Wat met de muntstukken van 1 en 2 cent? Muntjes van 1 en 2 cent blijven een wettelijk betaalmiddel. Ze worden niet buiten omloop gesteld en verliezen hun waarde niet. Ze kunnen nog altijd gebruikt worden.
Storten bij jou in de buurt
Biljetten stort je bij de automaten in de winkels van Primera, Bruna, The Readshop, Geldmaatwinkels of in buitenmuren van drukbezochte plekken. Voor het storten van munten kun je terecht bij de meeste bouwmarkten van Gamma en Karwei of bij Geldmaatwinkels.
Wat kan ik nog doen met mijn rosse centen? De 1 en 2 eurocent blijven een geldig betaalmiddel, u kunt ze dus nog altijd gebruiken in de winkel. Iedereen mag 1 keer per maand tot 5 kilo muntstukken gratis gaan omwisselen bij de Nationale Bank in Brussel. Heel veel goede doelen verzamelen rosse centjes.
De reden dat er een afronding komt is de schaarste van die eurocenten. De Nationale Bank heeft tot nu toe ongeveer 1.600.000.000 (1,6 miljard!) stuks van 1 en 2 eurocent geslagen. Dat zijn zo'n 150 stuks per inwoner.
Toch blijven muntjes van 1 en 2 cent een wettelijk betaalmiddel. Ze verliezen hun waarde niet en je mag er nog altijd mee betalen. Ondernemingen mogen ze ook teruggeven als wisselgeld en als consument mag je ze niet weigeren.
Heb je thuis nog oude Nederlandse guldens of bankbiljetten? Of wil je weten wat de waarde van je centen en stuivers is? Gooi deze oude munten en biljetten vooral niet weg! Deze bankbiljetten kun je namelijk nog inleveren bij de Nederlandsche Bank tot het jaar 2032.
Welke 1 cent muntje is veel geld waard? – Rosse muntjes in onze portemonnee worden steeds zeldzamer, maar dit muntje van 1 eurocent kan volgens Spaanse media meer dan 50.000 waard zijn. Het zou gaan om een munt die in 2002 in Duitsland werd geslagen en uiterst zeldzaam is vanwege het ontwerp en de unieke kleur.
Maar sommige munten zijn meer waard dan dat ze op het eerste gezicht lijken. Zo heb je 2 euro munten die 15 euro waard zijn en 1 centjes die 6000 euro waard kunnen zijn. Dus voordat je die kleintjes in je portemonnee voor lief neemt, kun je ze beter nog eens een keer goed bekijken.
Daarom heeft de overheid beslist dat handelaars het totaalbedrag in cash vanaf 1 december 2019 verplicht moeten afronden tot op 5 eurocent. Om zo de 1 en 2 eurocenten uit omloop te krijgen. Opgelet, de muntjes blijven een wettelijk betaalmiddel. Je mag er dus nog steeds mee betalen en een verkoper mag ze niet weigeren.
Muntgeld storten
U kunt uw losse munten storten bij de stortautomaten van Geldmaat die onder andere in de Gamma en Karwei staan. Storten van munten kan alleen op uw eigen rekening of op een rekening van een goed doel. U kunt alleen euromunten storten. Het bedrag staat direct op uw rekening.
U moet die in speciaal daarvoor ontworpen plastic houdertjes stoppen. U kunt met uw rosse centjes ook terecht bij de Nationale Bank. Een keer per maand kunt u gratis maximaal 5 kilo muntjes inwisselen tegen andere munten of biljetten, of het bedrag laten storten op uw rekening.
In perfecte staat heeft de één eurocent munt echter slechts een werkelijke waarde van 0,50 tot 1 euro, niet meer. Tenzij er dus een fout in de munt zit. In dat geval kan iemand iets meer betalen, zoals vermeld wordt in het nieuws over de Duitse veiling waarbij de munt 62 euro bereikte.
Voor munten geldt dat een handelaar niet verplicht is voor één betaling meer dan 50 muntstukken te aanvaarden. Een betaling met 50 of minder muntstukken mag in principe dus niet worden geweigerd.
Een kilogram kleingeld bestaat dus voor 950 gram uit staal en 50 gram uit koper. Die zijn respectievelijk 0,19 en 0,2225 euro waard. 0,4125 € voor een kilo oud ijzer is echt niet de moeite.
De muntjes van 2 cent uit het jaar 2000 zijn tien keer hun nominale waarde waard en die uit 2008 zijn ook bijna 50 cent waard. Wil je echt een slag slaan, dan moet je op zoek naar muntjes uit kleine landen. Een muntje van 1 cent uit Monaco, uit 2001 of 2002, is om en bij de 100 euro waard.
Welke 1 cent muntje is veel geld waard? Rosse muntjes in onze portemonnee worden steeds zeldzamer, maar dit muntje van 1 eurocent kan volgens Spaanse media meer dan 50.000 waard zijn. Het zou gaan om een munt die in 2002 in Duitsland werd geslagen en uiterst zeldzaam is vanwege het ontwerp en de unieke kleur.
Geld inwisselen bij de centrale bank
Bij de centrale bank kunt u uw oude munten en bankbiljetten nog veel langer inwisselen. Maar ook de centrale bank kan een maximum stellen aan de hoeveelheid geld die u bij per transactie kunt omwisselen.
Over het algemeen zijn de meest waardevolle 2-euromunten afkomstig uit drie mini-landen: Monaco; Vaticaanstad en San Marino.
Buitenlandse munten, maar ook papiergeld, kun je inleveren in speciale collectezuilen op vlieghavens.
De vroegere nationale bankbiljetten en munten (bijv. Duitse marken of Spaanse peseta's) kunnen in de meeste gevallen nog steeds voor euro's worden omgewisseld. Dit wordt uitsluitend gedaan door de nationale centrale banken.
Voor het storten van munten staan bij een deel van de bouwmarkten van Gamma en Karwei speciale muntautomaten. Het storten van biljetten of munten is alleen mogelijk voor klanten van ABN AMRO, ING en Rabobank. In onze sealbagautomaten stort je biljetten verpakt in een speciale zak.