Tijdens onze winterse wandelingen valt ons oog vaak op de groene bollen die hangen aan de bijna zwarte kale takken van veel bomen. Dat is de maretak ook bekend onder de veel poëtischer klinkende Engelse naam Mistletoe. Maretak klinkt meer als het harde hakketak en Mistletoe klinkt toch meer als het zachte toedeloe.
Een heksenbezem is een vorm van woekering bij planten, waarbij uit een enkele groeitop zich een groot aantal groeitoppen ontwikkelt. De ziekte komt in veel verschillende plantensoorten voor en kan veroorzaakt worden door verschillende organismen. Meestal zijn dat Mycoplasma 's, soms schimmels.
Maretak bevat giftige stoffen in de takken en de bladeren van de plant. De bessen bevatten deze gifstoffen niet. In de wintermaanden, als de maretak binnenshuis gebracht wordt, vallen er nog al eens wat besjes op de grond. Een kind dat enkele besjes opeet, loopt geen risico.
De maretak is een groenblijvende halfparasiet op bomen, die wortelt in het hout van de gastheer. Het heeft leerachtige tegenoverstaande bladeren. De witte, besachtige vrucht wordt door vogels verspreid. De bessen worden genuttigd in de oksel van een boomtak, het zaad blijft plakken en ontkiemt.
Maretak kan bloeddrukverlagend werken en dus interageren met medicatie tegen hoge bloeddruk. Het kan verder ook de werking van medicatie bij hartritmestoornissen beïnvloeden.
Maretak of Vogellijm is een bolvormige struik die vooral in de herfst, winter en het vroege voorjaar te zien is in Populieren, Zoete kers en soms ook nog wel eens op de takken van een andere boomsoort.
Kussen onder de maretak
Mistletoe is een symbool van vrede en liefde. Het idee om elkaar te kussen, is ontstaan in Scandinavie, in de tijd van de Druiden. Wanneer vijanden elkaar onder de maretak onmoetten in het bos, moesten ze hun wapens neerleggen en voor een dag een wapenstilstand houden.
De maretak, ook wel bekend als Mistletoe waaronder gekust wordt, is zeer giftig voor jouw hond. Net als bij de kerstster zal een hond bij inname van de besjes van de maretak meer speeksel aanmaken, diarree krijgen, gaan braken en eventueel zenuwstoornissen vertonen.
Maretak is een halfparasiet die op allerlei loofbomen groeit. De meest algemene gastheer in Vlaanderen is ongetwijfeld de Canadapopulier. Maretak groeit echter ook vrij frequent op appelbomen. Andere gastheren zijn zeldzamer (onder andere meidoorn, esdoorn en robinia).
Veel mensen halen niet alleen een kerstboom in huis, maar ook andere planten: kerstster, maretak, hulst of kerstroos. Feestelijke namen, maar deze planten zijn giftig voor je kat.
Nog steeds is niet goed bekend waarom Maretakken op de ene plaats wel voorkomen, en op de andere niet. Dit ondanks het feit dat de plant door zijn leefwijze van relatief weinig factoren afhankelijk is: concurrentie kent hij niet, en voorkeur voor een specifiek micro-klimaat heeft hij niet.
De vogels eten de bessen en terwijl ze hun snavels scherpen aan de bast van de boom, zaaien ze meteen nieuwe maretakken. Door de kleverige inhoud blijven de zaadjes plakken en kunnen ze zich nestelen.
Maretak thee moet koud worden gemaakt. Overgiet een theelepel maretak met een kop koud water en laat het een nachtje staan. De volgende dag opwarmen en opdrinken.
Een heksenbezem is een vorm van woekering bij planten, waarbij uit een enkele groeitop zich een grote hoeveelheid groeitoppen ontwikkelen. De ziekte komt in veel verschillende plantensoorten voor en kan veroorzaakt worden door een aantal verschillende organismen. Meestal zijn dat Mycoplasma 's, soms schimmels.
De boom markeren
Tegenwoordig markeren we de bomen met gekleurde verf. Een rode of oranje stip betekent ruimte maken voor andere bomen (de R(ood) of (o)R(anje) van Ruimte geven), een blauwe stip betekent dat de boom meer aandacht of ruimte krijgt de komende jaren (de B(lauw) van Blijven).
Zuurstof verlaat het blad via de bladmondjes. 's Nachts draait het hele proces om. Dan nemen bomen zuurstof op en ademen zij koolstofdioxide uit. Bomen gebruiken 's nachts zuurstof om de opgeslagen suikers te kunnen verbranden en met de vrijgekomen energie kunnen ze groeien.
Nordmann of Japanse Zilverspar
De Nordmann is met zijn volle takken en glanzende naalden al jaren de populairste echte kerstboom en dat kunnen we alleen maar toejuichen; de boom verliest nauwelijks naalden. Een andere boom die bijna geen naalden verliest, is de Japanse Zilverspar.
Over het algemeen is de beste tijd om bloesem te zien in Nederland van eind maart tot begin mei. De pruimenbomen staan als eerste in bloei, gevolgd door de kersenbomen, perenbomen en tot slot appelbomen. Met dit uitvouwbaar gidsje leer je snel alle bomen in je tuin of in het bos herkennen.
De gewone plataan of Platanus acerifolia (esdoornbladig) lijkt met zijn blad dus heel sterk op de gewone esdoorn maar heeft wel totaal andere vruchten. Ben je nog mee Frank? Zijn vruchten zijn stekelige bollen die in paren aan de boom hangen.
Gevolgen voor dieren
De plant is mild giftig. Inname van kleine hoeveelheden veroorzaakt geen vergiftiging. De saponinen zijn irriterend voor het maagdarmslijmvlies, en inname van relatief grote hoeveelheden kan maagdarm effecten veroorzaken, zoals koliek, braken en diarree.
Hortensia's zijn giftig voor katten, honden en paarden. Over het algemeen weten dieren heel goed waar ze niet aan moeten knabbelen. Het kan dus geen kwaad om hortensia's in je tuin te zetten als je huisdieren hebt. Je kunt hortensia's gewoon hanteren zonder handschoenen, maar je moet de plant niet opeten.
De naalden van de kerstboom zijn giftig voor uw hond of kat. Bij inname kunnen de naalden de slokdarm en darmwand beschadigen en zelfs perforeren. Ook naalden die in de waterbak terecht komen kunnen het drinkwater vergiftigen.
Tongzoenen heeft iets erotisch. In vergelijking met een gewone kus duurt een tongzoen meestal veel langer. Tongzoenen doe je vaak in een seksueel getinte context. Als je gevoelige plekjes zoals de lippen en de tong stimuleert kan je door tongzoenen opgewonden raken.
“Tongzoenen is erg goed voor het mondmilieu”, vertelt Richard Kohsiek, tandarts en KNMT-bestuurslid. “Bij het zoenen maak je extra veel speeksel aan en dat houdt je tanden en tandvlees gezond. Het speeksel helpt bacteriën namelijk makkelijker weg te spoelen en dat verkleint de kans op plaque en gaatjes.
Wanneer je iemand kust, of het nu een kusje op de wang is of een gepassioneerde vrijpartij, laten je hersenen een cocktail van chemische stoffen vrij, waaronder oxytocine, dopamine en serotonine. Deze kunnen je een euforisch gevoel geven en gevoelens van genegenheid en verbondenheid aanmoedigen.