Laat de pan eerst goed heet worden en bak de champignons vervolgens op hoog vuur. Hierdoor loopt er minder water uit de champignons. Doe de pan ook niet te vol, want in een volle pan worden ze eerder gestoofd dan gebakken (tenzij u ze juist wel wilt stoven natuurlijk). In 6 tot 12 minuten zijn ze goed gaar.
Gebakken champignons zijn eenvoudig te bereiden. Gebruik een klein beetje olie of boter, snijd ze in plakjes of kwartjes en bak ze in 6 tot 12 minuten smakelijk bruin en gaar. Zorg dat je de pan niet erg vol doet, want er komt altijd wat vocht vrij, en in een volle pan stoof je de paddenstoelen dan gaar.
Gebruik champignons het liefst zo vers mogelijk. Bewaren kan in de koelkast. Ze behouden hun kwaliteit het best bij een temperatuur tussen de 4° en 7°C. Ze zijn dan 2 tot 3 dagen houdbaar.
Champignons smoren kan in ca. 10 minuten en stomen duurt zo'n 6 minuten. Wanneer je champignons voor het koken of blancheren besprenkeld met wat citroensap, blijven ze mooi wit.
Dat is niet verstandig. In rauwe paddenstoelen, zoals champignons en shii-takes, komt van nature de gifstof agaritine voor. Deze stof blijkt kankerverwekkend te zijn bij muizen, en is daarom mogelijk in grotere hoeveelheden ook giftig voor mensen.
Ze raden aan om minstens 5 champignons per dag te eten om het risico op neurologische aandoeningen in de toekomst te verminderen. Champignons zijn rijk aan B-vitamines: riboflavine [B2], folaat [B9], thiamine [B1], pantotheenzuur [B5] en niacine [B3].
Champignons bevatten veel gezonde voedingsstoffen. Zo zijn ze rijk aan koper, wat in je lichaam onder andere belangrijk is voor het behoud van een goede conditie van bindweefsels, zoals de huid, bloedvaten en kraakbeen. Champignons zijn ook een bron van de B-vitamines riboflavine (vitamine B2) en niacine (vitamine B3).
De steel van een champignon is perfect eetbaar, maar je snijdt er wel best een plakje van om harde, uitgedroogde stukjes in je maaltijd te voorkomen.
Verhit restjes door en door
Verhit restjes en kliekjes altijd door en door tot ze stomend heet zijn, daarmee dood je alle bacteriën. Warm kliekjes niet voor een tweede keer op.
Water is namelijk een grote vijand van de champignon. Dit geldt overigens niet alleen voor de champignon, maar voor alle paddenstoelen. De reden? Ze zijn poreus en nemen vocht op als een spons.
Spoel jij je champignons altijd af voordat je ze gebruikt? Leuk geprobeerd, maar dat komt die paddenstoelen dus helemaal niet ten goede. Een champignon is namelijk net als een spons: hij zuigt water op en dat vermindert de smaak, wat zonde is. Je kunt champignons dus beter als volgt schoonmaken.
De kastanjechampignon is het broertje van de witte champignon. Het verschil zit 'm met name in de smaak. De kastanjechampignon bestaat uit wat steviger vruchtvlees en heeft een lichte, nootachtige smaak dat wat droger en pittiger is dan de witte champignon.
De champignons zijn slap, beschimmeld of verspreiden een zure geur. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Om voedingswaarden te behouden, kun je champignons het beste grillen of opwarmen in de magnetron. Spaanse onderzoekers concluderen dat met die bereidingswijzen de meeste voedingsstoffen behouden blijven. Ze publiceerden hun resultaten in het International Journal of Food Sciences and Nutrition.
Paddenstoelen worden over het algemeen ingedeeld bij de groenten, maar ze zijn eigenlijk schimmels. Meer specifiek gezien zijn ze de vruchtlichamen van de schimmel. Ze planten zichzelf voort via hun sporen. Van alle paddenstoelen is de witte champignon de meest bekende.
Champignons passen prima in een gezonde voeding. Ze zijn rijk aan vezels, B-vitaminen, kalium en fosfor. Ze bevatten echter veel te weinig eiwitten, ijzer en vitamine B12 om vlees te kunnen vervangen. Daarom behoren ze niet tot de groep vleesvervangers, maar wel tot de groenten.
Niet alle soorten uit deze familie zijn geschikt voor consumptie, en sommigen zijn zelfs ronduit giftig. De (witte) champignon, de (bruine) kastanjechampignon en de portobello – feitelijk gewoon een heel grote kastanjechampignon – zijn echter veilig te consumeren en bovendien populair in culinair gebruik.
Vooral witte champignons en oesterzwammen bevatten behoorlijk wat vitamine B2 en B3. Veel paddenstoelen zijn rijk aan het mineraal koper, dat eveneens goed is voor je energiepeil. Maak eens een mantar kavurmasi om van dat energieverhogende effect te profiteren.
Let wel: spoelen betekent niet weken. De beste manier is om verse champignons schoon te vegen. Hiervoor gebruik je best een zachte tandenborstel of een stukje keukenpapier. Afhankelijk van hoeveel vuil er nog aanhangt, kan je ze daarna nog even onder stromend water afspoelen.
Mits direct na aankoop koel bewaard, kun je ze tot minimaal de TGT veilig opeten. Bederf merk je goed, dus ruiken en ogen ze na die datum nog goed, dan kan opeten geen kwaad. Gekoeld zijn verse paddestoelen als kastanjechampignons, grotchampignons, portobello's en oesterzwammen ongeveer een week houdbaar.
Het is niet moeilijk om zelf paddenstoelen te kweken, zo heb je genoeg aan een champignon om een hele champignonfamilie te kweken. Snijd het steeltje van een champignon en plant in circa twee cm natte grond. Zet de pot op een donkere plek en binnen een paar weken groeien de paddenstoelen boven de grond uit.