Kies aardappels die geschikt zijn voor het maken van friet, bijvoorbeeld Bintjes, Agria, Désirée, Première of Santé aardappelen. Tegenwoordig hebben veel supermarkten ook 'frietaardappelen' om zelf patat mee te maken, deze kan ik zeker aanraden.
Om zelf frieten te maken is het belangrijk dat je kruimige aardappelen gebruikt. Bij de Appie en groenteboer worden zelfs speciale frietaardappelen verkocht, dan weet je zeker dat je goed zit. Je kunt de frieten natuurlijk afbakken in de frituurpan, maar als je deze niet hebt, is dat geen probleem.
Het verschil zit 'm vooral in de structuur. Kruimige aardappels vallen iets sneller uit elkaar en zijn (geloof het of niet) wat kruimiger. Vaste aardappels zijn wat steviger en (surprise surprise) wat vaster.
Vastkokende aardappelen zijn stevig qua structuur en vallen na het koken niet uit elkaar. De vastkokende aardappelen worden iets kruimig aan de buitenkant, maar zijn uiterst geschikt voor de lekkerste gerechten. Onder vastkokende aardappelen vallen onder andere de Bildtstar, Frieslander, Bintjes en Nicola aardappelen.
De twee hoofdsoorten aardappels: Vastkokende aardappels zijn vooral geschikt voor salades en ovenschotels. Kruimige aardappelsoorten zijn ideaal om te poffen, bakken, pureren en frituren. Als je aardappelpuree wilt maken, dan kun je eventueel ook nog uitwijken naar zeer kruimige aardappels.
Vastkokende aardappelen zijn stevig en houden perfect hun vorm tijdens het koken. Deze aardappelen zijn op hun lekkerst gekookt, gebakken, gegrild of gestoomd. Bloemige aardappelen vallen tijdens het koken vaak uit elkaar, waardoor je kookwater troebel wordt. Daarom zijn ze vooral geschikt voor puree, friet en soep.
'Schat, schil jij alvast de aardappels?' Nee dus! Want of je nou kruimige, vastkokende of zoete aardappels wilt bakken, pureren of koken - schillen is volstrekt overbodig.
Je kunt ze koken in de schil, bakken of frituren tot gourmet chips. Bintje: dé nationale trots van België. De echte frietaardappel die ook fantastisch lekker is in puree.
Opperdoezer Ronde-aardappels zijn een ware delicatesse en uniek in haar soort: het is één van de zes Nederlandse producten met een beschermde oosprongsbenaming, wat betekent dat ze alleen zo mogen worden genoemd als ze daadwerkelijk uit Opperdoes (Noord-Holland) komen.
Pocheer de frieten eerst op 140° en laat ze goed afkoelen. Nu hebben ze nog geen kleur en zijn ze niet krokant. Bak ze nadien een tweede keer op 170-180°C en dan heb je goudbruine, krokante frieten. Let wel: Bak nooit te grote hoeveelheden in één keer, want dan gaat het mis.
De eerste keer dat de frieten het vet in duiken, moet de temperatuur rond 160ºC zijn. Bak de frieten ongeveer 4 à 5 minuten, zodat ze wel gaar maar niet goudbruin zijn. Daarna laat je de frieten uitlekken, voordat ze voor de tweede maal het vet in gaan. Houd ze een half uur apart totdat ze op kamertemperatuur zijn.
Zo warm je je frietjes op
Je zult er eerst voor moeten zorgen dat de frietjes droog zijn. Dep ze daarom met keukenpapier droog en bestrooi met zout. Vervolgens kun je ze opnieuw frituren, maar ook in een pan kun je de frietjes nog steeds heel goed opwarmen zonder dat ze slap worden.
Zet de frituurpan op 180°C graden. Frituur de friet in kleine porties tot ze de kleur hebben die je wil. Houd je van knapperig, frituur tot ze goudbruin zijn. Laat de friet goed uitlekken, dep ze eventueel droog met keukenpapier en bestrooi met wat zout.
Elke aardappel kan je weer gebruiken voor een ander gerecht. Zo zijn Bintjes en de Desiree perfect voor frietjes en van de Bildstar maak je de beste aardappelpuree.
De bedoeling van het voorbakken is de rauwe aardappel te koken, en niet om bruin te bakken. “Tijdens het voorbakken verliest de rauwe aardappel een groot gedeelte van haar vocht. Als het vet te warm zou staan, dan zouden de geschroeide aardappelstaafjes dit vocht niet meer laten ontsnappen.
Kan je frietjes maken van nieuwe aardappelen? Het kan in principe, maar of dat ook de beste frietjes oplevert trekt Jeroen in twijfel. De beste Belgische friet maak je met aardappelen met een hoger zetmeelgehalte. Bovendien gebruik je ook eerder grote exemplaren om lange frietjes te kunnen snijden.
Simpel antwoord: ja, het maakt uit. Wanneer je aardappels in kokend water legt kún je tegen het probleem aanlopen dat de buitenkant sneller gaart dan de binnenkant.
In de 5 Europese fabrieken worden jaarlijks 1,2 miljard kilo aardappelen verwerkt tot 700000 ton eindproducten. Er zijn dus bijna 2x zoveel aardappelen nodig voor een kilo friet. De schil gaat eraf en er verdampt veel water tijdens het frituren.
Dat betekent dat ze ook heel geschikt zijn om te pureren. Voorbeelden van kruimige aardappelen zijn Eigenheimer, Bintje, Turbo, Doré, en Bildstar. Je zou ook aardappelpuree kunnen maken van vastkokende aardappels, het resultaat zal dan eerder een steviger puree zijn.
In de schil zitten namelijk veel vezels. Eten met de schil vergroot daarmee de bijdrage die aardappels leveren aan de inname van voedingsvezel. Dat is niet onbelangrijk, want slechts weinig mensen halen in Nederland de door het Voedingscentrum aanbevolen inname van voedingsvezels.
De schil zorgt ervoor dat oplosbare vitamines niet in water oplossen tijdens het koken. Deze blijven in de knol.
Kies de juiste aardappel
En dat is een vastkokende, zoals Charlotte of Nicola. Deze aardappelen slorpen namelijk minder vet op tijdens het bakken, waardoor ze lichter en krokanter worden. Ze worden bij het koken ook minder kruimig en bakken daardoor gaver, zonder kleine brokjes die in de pan rondzwerven.
Nicola is de meest vastkokende aardappel en komt stevig egaal uit de pan. Op een tweede plaats vindt u de bildtstar. De frieslander aardappel is deels vastkokend en deels kruimig.
Schud kruimige aardappelen voor het serveren goed op, dan worden ze nog kruimiger. Wanneer je kruimige aardappelen te lang laat koken, vallen ze steeds meer uit elkaar en worden ze papperig.