Honden gapen niet alleen wanneer ze moe zijn. Gapen kan ook een teken van angst of stress zijn. Als je hond veel gaapt in het bijzijn van iemand die hij niet goed kent, is dat een teken dat hij er nog niet klaar voor is om die persoon te ontmoeten.
Net als bij mensen is dit een teken van ontspanning. Maar, ook in de compleet tegenovergestelde situatie, namelijk stress, zal een hond vaak gaan gapen. Dit kan zowel in positieve als in negatieve stresssituaties voorkomen.
Je hond wil je graag beschermen. Je hond wil de situatie controleren. Je hond vindt de situatie spannend. Je hond vindt dat hij de baas is en uit dominantie.
Losse schouders, een kwispelende staart, ontspannen oren, een lichtjes geopende muil, pretlichtjes in zijn ogen en een zelfverzekerde uitstraling zijn allemaal overduidelijke tekenen dat je hond gelukkig is. Een gelukkige hond ziet er relaxed uit en heeft pretlichtjes in zijn ogen.
Misschien zit hij niet lekker in z'n vel en wil hij getroost worden. In dat geval kun je je hond beter afleiding en positieve aandacht geven en met hem gaan wandelen of spelen. Legt 'ie z'n poot op je wanneer je je hond aait? Dan wil hij gewoon even laten weten dat hij het fijn vindt om geaaid te worden en om je geeft.
Hij legt bijvoorbeeld zijn oren plat, houdt zijn staart tussen zijn benen en buigt zijn hoofd naar beneden. Deze lichaamstaal kan gezien worden als een manier voor de hond om sorry te zeggen. Onderzoek heeft aangetoond dat honden in staat zijn om emoties zoals spijt te ervaren.
Honden hebben net als mensen emoties. Ze kunnen blij, boos bang of verdrietig zijn. Je kunt die emoties ook herkennen aan de lichaamstaal van de hond. Een boze hond kan zijn tanden laten zien.
Bij dieren geldt eigenlijk hetzelfde als bij mensen. Verliefdheid komt door het stofje oxytocine. Oxytocine is een hormoon dat ervoor zorgt dat een band versterkt wordt. In het dierenrijk is dit stofje ook aanwezig, ook bij je hond of kat.
Honden beseffen dus zeer goed dat ze op dat moment grappig zijn. Uiteraard zal de humor van de hond wel nooit erg veelzijdige vormen aannemen. De complexe aard van de humor van de mens valt niet te evenaren. Maar toch kunnen we er dus van uitgaan dat honden wel degelijk over een soort gevoel voor humor beschikken!
Ook honden kunnen af en toe flink tegen elkaar snauwen en chagrijnig doen. Ze zijn dan prikkelbaar en kunnen niet veel van de ander verdragen. Het is voor ons niet prettig om honden naar elkaar te zien grommen of uithalen. Een ruzie kan heftig overkomen, maar ook weer gauw voorbij is.
Honden communiceren onderling vooral met behulp van lichaamstaal. Er zijn daardoor bepaalde plaatsen die een hond bedreigender kan vinden dan anderen als hij daar aangeraakt wordt. Op de kop of op de rug is een voorbeeld van zo'n plaats waar een hond zich bedreigd kan voelen als je hem daar aait.
Grote kans dat het iets lekkers of een speeltje is! Hiermee geeft je hond aan dat hij gekrabd of geaaid wil worden. Waarschijnlijk gaat het hier om een van de voorpoten, een bekend speels gebaar van een hond. Hiermee probeert hij duidelijk te maken dat je hem zijn speelgoed moet geven.
Honden likken hun soortgenoten uit teken van onderdanigheid of vanwege (de vraag naar) verzorging. Als een hond een ander likt zegt hij eigenlijk: ik accepteer dat jij de baas bent. Het hoofd van de roedel – jij in dit geval – krijgt dan vaak een stevige lik over het gezicht, of op de hand.
Een onzekere hond begroeten
Geef hem die tijd en ruimte. Negeer de hond als je de kamer in komt. Dat betekent dat je hem niet aankijkt, niet aanraakt en niets tegen hem zegt. Doe gewoon net of hij er niet is.
Enerzijds kan omwille van de aandacht bij aaien geeuwen een teken zijn van enthousiasme. Anderzijds kan gapen ontstaan van stress als een vreemde of iemand waar je hond zich niet op zijn of haar gemak bij voelt je hond aait. Hier is het dus een teken van stress of onrust en wordt er eigenlijk 'stop maar' gezegd.
Grommen tijdens het aaien is een manier voor een hond om te zeggen dat hij de aanraking niet prettig vinden, omdat hij zich bedreigd voelt, de plek van de aanraking niet prettig vindt of de persoon die hem aait als onwenselijk ziet.
Wanneer je hond zijn (stress)emmertjes voller raakt kan hij een fiddle about laten zien, de gekke vijf minuten dus. Dit kan door negatieve spanning maar net zo goed door positieve spanning komen, het lichaam maakt bij het vullen van het emmertje namelijk geen onderscheid tussen die twee.
Wist je dat honden ook kunnen lachen? Een lachende hond heeft een kop met een ontspannende gezichtsuitdrukking met wat we bij mensen een 'lachende' mond zouden noemen. Op de foto zie je zo'n blije gup met wat heet een 'speelgezicht'.
Fixeren doet een hond ook als hij jaagt. Hij blijft stil staan, fixeert en valt aan. Fixeren kan vooraf gaan aan agressie. Fixeren wordt door honden ook gebruikt in spel (in spel komen allerlei gedragingen aan bod, door de spelboog geeft de hond aan dat zijn gedrag geïnterpreteerd moet worden als zijnde spel).
Het merendeel van de honden bleek zich na een minuut nog te herinneren wat hun baasje had gedaan. Sommige dieren konden de handeling zelfs na een uur nog imiteren. Naarmate de tijd vordert, krijgen honden steeds meer moeite om zich een handeling te herinneren, net als mensen.
Wanneer je hond telkens aandacht probeert te trekken wanneer jouw aandacht elders ligt, is hij waarschijnlijk jaloers. Deze jaloezie uit zich door veel aandacht te vragen, overdreven aanhankelijk te zijn of zelfs te grommen en agressief te worden tegen andere mensen en honden.
Honden hebben het er zichtbaar moeilijk mee wanneer hun baasje ze voor langere tijd in de steek laat. De blijdschap die ze ervaren bij het weerzien is na vier uur afwezigheid namelijk beduidend groter dan bijvoorbeeld na een half uurtje, zo blijkt uit onderzoek van de Zweedse Universiteit van Uppsala uit 2011.
'Liefdesbeetjes'. Ken je dat, van die kleine zachte knabbeltjes in je arm, die soms toch venijnig aan kunnen voelen? Honden doen dit vaak als ze dicht bij je zijn als teken van verbondenheid.
Wetenschappers hebben aangetoond dat een hond zijn baasjes grotendeels op basis van diens gezichten herkent. Uit experimenten blijkt dat een hond zijn baasje wanneer deze het gezicht bedekt moeilijk kan herkennen. De studie bevestigt maar weer eens hoe sterk de domesticatie het gedrag van honden beïnvloedt.
Honden kiezen hun baas op basis van geur, energie, gedrag en zelfs instinctieve voorkeur. Het eerste contact tussen een hond en een mens kan veel zeggen over de toekomstige relatie tussen beiden.