Wasknijpers, sokkenknijpers of elastiekjes. Pak ze er maar bij, voordat het beddengoed de wasmachine of droger ingaat. Bind de uiteinden aan elkaar vast. Doe je dit, dan zit de stof aan alle kanten dicht en kan het zo niet in de knoop raken.
Wil je je dekbedovertrek toch in de droger doen? Stel hem dan in op een lage temperatuur en een kort programma, zoals kast- of strijkdroog en check ook even het waslabel van je dekbedovertrek.
Wanneer je de mogelijkheid hebt, kun je je bedtextiel het beste buiten laten drogen aan de waslijn. Uiteraard dient het weer hiervoor ook een beetje mee te werken ;-) Doe je je beddengoed in de droger, gebruik dan een zo laag mogelijke temperatuur en gebruik de antikreuk instelling wanneer deze op je droger zit.
Er zijn verschillende trucjes om te voorkomen dat het beddengoed niet meer in elkaar draait. Je kunt het uiteinde van een sloop of dekbedovertrek vastbinden met een stukje elastiek. Je kunt ook sokkenknijpers gebruiken om de openingen dicht te maken. Veiligheidsspelden kun je beter niet gebruiken.
Om ervoor te zorgen dat je beddengoed niet meer in elkaar draait tijdens het wassen of drogen kun je het uiteinde van de stof het beste vastbinden. Bijvoorbeeld met een elastiekje of sokkenknijpers. Doordat de opening nu afgesloten is kan de stof niet meer in elkaar verwikkeld raken en één grote prop vormen.
Als u ze in de droger bij uw natte wasgoed stopt, zorgen de ballen ervoor dat de was zachter is, minder kreukt en niet statisch wordt. En de ballen zorgen ervoor dat het wasgoed goed verdeeld wordt over de trommel. Dit zorgt ervoor dat de droogtijd verkort, omdat het natte wasgoed geen bal kan vormen.
Doe je dekbed eens heel kort in de droger op de laagste stand. Zo verwijder je gemakkelijk transpiratievocht. Gebruik donswasmiddel of fijnwasmiddel. Droog je dekbed op een lage temperatuur in de droger, eventueel met tennisballen.
Beddengoed is behoorlijk groot, waardoor het tijdens het wassen of droger gemakkelijk in elkaar kan draaien. Vooral in de droger gebeurt dit vaak, waardoor het beddengoed naast extra kreukelig, ook niet goed droog wordt.
Klop het dekbed sowieso regelmatig op tijdens het droogproces en houd rekening met minimaal twee uur droogtijd: één uur in de droger, opkloppen en daarna nog één uur drogen. Al kan het ook prima nog een paar uur extra duren, voordat jouw dekbed helemaal droog is.
Voor het juiste wasprogramma kunt u daarom altijd het beste eerst het waslabel raadplegen. Meestal zal een fijn of kreukherstellend wasprogramma de voorkeur krijgen, waarbij een donker of gekleurd dekbedovertrek meestal gewassen dient te worden op 40 graden en een wit dekbedovertrek op 60 graden.
Doe de ballen bij je wasgoed wanneer je deze in de droger stopt. Drogerballen maken het wasgoed zachter. Dat komt door de gelijkmatige verdeling van de warmte. De ballen kunnen gebruikt worden als alternatief voor wasverzachter.
40 graden is beter voor gekleurde lakens, witte lakens mogen op 60 graden gewassen worden. Hang lakens uit, stop ze niet in de droger.
Beddengoed drogen in de wasdroger
Beddengoed kun je het beste aan de waslijn drogen. Heb je het snel weer nodig? Dan kun je ervoor kiezen om het in je droger te stoppen. Selecteer dan wel een zo kort mogelijk programma op lage temperatuur.
Als u drie schone tennisballen bij de jas in de trommel doet zorgt dit ervoor dat de donzen vulling steeds wordt losgeklopt. Hierdoor behoudt uw jas haar volume. Droog uw jas bij voorkeur in de droger, doe er wederom drie schone tennisballen bij om ervoor te zorgen dat het dons tijdens het drogen goed wordt losgeklopt.
Zo maak je je wasgoed kreukvrij met ijsblokjes
Zet de droger op de hoogste stand (maar check wel eerst even of je kleding hier tegen kan) en gooi er wat ijsblokjes bij. Wanneer je de droger aanzet ontstaat er stoom in de droger, waardoor de kreukels uit je wasgoed gaan en je niet hoeft te strijken.
Katoen kastdroog is het 'standaard' programma dat je het vaakst zult gebruiken. Voor beddengoed is de stand 'extra droog' of 'kastdroog extra' geschikt.
Zo vaak moet je een bed verschonen
Weer anderen wisselen de lakens minimaal één keer per week. Maar de gemiddelde Nederlander verschoont het bed eens in de twee weken. Wetenschappers zeggen dat je met een dag of veertien aan de veilige kant zit. Bacteriën groeien ongeveer twee weken lang, met een piek rond de 14 dagen.
Met een moderne droger kun je veel verschillende soorten wasgoed veilig drogen. In principe geldt dat je alles wat je op 60 graden kunt wassen ook veilig kunt drogen in de droger. Daarnaast hebben drogers vaak een programma voor synthetische was en soms zelfs voor kleding van wol of zijde.
Handdoeken en ondergoed samen wassen
Sommige mensen vragen zich af of je ondergoed apart moet wassen, maar handdoeken en ondergoed kunnen prima samen in de wasmachine en dat geldt ook voor sokken. Let er wel op dat je de juiste kleuren bij elkaar in de wasmachine doet.
Alles wat u voor deze tijdwinst nodig heeft is een droge handdoek of theedoek. Door deze samen met de natte was in de droger te doen, wordt de was tot wel een 3e van de tijd sneller droog. Dit kan zomaar meer dan een halfuur schelen dus.
Die vieze doekjes mag je prima bij het ondergoed, de sokken, handdoeken en het beddengoed in de wasmachine stoppen. Die spoelt eerst veel viezigheid en bacteriën weg, daarna komt het wasmiddel erbij samen met het hete water. Dat overleven schadelijke bacteriën niet.
Hang een badlaken over een open deur, bijvoorbeeld van een slaapkamer of badkamer. Vouw het zijden dekbedovertrek dubbel en hang het over de deur heen. De handdoek zit nu tussen de deur en het overtrek. Draai het zijden dekbed om, na een (halve) dag, om de andere kant te drogen.
Haal je beddengoed dus zo snel mogelijk uit de wasmachine, schud het los en laat het drogen. Beddengoed drogen kan het best aan de waslijn wanneer je die mogelijkheid hebt. Stop je je bedtextiel in de droger? Kies dan voor drogen op de laagste temperatuur en gebruik de antikreukfunctie.
Glansspoelmiddel! Dit middeltje voor de vaatwasser laat niet alleen je glazen stralen, maar verwijdert ook de gele zweetvlekken uit je beddengoed. Geen glansspoelmiddel in huis? Dan werkt blanke azijn ook super goed.
Waarom wordt het beddengoed geel? Het wordt veroorzaakt door zweet en vet dat door het menselijk lichaam wordt afgescheiden. Wanneer deze stoffen zeer diep in de stof doordringen, wordt deze uiteindelijk geel. Het komt ook voor dat witte stoffen een grijze kleur krijgen.