.
Oorzaken van lekkage
De opening van uw stomamal is te groot of te klein. U bent aangekomen of afgevallen waardoor de omgeving rondom het stoma is veranderd. Er zijn plooien in de huid ontstaan. Uw stoma ligt niet meer mooi boven de huid.
In principe kun je een stoma niet ruiken. Het is wel belangrijk om de verzorgingsregels goed in acht te nemen en het juiste materiaal te gebruiken. Bij het legen en verwisselen van een zakje kun je de stoma wel ruiken. Bepaalde voedingsmiddelen kunnen extra gassen en geuren veroorzaken.
Naast bevuilde kleding of beddengoed, kan de stomaproductie op de huid huidirritatie veroorzaken. Er is al sprake van lekkage als er ontlasting of urine tussen de huidplaat en de huid komt. Dit kan een jeukend tot branderig gevoel geven.
Hoe ziet een stoma eruit? Het ziet eruit als een klein, rozerood, rond stukje vlees dat aan je lichaam is vastgenaaid. Het kan vrij plat tegen je lichaam liggen of een beetje uitsteken. Je stoma heeft geen zenuwuiteinden, en ook geen sluitspier.