Moet u zitten, kies dan een stevige rechte stoel en gebruik een zogenaamde lumbale rol in uw onderrug. Die rol kunt u maken door een handdoek op te vouwen. Wanneer u opstaat, schuif dan eerst zoveel mogelijk naar voren en sta dan pas op. Ga niet op zachte stoelen en lage dikke kussens zitten.
Probeer langdurig zitten te vermijden door zo nu en dan te bewegen, en probeer hierbij gekruiste benen te vermijden. Voor dames, draag geen hoge hakken, uw wervelkolom raakt hierdoor uit balans. Slaap nooit op uw buik. Uw wervelkolom zal dan een onnatuurlijke houding aannemen en voor klachten zorgen.
Als bewegen niet lukt, kunt u een of twee dagen rust nemen. U kunt dan het beste op uw rug liggen met een paar kussens onder uw knieën, of op uw zij met half opgetrokken benen. Warmte (bijvoorbeeld een kruik) op de pijnlijke plek wordt vaak prettig gevonden. Om de paar uren probeert u dan in beweging te komen.
Probeer elk halfuur minstens 5 minuten te bewegen. Even wandelen of de trap oplopen bijvoorbeeld. Daarnaast is het goed om minimaal 2 tot 3 keer in de week een uur te fietsen, te wandelen, te zwemmen of yoga te doen – die sporten zijn prima voor de rug. Vooral (rug)zwemmen is een goed idee.
Ga op de rug liggen en trek de knieën naar de borst toe. Pak de knieën vervolgens vast en probeer ze nog verder naar de borst te trekken. Hiermee rek je de onderrug goed op.
Uit onderzoek blijkt dat twee tot drie keer per week wandelen een effectieve manier is om de rugpijn te verminderen. 40 minuten. Volgens onderzoeker Michal Katz-Leurer zorgt actief wandelen ervoor dat buik- en rugspieren worden aangesproken op een zelfde manier als tijdens spierversterkende oefeningen.
Blijf bewegen
Wanneer je pijn ervaart in de lage rug zal je al snel de lage rug willen ontlasten door bepaalde bewegingen te vermijden. Toch is het erg belangrijk, om ondanks de pijn te blijven bewegen, tenzij het echt niet anders kan. Met beweging voorkom je dat de rugspieren stijf worden en de klachten verergeren.
Lage-rugpijn gaat meestal vanzelf over. De meeste mensen herstellen binnen één tot twee weken. Bij de groep mensen waarbij de klachten langer duren, is er in het algemeen herstel binnen zes tot twaalf weken.
Het belangrijkste is om in beweging te blijven en als u een pijnstiller wilt nemen begin dan met paracetamol (maximaal 4 maal per dag 2 tabletten van 500mg). Beter kunt u eventueel diclofenac gel of ibuprofen gel op uw rug smeren. Paracetamol heeft minder bijwerkingen dan ibuprofen en andere NSAID's.
Wanneer je acute rugklachten hebt kan het verstandig zijn je rug even rust te geven. Tillen met een rechte rug kan dan helpen.
Het kan zelfs nog erger: slapen op de grond vergroot de kans op een hernia. De stevige ondergrond ondersteunt de S-curve van je ruggenwervel namelijk niet. En zonder die steun, knellen de tussenwervels. Dat bewijst dus dat slapen op de grond niet altijd even goed is, en slapen op een slechte matras al helemaal niet.
Water drinken bij rugpijn!
Voldoende water drinken is ook heel belangrijk. De tussenwervelschijven van uw rug bestaan voor een groot deel uit water. Deze fungeren in ons lichaam als een soort schokdempers. Tijdens uw dagelijkse activiteiten zoals werk en sport neemt de druk op de tussenwervelschijf toe.
'Hoe meer je beweegt, hoe minder last,' zegt manueel geneeskundige Leo van Deursen. Hij onderzocht pijn bij rugpatiënten en promoveerde hierop. Van Deursen concludeert dat patiënten met lage rugpijn het beste kunnen fietsen.
Is rugpijn gevaarlijk? Ook al voelt de pijn soms heftig aan, rugpijn is meestal niet gevaarlijk. De klachten verdwijnen doorgaans na een relatief korte periode vanzelf (enkele dagen tot enkele weken). Twijfel je of alles wel in orde is, laat je dan controleren door een arts.
Als bewegen niet lukt, kunt u een of twee dagen rust nemen. U kunt dan het beste op uw rug liggen met een paar kussens onder uw knieën, of op uw zij met half opgetrokken benen. Warmte (bijvoorbeeld een kruik) op de pijnlijke plek wordt vaak prettig gevonden. Om de paar uren probeert u dan in beweging te komen.
In tegenstelling tot wat veel mensen denken, is sporten juist goed bij lage rugklachten. Hierbij moet je denken aan wandelen, fietsen, zwemmen of zelfs fitnessoefeningen. Het gaat erom dat de intensiteit niet te hoog is en je het ontspannen kunt uitvoeren.
Vaak ligt de oorzaak in een overbelasting door fysieke arbeid of sport. Daarnaast treedt lage rugpijn ook op bij frequent aannemen van een slechte lichaamshouding. Dit kan een basishouding zijn die verkeerd is, maar ook een zithouding op het werk bijvoorbeeld of bij een veel beoefende hobby.
Volgens veel wetenschappers is slapen op je rug ook écht de beste slaaphouding. Dat komt omdat je lichaam in deze positie volledig en goed ondersteund is. Het gewicht van je lichaam wordt dan namelijk volledig verspreid over de oppervlakte van je matras en je rug is dan in de meest natuurlijke houding.
Ga op je rug liggen en maak de rug hol door je billen naar achter en je buik naar voren te duwen. Laat daarna terug los en ga opnieuw met je rug tegen de grond liggen. Combineer deze oefening gerust met focus op je ademhaling: inademen bij een holle rug, uitademen bij een rechte rug. Herhaal deze oefening 10x.
Ga op je buik liggen, met je handen naast je zij. Vervolgens duw je je bovenlichaam omhoog, houd dit enkele seconden vast terwijl je rug goed aangespannen is en laat vervolgens weer zakken. Herhaal dit een paar keer voor een goede warming-up van je rugspieren.
Houdt uw rug niet te scheef tijdens het slapen, anders wordt u wakker met pijnlijke spieren. En zorg voor een matras dat een beetje mee beweegt. Op die manier kunt u nog in een S-vorm gaan liggen. Dat lijkt misschien slecht, maar de meest comfortabele slaap is als uw ruggenwervels in een natuurlijke vorm liggen.
Voltaren Emulgel werkt door effectieve spier- en gewrichtspijnverlichting te bieden. Voltaren Patch verlicht effectief spierpijn veroorzaakt door een verstuiking of verrekking.