De laptop heeft zes van de gevaarlijkste virussen. Die heten ILOVEYOU, MyDoom, SoBig, WannaCry, DarkTequila en BlackEnergy. Zo'n virus zorgt ervoor de je bijvoorbeeld je bestanden niet meer kunt gebruiken en hackers je computer kunnen besturen.
Clop Ransomware
Ransomware is malware die jouw bestanden versleutelt totdat je losgeld aan de hackers betaalt. “Clop” is een van de nieuwste en gevaarlijkste ransomware-dreigingen. Het is een variant van de bekende CryptoMix-ransomware, die zich vaak op Windows-gebruikers richt.
Computervirussen worden zo genoemd omdat ze zich, net als echte virussen, kunnen vermenigvuldigen. Nadat je computer is geïnfecteerd met een virus, verspreiden ze zich. Wanneer een computervirus je computer heeft geïnfecteerd, kan het de computer vertragen, waardoor deze niet goed meer werkt.
Hoewel bijna alle malware de computer beschadigt en de privacy van de gebruiker schendt, kan de ernst van malware erg verschillen. Soms is malware slechts lichtelijk irritant. Dan krijgt een gebruiker bijvoorbeeld met enige regelmaat een advertentie te zien of wordt er een extra taakbalk geïnstalleerd in de webbrowser.
Aanwijzingen dat je computer geïnfecteerd kan zijn
Je ziet - bijvoorbeeld tijdens het surfen op internet - constant pop-ups in beeld waar je niet om gevraagd hebt. Je krijgt vreemde meldingen te zien. Je firewall of virusscanner wordt soms automatisch uitgeschakeld. Je harde schijf is (voor een deel) gewist.
Een virus kan op allerlei manieren op je computer, smartphone of tablet zijn gekomen als je apparaat niet goed beveiligd is. Je hebt bijvoorbeeld op een link geklikt waarmee je op een website bent gekomen die op dat moment een virus op je computer heeft gezet.
"Trojaans paard" is een algemene term die schadelijke software beschrijft die een vermomming gebruikt om zijn ware doel te verbergen. In tegenstelling tot een virus is het echter niet in staat om zelfstandig bestanden te kopiëren of te infecteren.
Computervirussen worden als schadelijk beschouwd omdat ze schijfruimte en computertijd in beslag nemen van de besmette computers. In ernstige gevallen kunnen virussen binnen in de computer schade aanrichten, bijvoorbeeld door het wissen en verspreiden van gevoelige gegevens.
Spyware wordt doorgaans losjes gedefinieerd als software die ontworpen is om gegevens te verzamelen van een computer of ander apparaat en zonder toestemming of medeweten van de gebruiker door te sturen naar een derde partij.
Alle virussen zijn malware, maar niet alle malware is een virus. Een belangrijke eigenschap van een virus is dat ze zich dupliceren en verspreiden zonder dat je dit doorhebt. Net zoals een virus als de griep, bijvoorbeeld. Computervirussen zijn er in alle soorten en maten.
Een computervirus kan je computer beschadigen. Een virus kan verstopt zitten in een filmpje of een mailtje en kan bijvoorbeeld je gegevens stelen of je webcam aanzetten. Gelukkig zijn er speciale virusscanners die virussen opsporen en onschadelijk maken.
Malware en virussen zijn niet precies hetzelfde, ook al worden de termen vaak door elkaar gebruikt. U wilt beide vermijden, maar malware is een algemene categorie voor alle soorten schadelijke software, terwijl een virus een type malware is.
Android-apparaten kunnen in aanraking komen met virussen en malware. Ze kunnen schade toebrengen door dure sms-berichten te verzenden, uw apparaat te versleutelen voor losgeld, geld te stelen via uw bankieren-apps, uw wachtwoorden te stelen, enzovoort.
Een Trojaans paard opsporen en verwijderen
Dat kan je doen met behulp van tools als Malware Bytes Anti Malware en een goede virusscanner. Bijvoorbeeld Kaspersky Internet Security of Bitdefender. Scan je systeem grondig met één of beter meerdere van deze scanners om het Trojaanse paard op te sporen.
De snelste, eenvoudigste en betrouwbaarste manier om op virussen en andere malware op te sporen en te verwijderen, is het gebruik van een speciaal programma voor het verwijderen van malware, bijvoorbeeld AVG AntiVirus FREE.
Malware kan zich snel verspreiden via systemen die zijn aangesloten op hetzelfde netwerk en met hetzelfde besturingssysteem. Als één apparaat geïnfecteerd raakt, is de kans groot dat het hele netwerk is aangetast.
Ze eisen losgeld van de gebruikers om weer toegang te krijgen tot hun gegevens. Het grootste risico van malware is dat cybercriminelen online bankgegevens stelen. Denk hierbij aan rekening- en creditcardgegevens, maar ook wachtwoorden.
Samsung levert standaard een virusscanner op alle Samsung smartphones en -tablets in het huidige portfolio. Deze virusscanner (powered by McAfee) kan de consument simpel activeren waarna deze continue bescherming tegen malware biedt.
Volgens de researcher is het besturingssysteem van Android op zich even veilig als iOS van Apple. Maar de apps maken het verschil. Bij de App Store van iOS en Apple doken, volgens hem, ook al problemen en malware op, maar bij Google waren ze omvattender.