Dat kan zijn in holle ruimtes als een spouwmuur, onder de pannen, maar ook ruimtes in huis zoals zolders of kamers klusteren deze vliegen zich. Dit is dan vaak wel op hoger gelegen plaatsen dus bovenin een woning of flatgebouw, trappenhuizen, liftschachten enz.
Verjaag vliegen met kruidige geuren
Of vul bakjes met azijn of allesreiniger met citroengeur. Vliegen hebben ook een hekel aan de geur van lavendel. Dus zet boeketjes neer, brand kaarsen of sprenkel lavendelolie. En ze vliegen ook niet graag langs een basilicumplant op de vensterbank.
Vliegen houden van warmte en licht, dus dat maakt huizen dan ook een aantrekkelijke verblijfplaats. Daarnaast hebben afvalcontainers een hoge aantrekkingskracht op deze vervelende insecten. Vooral bij warm en broeierig weer zijn de groenafvalcontainers een plek waar massaal vliegen op af komen.
Het wijfje legt bij voorkeur haar eitjes in mest, dode dieren, rottende voedingsmiddelen of compost. Als het maar lekker glibbert! De eitjes komen binnen een week uit en als het materiaal warm en vochtig genoeg is, zelfs binnen een dag. Uit de eitjes komen maden.
Hierop legt een vrouwelijke vlieg gedurende haar leven zo'n 600-2000 eitjes, die spoelvormig en 1 mm lang zijn. Per keer worden 100-150 eitjes afgezet. Na 10-46 uur, afhankelijk van de temperatuur, komt een vuilwitte vliegenlarve (de made) uit het ei. Na 5-10 dagen is de made volgroeid.
Een huisvlieg leeft gemiddeld 2 tot 4 weken. Over het algemeen worden de vliegen niet ouder dan 5 weken. Vrouwtjes leven gemiddeld iets langer dan de mannetjes.
Van eitje tot vlieg
Dit kan bijvoorbeeld in rottend afval, mest of bij dode dieren of mensen. Afhankelijk van het vliegsoort kan een vlieg tussen de 50 en 100 eitjes per keer leggen. De meeste eitjes komen afhankelijk van de temperaturen tussen de 1 en 3 dagen uit. Daarna verandert het eitje in een larve.
„Ze zijn op zoek naar een plek waar het droog is en waar ze geen natuurlijke vijanden hebben”, zegt Smit. Buiten het huis is dit bijvoorbeeld in struiken of onder bladeren of dakpannen, maar binnen kan het overal zijn. „Vaak zie je ze overdag rondom de lamp vliegen.
De in de huid uitgerijpte larven verlaten de gastheer en vallen op de grond, waar ze zich verpoppen tot een vlieg gedurende zo'n 30 dagen. De totale levenscyclus van deze geelbruine vlieg duurt 100-120 dagen.
En deze verschillende soorten kunnen een verschillende oorzaak hebben dat u een vliegenplaag in huis hebt. De ene vliegenplaag komt namelijk vanaf rottend vlees een andere vliegenplaag kan vanaf voedsel komen maar hebt u een kapot riool dan hebt u weer last van een andere soort vliegenplaag in huis.
Bij het paren kruipt het mannetje op het vrouwtje. Het vrouwtje strekt zich uit waardoor er een soort legbuis tevoorschijn wordt getoverd. Het vrouwtje steekt de leegbuis vervolgens in het mannetje. Dit gehele ritueel duurt maar enkele seconden, maar het vrouwtje legt rond de 100 √† 150 eitjes in één keer.
Hoe werkt dat dan? Het zakje water vangt het licht en reflecteert dit op een bepaalde manier, waardoor de vliegen gedesoriënteerd raken. Ze hebben immers grote en gevoelige ogen. Ze vinden dit niet prettig en maken meteen rechtsomkeer.
Vliegen hebben een gezichtsveld van bijna 360 graden. Ze zien je dus ook als je ze van achteren besluipt. Bovendien verwerken vliegen visuele informatie veel sneller dan wij. De beestjes onderscheiden zo'n 300 beelden per seconde, tien keer meer dan het maximum dat mensen kunnen behappen.
Over het algemeen leeft de huisvlieg van plantaardige en dierlijke voedselbronnen. Ze lusten vrijwel alles wat de mens ook lust en zijn daarom ook vaak in en rondom woonhuizen en bedrijven te vinden. Eigenlijk is al het voedsel en afval van de mens gewild. Daarnaast komen de alleseters ook af op mest en dode dieren.
10 piekmomenten per dag verwacht
07:00-09:20 (landen), 09:20-11:00 (starten), 11:00-11:40 (landen), 11:40-13:00 (starten), 13:00-14.00 (landen), 14.00-15:00 (starten), 15:00-16:00 (landen), 16:00-17:40 (starten), 18:20-20:00 (landen) en 20:40-22:10 (starten).
Ze komen voornamelijk voor in slaapkamers, waar ze zich verstoppen op kleine plekken, zoals schroefkoppen en stopcontacten. Eens per week komen ze 's nachts tevoorschijn voor een 'bloedmaaltijd', bij de mensen die liggen te slapen.
Verdun een beetje schoonmaakazijn met water en giet dit in de vuilnisbak om maden te doden. Strooi kiezelaarde of zout in de container. Dit kleeft aan de buitenkant van de maden waardoor ze uitdrogen en doodgaan.
Afhankelijk van de temperatuur, verpoppen de larven (maden) na zo'n 6-12 dagen; het popstadium duurt 8-13 dagen. De verpopping vindt in het algemeen plaats in de grond. De volwassen vliegen leven ongeveer 5 weken.
Ze meet 3 à 9 mm en voedt zich met het organisch materiaal waarop de eitjes gelegd werden. De larve heeft tussen de 5 à 20 dagen nodig om zich om te vormen tot een pop. Deze pop is roodachtig van kleur en meet 8 mm. Ze bevat de nimf en na 5 à 10 dagen komt de volwassen vlieg tevoorschijn.
Hoe zien vliegeneitjes eruit? Vliegeneitjes zijn ongeveer anderhalve millimeter lang en wit tot gelig van kleur. Ze zijn langwerpig gevormd. U treft de eitjes vaak in 'clusters' ofwel in 'groepjes' aan.
Aasvliegen komen altijd af op rottend organisch afval en ze hebben een speciale voorkeur voor rottend vlees. Verpak organisch afval dan ook altijd in kranten voor je het in bakken deponeert. Zo kunnen de vliegen geen eitjes in het rottend materiaal leggen en ontstaan er dus ook veel minder vliegen!
Vliegenval
Als je een echte dierenvriend bent, is dit misschien niet de oplossing. Maar je kunt vliegen ook heel goed vangen met een vliegenval. Zo kun je ze lokken met een bakje met daarin een mix van honing of ahornsiroop met maïsmeel of maak van een plastic fles een vliegenval.
Zweet trekt vliegen aan
Dat komt doordat het menselijk lichaam een luilekkerland is voor de vlieg. Vliegen smullen van de voedingsstoffen, mineralen en het vocht op onze huid, en hoe meer we zweten, hoe aantrekkelijker we zijn.