Frikandellen zijn er ook wel bekend, maar heten daar vaak curryworst. In Duitsland kennen ze de Frikadelle.
Frikadelle, frikadel of frikandel? Deze 'speciale' gehaktbal moest natuurlijk ook een naam krijgen. Het was een vrouwelijke snackbarhouder van Duitse afkomst die de naam frikadelle influisterde. In Duitsland bestond namelijk de frikadelle al, alleen was dit in de vorm van een platte gehaktbal.
Een frikandel is een typisch Nederlandse snack. Ook in het buitenland (bijvoorbeeld in Spanje) is de frikandel op toeristische locaties te krijgen. In Duitsland is een frikadelle (dus zonder n) een platgeslagen hamburger, dus laat u niet verassen door de naam.
De frikadel is, zeker als sinds het einde van de achttiende eeuw, een soort van platte gehaktbal. Soms ovaal van vorm, soms een schijf of zelfs in de vorm van een hart. Je zou kunnen zeggen: de frikadel zit qua vorm in tussen tussen de gehaktbal en de hamburger.
De frikadel wordt vooral in België, Duitsland, Zweden en Denemarken gegeten.
Het woord frikandel komt als aanduiding voor dit type worst ook voor in Oost- en West-Vlaanderen. In Antwerpen en Vlaams-Brabant wordt een frikandel doorgaans een curryworst genoemd, in Limburg ook wel eens een lange hamburger. Frikadel is een Belgisch-Nederlands woord uit de spreektaal en betekent 'gehaktbal(letje)'.
Frikandel overseas
Naast België en andere Europese landen waar de frikandel een bekende Nederlandse 'delicatesse' is, heeft de frikandel ook de Atlantische oceaan over weten te steken. In Boston verkopen ze bij restaurant Saus frikandellen ondergedompeld in cheddarsaus met geraspte cheddar er bovenop.
De frikandel bevat gewoon vlees: kippenvlees, varkensvlees en ja. heel soms ook een klein beetje paardenvlees. Het hoofdbestanddeel van de snack is separatorvlees. Dat zijn kleine restjes vlees die aan het karkas blijven zitten nadat de filet, borst en andere grotere stukken van de kip zijn afgesneden.
Het product werd in 1984 ontwikkeld door De Vries Vleessnacks uit Dordrecht. De naam "Mexicano" werd in 1984 bedacht vanwege voorrondes van het WK 1986 in Mexico (waar Nederland zich in 1984 niet voor plaatste) en is in 1986 als merk geregistreerd in de Benelux. Het ribvormige uiterlijk werd in 2006 vastgelegd.
Krokidel XXL – De Krokidel heeft de krokante buitenkant van een kroket en binnenkant van een frikandel. Met zijn 27 centimeters is dit een flinke maaltijd en verdient daarom ook de naam XXL.
Mora is een samenvoeging van Mo van Mourmans en Ra van Ramaekers. "Robby, zullen we samen een bedrijf beginnen?" Al snel wordt de slagerij te klein en in 1972 is de vraag naar Mora snacks zo groot dat er een moderne snackfabriek in Maastricht wordt gebouwd.
Productomschrijving. Langwerpige staafvormige snack, gekruid, gebraden halal vlees. De Vries Snacks introduceerde als eerste de Frikadel op de Nederlandse markt. Tegenwoordig is de Frikadel een bestseller en valt deze niet meer weg te denken uit het assortiment.
Als je gek bent op bitterballen, dan ga je de Duitse variant waarschijnlijk ook lekker vinden. Deze look alikes worden gemaakt van aardappeldeeg en gevuld met allerlei soorten vlees of gevogelte.
frikandel {de}
minced-meat hot dog {znw.}
Hoewel de supermarkten geen snacks meer met paardenvlees verkopen, bevatten dezelfde snacks (zoals bitterballen en kroketten) bij de groothandel vaak wél nog paardenvlees. Ook verkoopt supermarkt Jumbo nog stoofpotjes met paardenvlees.
Gezonde snack?!
Al bevat een frikandel dus geen koeienogen, voor je gezondheid moet je wel uitkijken. De snack bestaat uit verwerkt vlees, dat veel verzadigde vetten bevat. Ook met de saus moet je oppassen. Een frikandel speciaal bevat uitjes (gezond hoor!), maar toch ook vooral veel mayo en curry.
Zo zien we dat vooral Spanje en Frankrijk in het zuiden goed vertegenwoordigd zijn. Maar ook Suriname, Canada en Egypte staan op de kaart.
Maar voor de fans: frikandellen liggen nu ook in Frankrijk gewoon bij de Aldi.
Hoewel bitterballen vooral veel gegeten worden in ons land, is het geen oer-Hollands product. Naar verluidt wordt de bitterbal tijdens de Tachtigjarige Oorlog ontdekt door een Spaanse scheepskok. In Spanje eet men graag tapas en dat is tijdens de Tachtigjarige Oorlog niet anders.
Wat is een patatje oorlog precies? Het is eigenlijk niet meer dan patat met een dikke klodder mayo en pindasaus. Optioneel voegt u daar gesnipperde uitjes aan toe en klaar is kees. De simpliciteit van dit gerecht is ook direct haar kracht, want een patatje oorlog is rijk van smaak met iedere hap die u neemt.
Tot slot nog even over de uitspraak van frika(n)del. De klemtoon ligt namelijk (in tegenstelling tot wat Duitstaligen soms denken) niet op de ka(n), maar op de del. Luister maar eens naar frikandel op Forvo. Eet smakelijk!