Al die zoetigheden zijn namelijk niet gezond. Iets te snacken of te snoepen mag, maar liever niet te veel en niet te vaak. Kies elke dag maximaal 3 tot 5 keer iets kleins buiten de Schijf van Vijf. Iets kleins is bijvoorbeeld een koekje, stukje chocolade, zoet beleg of een lepel ketchup.
'Gezonde' koekjes
Eierkoeken en ontbijtkoek hebben een gezond imago, omdat ze weinig vet bevatten, maar ze bevatten wel veel suiker. Welke koek u ook kiest, koekjes bevatten eigenlijk altijd veel calorieën, suiker en vaak ook verzadigd vet en weinig nuttige voedingstoffen.
Met al die goede voornemens in gedachten, zetten we de koekjes met de minste calorieën voor je op een rij: Lange vinger: 20 kcal. Maria biscuit: 27 kcal. Speculaasje: 33 kcal.
Koek en snoep hebben één groot voordeel: zo zijn lekker en makkelijk om een hongergevoel te verdrijven. Helaas zijn er veel nadelen: ze leveren wél caloriën, maar geen vitaminen of eiwit, en meestal geen of weinig vezels. snoep bevat doorgaans veel suiker.
Al die zoetigheden zijn namelijk niet gezond. Iets te snacken of te snoepen mag, maar liever niet te veel en niet te vaak. Kies elke dag maximaal 3 tot 5 keer iets kleins buiten de Schijf van Vijf. Iets kleins is bijvoorbeeld een koekje, stukje chocolade, zoet beleg of een lepel ketchup.
Genietmomentjes door te snoepen
Het is geen enkel probleem om juist dat, met mate, te blijven nemen, óók tijdens het afvalproces. Alleen maar altijd gezond eten houdt eigenlijk bijna niemand vol, dus maak het jezelf hierin niet te lastig. Realiseer je wel dat (te)veel snoepen je afvalproces in de weg kan staan.
De snack die het 'gezondste' uit de test komt is: chips! Chocolade bevat een stuk meer suiker en dat zijn toch wel echt de boosdoeners als het gaat om toename van je lichaamsgewicht. Let op: chips is wel veel zouter.
Gezondheid
Time Out Granenbiscuit naturel pocketsize is niet geschikt als onderdeel van je dagelijkse voeding. Time Out Granenbiscuit naturel pocketsize kun je wel als extraatje eten. Het advies is om dat niet meer dan drie keer per week te doen.
Een schaaltje chips wordt dan al snel een zak en twee biscuitjes een halve rol. Misschien kun je dan beter net als ik gaan voor 1-3 genietmomentjes per week, zodat je jezelf langzaam kunt leren beter maat te houden.
Geef liever één keer in de week dan één keer per dag een klein koekje. Ze lijken misschien gezond omdat erop staat dat ze geschikt zijn voor kinderen. Maar ze zijn vaak erg groot.
Een stuk fruit zoals een banaan, appel of peer. Een handje ongezouten noten zoals walnoten, hazelnoten of pinda's. Een schaaltje magere yoghurt of kwark met wat fruit of muesli. Een bakje rauwkost, bijvoorbeeld komkommer, tomaatjes, radijsjes en paprika.
Heb je echt nood aan een koek? Kies dan wijs. Ga voor een granenkoek, mueslireep of droge koek. Het is wellicht geen verrassing dat tussendoortjes als chocoladekoeken, (suiker)wafels en cake een minder goede keuze zijn.
Voorbeelden gezonde tussendoortjes en snacks
Een portie vers fruit. Zoals appel, sinaasappel, banaan, mandarijn, aardbeien, bosbessen, kiwi, nectarine, perzik, meloen. Bekijk hoeveel fruit je elke dag nodig hebt.
Bastognekoek bevat vrij veel suiker en vet en weinig vezels en micronutriënten. Daarbij bevatten deze koeken ook het giftige acrylamide, eet ze daarom niet te vaak.
Gezondste en ongezondste snack
Dan kun je het beste kiezen voor een loempia. Dit beeld lijkt een beetje vertekend te zijn omdat de loempia ook meteen de kleinste snack uit het rijtje is.
Zowel ontbijtkoek als eierkoek zijn niet erg gezond. Beide producten zitten eigenlijk bomvol suiker en bevatten weinig vezels en andere nuttige voedingsstoffen. Een gezonder alternatief is een eigengemaakte kruidcake of bananenbrood.
Hoe vaak kan je nu ongezond eten? Er zijn tal van vuistregels die vertellen hoe vaak je iets ongezonds kan eten. Je bent vast bekend met de 80/20-regel. Dit houdt in dat je 80% gezonde producten en 20% ongezonde producten kunt eten en zo een goede balans houdt tussen gezond en ongezond.
10 procent als maatstaf. Vermijden dat een kind snoept, is bijna onmogelijk. Voedingsdeskundigen raden daarom aan om maximaal 10% van de dagelijkse energiebehoefte te besteden aan de restgroep, waartoe snoep en snacks behoren.
"Als je kijkt naar de chocoladesoorten wit, melk en puur, dan is er eigenlijk weinig verschil. Het zit nog steeds boordevol suiker en vet. Je kan dus niet zeggen dat chocolade gezonder is dan schepsnoep."
Kun je afvallen door veel water te drinken? Voldoende water drinken heeft een ondersteunende rol bij het afvallen. Doordat je genoeg vocht in je lichaam hebt, werken alle lichaamsprocessen, zoals spijsvertering en spierfunctie, beter. Dit komt omdat je uit ongeveer 60% uit water bestaat.
Ook kan het zijn dat je door veel te sporten meer spieren hebt gekregen. Spieren zijn zwaarder dan vet en daarom lijkt het alsof je minder snel afvalt. Val je niet (meer) af ondanks dat je gezond minder eet en voldoende beweegt, bezoek dan een diëtist voor persoonlijk advies.
Verklein de porties: eet iets minder vlees, brood, aardappelen, rijst of pasta. Probeer minder te snoepen, neem vaker fruit of groenten tussendoor. Vergelijk de hoeveelheid calorieën, vet, eiwitten en koolhydraten op etiketten. Kies voor volkorenproducten voor een voller gevoel.