Leg een tissue of wat toiletpapier op de puist om te voorkomen dat het pus op je huid of kleding komt. Druk zachtjes met de vingertoppen aan op de zijkanten van de puist. Probeer niet te hard te drukken en knijp niet te veel uit tegelijk. Was het gebied na het uitknijpen met water en zeep.
Door krabben en knijpen kan de huid beschadigen en kunnen bacteriën binnendringen waardoor het probleem zich alleen maar verspreidt. Alleen als je écht iets belangrijks hebt, en als het puistje al een wit puntje heeft, dan zou je er heel voorzichtig met een gesteriliseerd naaldje in kunnen prikken en hem uitdrukken.
Maar als je er toch niet van af kunt blijven, dan kun je het volgende doen als je een 'rijp puistje' hebt (met een dikke, witte kop). Was eerst heel goed je handen, ook onder je nagels. Knijp het puistje uit met schone tissues of watjes. Ontsmet het puistje daarna goed met een middel op alcoholbasis, zoals Sterilon.
Zeezout werkt perfect om puisten te laten uitdrogen, tevens doodt het bacteriën. Wil jij dit op je huid smeren? Pak dan een eetlepel zout en meng het met twee eetlepels water. Vervolgens is het de bedoeling dat je dit aanbrengt met een wattenstaafje en dat je dit goed laat intrekken.
Om een onderhuidse puist die maar niet wil verdwijnen te verwijderen, kan een dermatoloog een verdunde corticosteroïde rechtstreeks in een cyste injecteren. Deze behandeling wordt doorgaans alleen gebruikt voor gevoelige, gezwollen acne-nodulen of cysten die niet reageren op bekende acne- en puistjesbehandelingen.
Puisten uitknijpen is niet verstandig
Knijpen is natuurlijk aanlokkelijk, maar daarmee beschadig je de huid. Dat kan littekens veroorzaken. Vooral als de puist dieper ligt, moet je flink werken om het pus weg te krijgen. Daarmee kun je de bacteriën die de ontsteking veroorzaken juist dieper de huid in drukken.
'Je kan de inhoud van de porie dieper duwen, waardoor er kans is op littekenvorming. Het lijkt misschien een gemakkelijk klusje, uitknijpen, maar die poriën waar het vuil in verstopt zit, zijn dieper dan je denkt. ' Druk uitoefenen op de huid en eraan prutsen, kan je huid enorm irriteren.
Als je puist eenmaal een goede dikke kop heeft, was je eerst de handen en het gezicht grondig. Dit kan met een reinigingsmiddel. Een optie is om met een beetje alcohol het gebied rondom de pukkel te ontsmetten. Daarna druk je met warmwaterkompressen zachtjes tegen de zijkant van je pukkel totdat deze 'popt'.
Een steenpuist breekt vaak vanzelf binnen een week open, waarbij het pus naar buiten komt en de huid kan gaan genezen. Wat je in de tussentijd zelf kunt doen is, naast er zoveel mogelijk vanaf blijven, gebruik te maken van huidverzorgingsproducten met salicylzuur, ook wel BHA genoemd en AHA.
De behandeling
Wanneer u uw huid wilt helpen om de druk van de onderhuidse puist af te halen, kunt u ervoor kiezen om met behulp van een naald een gaatje te laten prikken in de verzwakte huid. Wij raden aan om dit door een gekwalificeerde huidpraktijk zoals Cryon, te laten doen.
Waarschijnlijk heeft dit te maken met de stof zink die soms in tandpasta's wordt gebruikt (vooral vroeger gebeurde dat). Daaraan worden ontstekingsremmende eigenschappen toegeschreven. Maar tandpasta's bevatten andere ingrediënten zoals fluoride die de huid juist irriteren. Geen goed idee voor je puistjes dus.
Een steenpuist herken je aan een diepe onderhuidse puist met etter en een gele 'puskop'. Qua uiterlijk ziet een steenpuist er wat roder, pijnlijker en groter uit dan een gewone puist. Je herkent een gewone puist aan een onderhuids bultje of aan een wit kopje aan de oppervlakte van je huid.
De steenpuist kan naar binnen opengaan waarna de ontsteking alleen maar erger en groter wordt. - Is de steenpuist erg pijnlijk, heeft u koorts of wordt u ziek, dan moet soms een sneetje in de zwelling worden gemaakt om de pus eruit te laten. Hiervoor moet u naar de huisarts. Ga er niet zelf in prikken of in knijpen.
Wat is steenpuist? Een steenpuist is een ontsteking van een haarzakje, diep in uw huid. De ontsteking komt door een bacterie. De medische naam is furunkel.
Een steenpuist begint als een harde, rode en warme bult onder de huid. In de loop van een aantal dagen wordt de steenpuist rijper en ontstaat er een witte of gele puskop. De bult wordt ook groter en in het midden kun je een zwart puntje zien. Uiteindelijk barst de steenpuist spontaan open, waarbij er veel pus vrijkomt.
Naast de algemene oorzaken zoals hormonen en aanleg, kunnen puistjes op je rug en schouders ook ontstaan door wrijving van rugzakken of synthetische kleding. Ook is de huid tussen de schouderbladen vaak vettig, waardoor de kans op puistjes op de rug wordt vergroot.
Wat is een pustel? Pustels zijn met pus gevulde bultjes die optreden wanneer een infectie in de follikel aanwezig is. Dit gebeurt als er teveel dode huidcellen, talg en bacteriën ophopen in de follikel. Doordat bacteriën de strijd aangaan met witte bloedcellen, ontstaat er schade in de vorm van pus.
Een steenpuist is te herkennen als een grote, rode, harde onderhuidse plek of bult. Deze puist kan zo hard zijn als 'steen'; vandaar de naam steenpuist.
Het klinkt gek, maar het is belangrijk om het puistje eerst te analyseren (zonder deze aan te raken) en jezelf de volgende vraag te stellen: is het puistje rijp? Dit kun je zien aan de kleur, puisten met een witte kop zijn namelijk rijp.
NIVEA producten tegen puistjes zijn gemaakt met de beste ingrediënten, gespecialiseerd in het bestrijden van acne en het verjongen en revitaliseren van je huid. Van een 2-in-1 body & face scrub voor acne plekken op je huid, tot een chemische scrub voor de acne gevoelige huid.
– Steenpuisten gaan meestal vanzelf over; ze behoeven in principe geen behandeling. Als de steenpuist eenmaal rijp is, vermindert meestal de pijn omdat de druk van de ketel af is. Daarna geneest de huid vanzelf. Door op de puist een warm kompres te leggen wordt het rijpingsproces versnelt en daarmee de genezing.
Een steenpuist ontstaat als een haarzakje geïnfecteerd raakt met een bacterie. Iedereen kan zomaar een steenpuist krijgen, zowel mannen als vrouwen, en ook op iedere leeftijd.
Als de steenpuist wel is opengebroken kun je er een gaasje met betadine op doen. Een steenpuist is zeer besmettelijk, daarom is het belangrijk dat je er niet aan zit. Zorg voor een goede hygiëne zodat de kans op verspreiding van de bacteriën zo klein mogelijk is.
Een pukkel
Om de zwelling en de roodheid wat te verminderen kun je een aspirine, diclofenac of voltaren oplossen in een beetje water en het puistje deppen met de vloeistof. Als je nog een tube hydrocortison hebt liggen (dit wordt bijvoorbeeld voorgeschreven tegen eczeem) dan kan je dit in geval van nood ook gebruiken.