Een D-trens en bustrens hebben door de vaste ringen een duidelijkere inwerking in de paardenmond. Deze bitten zijn uitermate geschikt voor paarden met een onrustig hoofd.
Een kunststof bit wordt in het algemeen gebruikt voor paarden met een zachte en soms gevoelige mond die moeite kunnen hebben met het volgen van de hand. Kunststof staat erom bekend dat het makkelijker wordt aangenomen door de meeste paarden.
Paarden die vaak onrustig zijn in de aanleuning kunnen baat hebben bij het gebruik van een ongebroken trens. Met het mondstuk van de ongebroken trens kan de ruiter wel sterker inwerken met de hand, waar wel rekening mee gehouden moet worden.
De oplossing
Vaak kan een bit met ander breekpunt al helpen en dan met name een enkelgebroken bit. Waar een dubbelgebroken bit druk geeft over de gehele tong geeft een enkelgebroken bit enkel druk op de zijkanten van de tong en het gehemelte. Daardoor komt het middenstuk van de tong vrij van druk.
Om te kijken welk formaat bit het best bij jouw paard past probeer je de '2-vingertest'. Leg je wijs- en middelvinger op elkaar en steek deze ter hoogte van het bit in de mond van het paard. Afhankelijk van de druk kan je het volgende aanhouden: Veel druk -> weinig ruimte -> dun mondstuk (14-16mm)
Een dubbelgebroken bit geeft meer druk op de tong en werkt iets minder in op de lagen. Het kan niet dubbel vouwen waardoor het bit niet tegen het gehemelte kan komen. Ook een dubbelgebroken mondstuk is vrij standaard en kan voor veel verschillende paarden worden gebruikt.
De werking van een Baucher bit
Een Baucher bit heeft vaste bitringen. Hierdoor ligt het bit stil en stabiel in de mond van je paard. Door de precieze inwerking van een Baucher bit kunnen hulpen effectief worden gegeven en ontstaat een zacht contact tussen ruiter en paard. Een Baucher bit een lichte hefboomwerking.
Het paard leert het opzoeken van de ruiterhand en om na te geven. Een fijn bit is daarom ook echt van belang bij een jong paard, want hierdoor leert het paard sneller de aanwijzingen die hij door krijgt van de ruiterhand. Maar ook moet het paard vertrouwen krijgen in het mondstuk van het bit en de ruiterhand.
Het paard likt en bijt zachtjes in je handen
Misschien wil het paard gewoon een snoepje van je. Maar het kan soms ook duiden op iets wat speelt bij jou, bijvoorbeeld als je vingers gevouwen zijn en het paard iets harder gaat bijten in je vingers.
Dubbelgebroken bit
De mondstuk van het bit bestaat uit drie delen met twee scharnierpunten. De drukverdeling van een dubbelgebroken bit is gelijkmatig op de tong, mondhoeken en lagen, hierdoor is dit bit voor de meeste paarden het aangenaamst. Daarbij is dit bit ook beweeglijker in de mond.
Wanneer er veel druk op beide vingers komt heeft jouw paard weinig ruimte in zijn mond en adviseren wij om voor een dikte tussen de 14 en 16 mm te kiezen. Wanneer er geen of weinig druk op beide vingers ontstaat adviseren wij om voor een dikte tussen de 16 en 18 mm te kiezen.
Een ongebroken trens geeft een gelijkmatige druk in de mond. Ook is een ongebroken trens fijn voor paarden met gevoelige mondhoeken omdat dit bit minder druk geeft op deze plek.
Voor het rijden van een jong paard is een bit waarbij de ringen vast zitten aan de zijkant het beste. Dit is bijvoorbeeld een bustrens, D-trens of kneveltrens. Hierdoor ligt het bit stil in de mond en heb je meer zijdelingse druk en begrenzing waardoor het sturen makkelijker gaat.
Het mondstuk zelf heeft een zachte inwerking en werkt vooral in op de tong en bijna niet op de lagen, tenzij het bit een tongboog heeft. Een tongboog zorgt dat het mondstuk ook op de lagen inwerkt en daardoor een scherpere inwerking krijgt.
Bitringen voorkomen beschadigingen door een bit met losse beweegelijke bitringen. Voorkomt dat het bit door de mond van je paard getrokken wordt. Maakt een te groot bit kleiner.
Aan beide zijkanten zit het logo van TRUST. Een handige tip om het bit op de juiste manier in te doen: het logo is een paardenhoofd en moet rechtop te zitten. Op de foto kun je goed zien hoe het bit juist zit. Het bit wordt aangeraden voor jonge paarden of paarden met een gevoelige mond.
Je paard stuurt duidelijke signalen uit
Als je paard in de paddock of in de weide staat, is het altijd een goed teken dat het naar je toe komt gewandeld. Let daarbij ook op de oren en de ogen, want daar kan je veel van aflezen.
Paarden zijn sociale dieren en kunnen de aanwezigheid van andere paarden en mensen waarderen. Er is bewijs dat paarden emoties kunnen ervaren en herinneringen kunnen maken, daarom is het mogelijk dat een paard iemand of iets kan missen met wie of waarmee het een hechte band heeft.
Een paard gaapt vaak om spanning los te laten. Wanneer je bijvoorbeeld het Recuptex deken gebruikt, kan het paard gaan gapen omdat de spieren in zijn lichaam worden ontlast. Andere signalen dat je paard zijn spieren ontlast zijn: kauwen, zuchten, of een ontspannen lichaamshouding. Je paard kan ook gapen door stress.
Een bit moet als ze in de mond van het paard zit aan beide zijden bij de mondhoeken ongeveer ½ cm ruimte over hebben. Een te smal bit kan de mondhoeken beschadigen en een te breed bit kan door de mond gaan bewegen. In beide gevallen zal het bit dan ook niet de juiste inwerking hebben.
De mondstukken bij de Myler Level 1 bitten geven gelijke druk op lagen en tong. Het bit moet zo in de mond liggen dat het de minste schade kan berokkenen en dat is op de tong. De tong is een stevige spier die ook signalen kan opvangen en fijne druk kan verdragen.
Zowel een bit als een bitloze optoming geven een paard geen vervelend gevoel of doen een paard geen pijn als een paard dit object draagt. Er is maar één factor die een negatieve invloed kan hebben op het bit en de bitloze optoming en dat is de ruiterhand. Die trekt, voert er kracht op uit of zet druk.
Stangen. Een stangbit is de tegenpool van een trensbit en werkt dus via een hefboom. Het mondstuk zit uiteraard in de mond van het paard; de 'stang' (ook wel genoemd: scharen, in het Engels: curb) hangt buiten de mond van het paard naar beneden en daar zitten de teugels aan vast.
Een watertrens is een basisbit met losse beweegelijke bitringen en ligt hierdoor vrij los in de mond. Afhankelijk van het type, dikte en materiaal krijgt een watertrens een scherpere of zachtere inwerking.