Baking soda houdt mieren tegen, maar je kunt ze ook verdelgen in hun mierenhoop. Maak de mierenhoop vochtig en strooi er Baking Soda overheen. Wacht een half uur en giet vervolgens een beetje azijn op de mierenhoop. Mieren zullen de combinatie binnenkrijgen en dit niet overleven.
Met baking soda dood je de mieren zelf. Meng poedersuiker met de soda en laat de mieren erop afkomen. Ze nemen het mengsel mee naar huis, waar ze ervan eten. De mieren kunnen het niet verteren en gaan er uiteindelijk van dood.
Bakpoeder met honing zou mieren laten ontploffen
Deze vrij lugubere methode zou mieren laten ontploffen. Door honing of suiker met bakpoeder te mengen, verleid je ze om het mengsel te eten. Bij het rijzen van bakpoeder komt gas vrij en daardoor zouden de mieren exploderen.
Strooi kaneel, nootmuskaat, lavendel of koffiedrab
Mieren houden niet van de geur van kaneel, nootmuskaat, kruidnagelpoeder, lavendel en koffiedrab. Ze zullen de plekken waar ze die geur ruiken dan ook verlaten en vermijden.
Mieren bestrijden met zout of soda
Mieren in huis bestrijden kan ook met zout of baking soda. Meng dit met wat poedersuiker en verdeel het over enkele schaaltjes. Zet dit vervolgens op plekken waar je vaak mieren ziet. De mieren nemen het mee naar hun kolonie, eten ervan en gaan dood.
Op internet lees je vaak dat azijn als onkruid- en ongedierteverdelger gebruikt kan worden. Ook mieren kunnen niet zo goed tegen azijn. Milieu Centraal waarschuwt wel dat schoonmaakazijn als bestrijdingsmiddel gevaarlijk kan zijn voor het milieu en de gezondheid. Daarom is het beter om natuurazijn in te zetten.
Je aanrecht schoonmaken met een mengsel van water en azijn houdt mieren weg. Buiten kun je strooien met kruiden als nootmuskaat, kruidnagelpoeder of kaneel. Je kunt ook mieren proberen te verjagen met de geur van lavendel en koffiedrab. Ook koperen stuivers houden mieren weg van plaatsen waar jij ze niet wilt hebben.
Voor mieren is borax dodelijk, want hun maagjes ontploffen erdoor. Om te zorgen dat mieren borax binnen krijgen kun je een mengsel maken van water, suiker en borax. Doop wattenbollen in het mengsel en leg ze, eventueel in doppen van frisdrankflessen, bij ingangen van het mierennest of op veelgebruikte looppaden.
Mieren bestrijden met chloor werkt hetzelfde als kaneel tegen mieren, alleen effectiever. Dompel een watje in chloor en leg dit op de route. De mieren zullen al snel een rechtsomkeer maken. Mocht een mier ermee in aanraking komen zal chloor mieren ook doden.
Ondanks dat ze er allebei voor zorgen dat je baksel rijst, is er een groot verschil. Waar baking soda simpelweg uit zuiveringszout, ook wel natriumbicarbonaat genaamd, bestaat, is bakpoeder natriumbicarbonaat met een zuur en een stabilisator als toevoeging. Baking soda heeft daarom een sterkere werking dan bakpoeder.
Als mieren zout eten, exploderen ze. Niet de meest diervriendelijke optie, maar wel een effectieve. Maak daarom een mixje van keukenzout en poedersuiker. De suiker lokt ze, het zout nemen ze mee naar hun nest waar ze uiteindelijk sterven.
Mieren hebben een hekel aan de geur van sommige planten, zoals lavendel, tomaten, afrikaantjes (Tagetes), boerenwormkruid, salie, bieslook, basilicum, oregano, rozemarijn, majoraan, knoflook, munt, lavas (maggikruid), brandnetel, varens en goudsbloem.
De meest ecologische manier om mieren in de tuin te bestrijden is door middel van aaltjes. Daarbij moet je eerst de aaltjes oplossen in water. Vervolgens giet je de oplossing in de mierennesten of over de oppervlakte waar veel mieren aanwezig zijn. Daarbij moet je eerst de aaltjes mengen met water.
Mieren kunnen niet tegen kokend water. Doe zeepsop in een pan met kokend water. Giet dit in het mierennest. Het nest van de mieren kan diep in de grond zitten.
Suiker gist namelijk in de maag van een mier. Citroen afwasmiddel: spuit een streep van citroen afwasmiddel rondom de plek waar de mieren vandaan komen. Je zult zien dat ze al snel nergens meer te bekennen zijn. Afwaswater leeggieten rondom een mierennest kan ook uitkomst bieden.
Oorzaak mieren in de tuin
Zodra de zon zich weer laat zien in het vroege voorjaar, komen mieren in de tuin tot leven. Ze bouwen een mierennest, zijn altijd op zoek naar voedsel en komen dan ook af op achterblijvende etensresten in huis of in de tuin.
Een mierennest kan een meter tot zelfs anderhalve meter diep in de grond zitten.
Hoe komen mieren in de keuken? – Mieren komen vaak door allerlei gaten, kieren en scheuren naar binnen, tenzij hun nest al binnen ligt (in een kruipruimte, bijvoorbeeld). Vooraf sturen de mieren echter verkenners. Als die in de keuken komen, nemen ze 'bewijsmateriaal' mee terug naar het nest.
Koperen draadjes of muntstukken neerleggen: mieren houden niet van een koperen ondergrond. Span een koperdraad om de rand van je terras of leg wat koperen muntjes bij de ingang van het mierennest neer om mieren weg te houden van de tegels.
Mieren hebben veel natuurlijke vijanden. Bepaalde slakken, kevers en rupsen doen zich maar al te graag tegoed aan een mierenkolonie. De bekendste natuurlijke vijand is de miereneter, maar deze zul je in Nederland niet snel in het wild aantreffen. Een andere bekende vijand van de mier zijn aaltjes.
Wat zijn de vijanden van de mieren? Een mier is een klein dier en heeft daardoor veel natuurlijke vijanden. Denk hierbij aan mieretende slakken, kevers, rupsen maar ook andere mieren kunnen hun vijand zijn. Het komt voor dat sommige soorten elkaars kolonies infiltreren.
Wat je eigenlijk doet met talkpoeder is de mieren van slag brengen. Door de extreme geur van talkpoeder ruiken de mieren niet meer waar ze heen moeten en verdwijnt de mierengeur van hun collega's. Binnen de kortste keren zijn alle mieren verdwenen.
Mierennesten verwijderen uit de tuin
Plaats bijvoorbeeld een bloempot vol met tuinaarde omgekeerd op een mierennest. Na enkele weken hebben de mieren hier een nest in gebouwd. Vervolgens kun je de bloempotten verplaatsen of de mieren in de potten verdelgen door er kokend water op te gieten.
Er blijft uiteindelijk een mierennest over met alleen maar glanzende houtmieren. Dit nest kan tot wel 20 jaar actief blijven, kortom een mierensoort die voor nogal wat overlast kan zorgen. De kolonie van de glanzende houtmier kan beschikken over één koningin, maar ook over meerdere koninginnen.