Tuinaarde is prima geschikt om door de grond van uw tuin te mengen. Echter, het is niet geschikt om te gebruiken voor uw bakken en/of potten op uw terras. Tuinaarde bevat te weinig poriën die beschikbaar dienen te zijn voor de wortels van uw planten. Hiervoor hebben de potgrondfabrikanten potgrond ontwikkeld.
Potgrond is een uitstekende keuze wanneer u zelf planten, bloemen of groente en fruit wilt verbouwen. Daarnaast is potgrond - in tegenstelling tot tuinaarde - veel lichter en luchtiger. Hierdoor loopt het water gemakkelijker weg, kunnen de wortels zich beter verspreiden en kunnen de gewassen beter 'ademen'.
Vermeng de bemeste tuinaarde met de reeds aanwezige tuinaarde voor het beste resultaat. Wanneer u alleen bemeste tuinaarde gebruikt, krijgen uw planten een overdosis mest, dit zal de groei en ontwikkeling van de planten niet bevorderen.
Het aanwezig lucht is minimaal en ook de wortels hebben deze poriën nodig om het gasuitwisselingsproces te kunnen voltooien. Dit zijn de hoofdredenen om nooit rechtstreeks in tuinaarde te planten.
Let op: Tuinaarde is vaak iets goedkoper dan potgrond, maar gebruik geen tuinaarde in je bloempotten of plantenbakken. Tuinaarde is namelijk een stuk zwaarder en niet luchtig genoeg voor in een pot.
Ook zijn de voedingsstoffen in balans, wat uiteindelijk door de plant goed opneembaar is. Tuinaarde is prima geschikt om door de grond van uw tuin te mengen. Echter, het is niet geschikt om te gebruiken voor uw bakken en/of potten op uw terras.
Bemeste tuinaarde is een mix van tuinaarde met organische meststoffen. De organische meststoffen verbeteren de kwaliteit en voedzaamheid van de grond voor een betere plantgroei. Goed om te weten als je een plantgat of kuil gaat opvullen is dat je geen betere aarde hoeft te gebruiken, dan dat er omheen ligt.
Bemeste tuinaarde is eigenlijk vooral zand en inert materiaal (=materiaal dat niet vrijkomt en dus geen voedingsstoffen afgeeft voor de planten) met een beetje mest. Het doet bijna niets; het verbetert de bodem niet (tenzij u zware klei heeft) en het bevat weinig voedingsstoffen.
Tuinplanten en struiken groeien het best in een vruchtbare en humusrijke bodem. Een losse structuur, voldoende humus en de juiste hoeveelheid meststoffen zijn belangrijke eigenschappen van goede tuingrond. Is de grond in de tuin niet van een goede kwaliteit dan kunt u de grond verbeteren met bemeste tuinaarde.
Wat zijn luchtplantjes, airplants of tillandsia's? Een Tillandsia is een plantje die geen aarde nodig heeft om te overleven, ze groeien namelijk aan takken of op rotsen. Vaak zijn dit soort planten parasieten, maar dat is de Tillandsia niet. Het woord hiervoor is een Epifyt.
Houdt er rekening mee dat er meststoffen (zowel kunstmest als organische meststoffen) op de markt zijn die een paar maanden werken tot een geheel groeiseizoen. Over het algemeen kan worden gezegd dat de meeste tuinplanten in het vroege voorjaar en in de zomer bemest moeten worden.
De eerste mogelijkheid voor grond voor je tuin is dus een mengsel van bemeste tuinaarde en gewone aarde: Je leegt de zak bemeste tuinaarde en mengt dit met de gewone aarde van je tuin. Voilà! Je kunt ook tuinaarde-compost gebruiken voor het ophogen van je tuin, maar ook deze variant moet je mengen met de gewone grond.
Met alleen tuinaarde kunnen planten namelijk minder goed wortelen. Voor het aanvullen, egaliseren of ophogen van de natuurlijke tuinaarde in uw tuin of moestuin is tuinaarde wel geschikt. Zorg er wel voor dat u de tuinaarde altijd vermengt met potgrond of reeds aanwezige tuingrond.
De tuinaarde komt op de de plek van de afgegraven grond. Voor een gazon moet de hovenier 10 tot 25 centimeter grond afgraven. Voor een tuinpad moet de vakman zo'n 25 centimeter grond afgraven. Dit is diep genoeg om het gewicht op te vangen van meerdere personen die over het tuinpad lopen.
Wanneer gebruik ik potgrond? Potgrond gebruik je voor planten en bloemen die in potten of bakken staan. Potgrond bevat extra voedingsstoffen waardoor planten en bloemen beter groeien.
"Nog potgrond of hydrokorrels nodig voor in je grote plantenbakken. Bij Plantenbakken & Zo is alle vulling voor in je grote plantenbak te bestellen!"
Voor een gezonde en natuurlijke moestuin is het verstandig om biologische (of dus organische) potgrond te gebruiken. Hiermee help je het milieu een handje, en zijn jouw kruiden en groenten gezonder te kweken.
Tuinaarde gebruik je voor het ophogen of (bij)vullen van je tuin, border of bak én de aanplant van bomen, hagen en vaste planten. Ook je moestuin kun je voorzien van tuinaarde.
Wanneer u nieuwe tuinaarde gaat aanbrengen en hier planten in gaat plaatsen, dan adviseren we u een laag van ongeveer 10-25cm aan te houden. Ook wanneer u er graszoden op gaat leggen adviseren we deze laagdikte.
De ondergrond van een tuinkas is vaak gewoon de aarde van de tuin. Net zoals voor een moestuin geldt ook hier dat de grond in prima conditie moet zijn voor je kan beginnen zaaien en planten.
Tuinaarde voor de moestuin
Voor de moestuin wordt in het algemeen gesteld dat een laag van 6 tot 10 centimeter tuinaarde voldoende is. Het is echter wel van belang om de tuinaarde in de moestuin regelmatig te verversen. Voor moestuinen raden we aan om een combinatie van tuinaarde en moestuin potgrond te gebruiken.
Compost is een echte bodemverbeteraar, net zoals meststoffen. Door het mengen door de toplaag wordt de structuur en de vruchtbaarheid van de grond verbeterd en het organisch gehalte van de tuinbodem verrijkt. Compost heeft wel een hogere voedingswaarde voor de bodem dan bemeste tuinaarde.
Kwalitatieve potgrond
Om gezonde planten te krijgen moet de potgrond bepaalde voedingsstoffen bevatten die essentieel zijn voor een goede ontwikkeling. Potgrondproducenten hebben voor elke toepassing speciale potgrond ontwikkeld, meestal op basis van turf, die de behoeften van de planten zoveel mogelijk ondersteunen.
Bij het aanplanten van nieuwe planten, voor het ophogen van je border of het vullen van een compleet nieuwe border, zal je verse potgrond nodig hebben. Het is zonde voor je portemonnee als je te veel koopt en zonde van je tijd als je te weinig haalt.