Bij opwarmen kun je juist extra veel bacteriën in het gerecht krijgen. Daarom soep en andere gerechten slechts één keer opwarmen, en niet veelvuldig opwarmen. Vaak is de smaak overigens ook minder bij de tweede keer opwarmen, maar de hoeveelheid bacteriën is natuurlijk voor je gezondheid belangrijk.
Ze scheiden sporen af, die na het opwarmen kunnen uitgroeien tot bacteriën. Warm je de soep dus veelvuldig op, kan er een grote hoeveelheid van bacteriën in de soep ontstaan. Daarom mag soep, maar dat is van toepassing op alle warme gerechten, slechts één keer opgewarmd worden.
Risico op voedselinfectie
Eten ontdooien, opwarmen, op tafel of het aanrecht laten staan, terug laten koelen en weer invriezen: dat zorgt voor flinke temperatuurschommelingen in je eten. Bacteriën reageren op deze schommelingen. Ze groeien bijvoorbeeld hard bij kamertemperatuur.
Een vuistregel is: hoe dikker de soep hoe langzamer je de soep moet opwarmen en hoe vaker je de soep goed moet roeren. Wij raden aan om elke soort soep altijd in een pannetje en dus niet in de magnetron op-te-warmen. Op deze manier heb je de meeste controle en het is gewoon het makkelijkste.
Soep opwarmen
Dan zet je de pan op het vuur en warm je de soep weer op. Je kunt de soep hierbij best even laten koken zodat eventuele bacteriën gedood worden, al zou dit bij twee dagen bewaren niet nodig moeten zijn.
Bij opwarmen kun je juist extra veel bacteriën in het gerecht krijgen. Daarom soep en andere gerechten slechts één keer opwarmen, en niet veelvuldig opwarmen. Vaak is de smaak overigens ook minder bij de tweede keer opwarmen, maar de hoeveelheid bacteriën is natuurlijk voor je gezondheid belangrijk.
Eten dat nog niet is afgekoeld zorgt ervoor dat de temperatuur in de koelkast stijgt. Hierdoor wordt de kans op te veel bacteriën vergroot en gaat de kwaliteit van de andere producten in je koelkast achteruit. Laat je warme eten dus een half uurtje afkoelen op het aanrecht en zet het dan alsnog koud.
Soep opwarmen in magnetron
Haal de folie van de soepbeker en giet de soep over in een soepkom. Stel de magnetron in op 800 - 1000 watt en verwarm de soep ongeveer 1-2 minuten.
Laat een pan soep nooit koken, zo verliest hij zijn smaak. Laat een pan met soep zachtjes pruttelen op een zacht vuurtje. Als je de groenten toevoegt aan de soep, laat ze dan een paar minuten meebakken en voeg daarna pas de bouillon toe. Dit zorgt ervoor dat de groenten nog meer smaken afgeven aan de soep.
Kun je soep uit blik 2 keer opwarmen? Waarom kan soep niet vaker opgewarmd worden? – Bij soep, maar dat is ook van toepassing op andere gerechten die opgewarmd worden, zijn bij de eerste bereiding bacteriën en daardoor sporen in het gerecht gekomen tijdens of net na de verhitting.
Je ruikt dan een zure of weeïge geur aan de soep, hoewel je aan de buitenkant niet wat hoeft te zien. Soms zie je ook dat de soep wat begint te schiften, of dat er stukjes op de bovenkant drijven. Als je dan een vreemde of zurige geur ruikt, de soep weggooien.
Door de hoge hoeveelheid vet is crème fraîche heel geschikt om te gebruiken in warme gerechten. Dit in tegenstelling tot zure room. Zure room bevat maar 10% vet en als je die zou gebruiken in warme gerechten is de kans groot dat deze gaat schiften.
Check de temperatuur van je koelkast. Soep houdt het 2 dagen uit tussen de 4 en 5 °C. Voor kant-en-klare soep uit zak of blik geldt hetzelfde. Blik kan door aanraking met zuurstof de smaak van soep wel wat doen veranderen.
Wanneer een gerecht niet warmer is dan 5°C boven de keukentemperatuur, kan deze in een koeling worden geplaatst. Bij grotere temperatuurverschillen doet u er goed aan een terugkoelinstallatie te gebruiken. Heeft u dat niet, dan kunt u het gerecht in een pan of schaal met ijs of koud stromend water plaatsen.
Kun je soep met kookroom opnieuw opwarmen? Wanneer je (te)veel soep hebt bereid, dan doe je best kaas of room in het deel dat je zal opeten. De rest van de soep kan je bewaren (koelen of invriezen), nadien kort koken en aansluitend ( opnieuw ) kaas of room toevoegen wanneer je ze een tweede keer serveert.
Te minste houdbaar tot – De meeste soepen houden het 2 tot 3 dagen uit in een temperatuur van ongeveer 4 graden. De koelkast is dus een geschikte plek. Bent u niet van plan de soep in 2 dagen op te maken, dan kunt deze beter in de vriezer bewaren.
Even afkoelen
De warmte kan namelijk de houdbaarheid aantasten. Vergeten dat je restjes nog op het aanrecht staan? Volgens Stop Foodborne Illness komen na twee uur de meeste bacteriën op het eten, dus laat het vooral niet langer staan dan dat.
De meeste soorten soep kun je rustig vooraf maken, maar niet te lang vooraf. De meeste soepen worden zelfs lekkerder als je de soep de dag voordat je de soep wilt eten, al maakt. Bijvoorbeeld groentensoep, tomatensoep, en goulashsoep, smaaken nog beter als de soep een nachtje kan trekken.
Wat kan je niet twee keer opwarmen? Verhit restjes door en door – Verhit restjes en kliekjes altijd door en door tot ze stomend heet zijn, daarmee dood je alle bacteriën. Warm kliekjes niet voor een tweede keer op. Eten opwarmen in de magnetron is makkelijk, maar het voedsel wordt niet altijd gelijkmatig verhit.
Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat er geen reden is om je zorgen te maken over mogelijke schadelijke stoffen die vrijkomen als je eten opwarmt in een magnetron. Het opwarmen van eten in de magnetron is net zo veilig als opwarmen in een pan of in de oven.
Voedselproducten die niet in de magnetron mogen
Veel bladgroenten, zoals sla, andijvie en spinazie bevatten deze stof.
Er is eigenlijk een gouden stelregel. Is de soep gepureerd, en bevat de soep alleen maar groenten en kruiden, eventueel met wat fruit, dan kan de soep ook koud gegeten worden. Een mooi voorbeeld is pompoensoep, die meestal gepureerd wordt, of een koude bietensoep. Hoewel hier wel stukjes biet in kunnen zitten.
Door je voedsel af te dekken zorg je ervoor dat bacteriën niet onderling over kunnen springen.” Ook kan het eten uitdrogen. Als het nog warm is komt er veel damp vrij. Bij het niet afdekken van het bakje droogt het product dan uit.
Een restje eten dat je in de koelkast bewaart, kun je binnen 2 dagen nog opeten.