Je kunt de potgrond gebruiken voor in de tuin maar ook voor in bloempotten. De universele potgrond bevat grondstoffen zoals turfstrooisel, tuinturf, kalk en meststoffen. Hierdoor wordt water beter vastgehouden zodat de planten de voeding op kunnen nemen. De potgrond bevat ongeveer voor 2 maanden voeding.
Die basisgrondstof wordt bij potgrond meestal vermengd met boomschors, kokos, compost, meststoffen en kalk. Het mengsel is bij uitstek geschikt om planten in bakken of potten te zetten. U kunt potgrond zowel binnenskamers als in de buitenlucht gebruiken.
Daarnaast bevat de tuinaarde (in verhouding met potgrond) te weinig grove delen en hierdoor is de tuinaarde zeer compact. Het aanwezig lucht is minimaal en ook de wortels hebben deze poriën nodig om het gasuitwisselingsproces te kunnen voltooien. Dit zijn de hoofdredenen om nooit rechtstreeks in tuinaarde te planten.
Intratuin potgrond is geschikt voor alle buitenplanten in bloempotten- en bakken. Intratuin potgrond is een samenstelling van basis grondstoffen, zoals tuinturf en turfstrooisel. Naast deze grondstoffen bevat de potgrond een voedingsmix, waardoor de potgrond voldoende voeding heeft voor 2 maanden.
Potgrond is een uitstekende keuze wanneer u zelf planten, bloemen of gewassen wilt telen en verbouwen, bijvoorbeeld in bakken en potten. Daarnaast is potgrond - in tegenstelling tot tuinaarde - heel luchtig. Hierdoor loopt het water er gemakkelijker doorheen en kunnen de wortels zich beter verspreiden.
Tuinaarde is prima geschikt om door de grond van uw tuin te mengen. Echter, het is niet geschikt om te gebruiken voor uw bakken en/of potten op uw terras. Tuinaarde bevat te weinig poriën die beschikbaar dienen te zijn voor de wortels van uw planten. Hiervoor hebben de potgrondfabrikanten potgrond ontwikkeld.
In de tuin kun je universele potgrond gebruiken voor het ophogen, egaliseren en aanvullen van bijvoorbeeld borders, het vullen van bloempotten en bloembakken en bijvoorbeeld je moestuin.
Potgrond bederft namelijk niet zo snel. Zo lang u de potgrond droog en koel bewaart, bijvoorbeeld in de schuur of het tuinhuisje, kan er vrijwel niets mee gebeuren en kunt u het later zonder problemen opnieuw gebruiken. Merkt u dat de potgrond wat droger wordt na verloop van tijd? Geen probleem!
Een losse structuur, voldoende humus en de juiste hoeveelheid meststoffen zijn belangrijke eigenschappen van goede tuingrond. Is de grond in de tuin niet van een goede kwaliteit dan kunt u de grond verbeteren met bemeste tuinaarde. Het is een fijne zwarte aarde, op basis van veenproducten, die bodem verbeterend werkt.
In een vierkante of rechthoekige plantenbak bereken je de hoeveelheid potgrond als volgt. Lengte in cm x breedte in cm x hoogte in cm : 1000.
Op zich is potgrond een perfect herbruikbare en composteerbare substantie, dus gooi ze zeker niet bij het restafval! Je mag pure potgrond aanbieden als groenafval in het inzamelpark. Je kan kleine hoeveelheden potgrond ook meegeven met de vuilniswagen in de GFT-bak of –zak.
Potgrond is een samengesteld mengel van grondstoffen, dat bedoeld is om planten zo goed mogelijk te laten groeien. Er worden plantenvoedingsstoffen voor zo'n 6 tot 8 weken groei aan toegevoegd. Potgrond is daarom duurder dan de andere producten die je bij het tuincentrum in zakken koopt, zoals tuinaarde en compost.
Moestuingrond is doorgaans biologisch wat wil zeggen dat de potgrond geen kunstmeststof bevat, zoals de meest courante potgrond, maar organische meststoffen.
U kunt potgrond in zakken lang bewaren. Echter, na ca. drie maanden kunnen schimmels ontstaan in de zak.
De belangrijkste tip voor de meeste kamerplanten is: wacht tot de potgrond droog is voordat je water geeft. Zet de plant op een grote schotel of in de gootsteen, zodat het water kan weglopen. Geef water totdat alle potgrond vochtig is. Zet de plant terug in de sierpot wanneer er geen water meer onder uit de pot komt.
Als je potgrond koopt, is die steeds lichtjes vochtig. Dit blijft het langste zo als je de grond op een koele, droge plaats bewaart zoals een schuur of garage. Desondanks kan potgrond uitdrogen, maar daarom hoef je het nog niet weg te gooien.
Je kunt de bodem verbeteren door de eerste 20 centimeter tuingrond eenmalig goed los te maken door te spitten en daarna hoogwaardige compost in de bovenste grondlaag aan te brengen. Daarna doet de natuur de rest. Gebruik geen GFT compost of andere, vaak goedkope of gratis af te halen, compostsoorten.
Het is verstandig om potgrond van vorig jaar niet opnieuw te gebruiken. Na een bepaalde periode is alle voeding uit de grond. Daarnaast kunnen er bepaalde zouten zijn opgehoopt door watergift en bemesten. Ook de zuurgraad (pH) verandert in de loop van de tijd.
Schimmels kunnen ook op je potgrond gaan zitten. Witte schimmel, gele schimmel, zelfs hele paddestoelen. Wees gerust: schimmel op of in (pot)grond leeft van dood materiaal en doet je kamerplant geen kwaad.
Zet de plant in een zonnige en goed geventileerde omgeving. Je kunt de plant het beste behandelen met natuurlijke schimmelwerende producten. Dit kunnen bijvoorbeeld kaneel, zuiveringszout of appelazijn zijn. Deze producten voorkomen schimmelgroei op je plant, maar zullen je plant niet aantasten.
"Turf is goed vochtvasthoudend maar er zit geen voeding in." Veen bevat dus niet de voedingsstoffen die planten nodig hebben om te groeien - stikstof, fosfaat en kalium. Die voeg je toe, precies in de hoeveelheid die planten nodig hebben. Zo heb je als kweker alles onder controle.
Potgrond is over het algemeen uitstekend geschikt, maar er bestaat ook speciale zaai- en stekgrond. Vermiculite is voor de fijnere en vaak duurdere zaden uitermate geschikt.
Compost heeft een hogere voedingswaarde voor de bodem dan bemeste tuinaarde. Potgrond is grondsoort met een specifieke structuur, speciaal voor het planten van bloemen en planten in potten. In tegenstelling tot reguliere tuinaarde is potgrond licht van gewicht en bevat het voedingsstoffen.