CO2-uitstoot is het vrijkomen van CO2 in de atmosfeer. Dit vindt plaats door de verbranding van fossiele brandstoffen, zoals olie, kolen en aardgas. Ook mensen en dieren stoten CO2 uit. Een deel van de CO2-uitstoot wordt opgenomen door bomen, planten en plankton in de zee.
In 2021 werd van de totale hoeveelheid broeikasgassen 32 procent door de industrie uitgestoten, 19 procent door de sector elektriciteit, 18 procent door de sector mobiliteit (binnenlands verkeer en vervoer), 16 procent door de landbouw en 15 procent door de gebouwde omgeving (vanwege het stoken van aardgas voor ...
Meet je CO2-voetafdruk
Een huishouden stoot jaarlijks gemiddeld 19.000 kilo CO2 uit. De keuzes die je maakt voor je huis, vervoer, kleding, spullen en voeding hebben impact op je CO2-uitstoot.
Definitie: Een kleur- en reukloos niet brandbaar gas, dat in lage concentraties aanwezig is in de lucht die we inademen (ongeveer drie honderdsten van één procent per volume). Koolstofdioxide wordt geproduceerd bij verbranding van elke stof die koolstof bevat.
Fossiele brandstoffen verbranding, zoals gas, olie en kolen. Energiecentrales, voor de verwarming van ons huis. Ontbossing, bomen slaan namelijk CO2 op. Landgebruik, voor het houden van koeien, schapen en geiten.
De zes grootste uitstoters (China, Verenigde Staten, EU27, India, Rusland en Japan) zijn momenteel verantwoordelijk voor ongeveer 62% van alle broeikasgasuitstoot en spelen daarnaast ook een belangrijke rol in internationaal klimaatbeleid door hun politieke rol in de wereld en de economie.
Gasvormige koolstofdioxide komt vrij bij de volledige verbranding van brandstoffen waarin koolstof zit. Koolstof zit in fossiele brandstoffen. Denk hierbij aan hout, steenkool, aardolie en aardgas. Koolstofdioxide kan ook in de natuur ontstaan, bijvoorbeeld bij bosbranden of vulkaanuitbarstingen.
Om te kunnen groeien en in leven te blijven, hebben alle planten koolstofdioxide (CO2) nodig. Ze produceren uit koolstofdioxide, water en licht hun belangrijkste bouwstof en energiedrager: glucose. Als “afvalstof” ontstaat zuurstof, die alle dieren nodig hebben voor de ademhaling.
Kooldioxide is een broeikasgas en draagt dus aanzienlijk bij aan de opwarming van de aarde. Door menselijke activiteiten, met name het verbranden van fossiele grondstoffen zoals gas, kolen of olie, is het aandeel van CO2 in de atmosfeer de afgelopen eeuwen enorm toegenomen.
NEEN. CO2 is koolstofdioxide ofwel de chemische verbinding tussen koolstof en zuurstof. Stikstof komt voor als gas met de chemische formule N2.
In Nederland is niet het waterverbruik maar het energieverbruik de grote boosdoener voor het milieu. Warm water kost hier 50 keer meer energie dan koud water. In totaal veroorzaakt douchen een CO2 uitstoot van 200 kilo per persoon per jaar.
Duitsland staat dan ook met stip op de eerste plaats, gevolgd door Groot-Brittannië en Italië. Ons land staat op een 11e plaats, tussen Griekenland en Denemarken.
Bij concentraties vanaf 5000 ppm (0,5 vol% CO2) kan hoofdpijn en vermoeidheid optreden. Bij hogere concentraties (> 4-5 vol% CO2) kan ademnood optreden met bewusteloosheid tot gevolg.
Om klimaatverandering tegen te gaan kun je het beste minder energie gebruiken, elektrisch gaan rijden (of de auto vaker laten staan) of minder met het vliegtuig reizen. Daarmee voorkom je de uitstoot van CO2 of andere broeikasgassen.
De fossiele brandstoffen olie en aardgas zijn bij verbranding de grootste CO2-uitstoters, vooral als ze verstookt worden om elektriciteit te produceren. Maar vervoer, industrie, het kappen van regenwoud en andere menselijke activiteiten spelen ook een grote rol in de CO2-uitstoot.
In Nederland stoot de landbouw volgens het RIVM al decennia de meeste stikstof uit, gevolgd door industrie en verkeer. Zeker in de buurt van Natura 2000-gebieden is dat een probleem. De meeste uitstoot van ammoniak komt dan wel van de boeren, maar ze zijn zeker niet de enige die ammoniak uitstoten.
De uitstoot van CO2 is schadelijk voor het milieu. CO2 geldt als het bekendste en meest aanwezige broeikasgas. Broeikasgassen houden de warmte van de aarde vast waardoor de aarde opwarmt. De opwarming van de aarde leidt nu al tot smelten van ijs op de noord- en zuidpool.
China is het land dat verreweg de meeste CO2 uitstoot, maar als je kijkt naar de emissie per inwoner dan staan landen in het Midden-Oosten bovenaan.
Er zijn verschillende methodes om CO2 uit de lucht te halen. Zo wordt het aanplanten van extra bos als goede klimaatmaatregel gezien. Een tweede optie is het telen van speciale 'energiegewassen', die CO2 gebruiken om te groeien en daarna worden opgestookt in een elektriciteitscentrale.
Broeikasgassen
CO2 is de bekendste. Dat gas komt vrij bij het verbranden van fossiele brandstoffen, zoals olie, kolen en aardgas. Op zich is er niks mis met CO2. Sterker nog: zonder CO2 zouden we niet op aarde kunnen leven.
Oceaanbemesting. Nog een optie om CO2 uit de lucht te halen gaat via het zeewater zelf. Door bepaalde mineralen, zoals stikstof of fosfor, toe te voegen aan zeewater in voedselarme delen van de oceaan kan de planktonpopulatie flink groeien. Plankton zet, net als bomen, via fotosynthese CO2 om in zuurstof.
Het molecuul CO2 bestaat uit koolstof (C) en zuurstof (O2).
Ventileer de gehele dag; Laat luchtbehandelingskasten buiten werktijden (op lager vermogen) doordraaien, Laat ventilatieroosters geopend o bij afwezigheid ventilatievoorzieningen, open ramen vroegtijdig.
Economische activiteiten kunnen schadelijke emissies tot gevolg hebben. Zo komt er door verbranding van aardolieproducten en kolen koolstofdioxide (CO2) in de lucht en stoot de veestapel methaan (CH4) en lachgas (N2O) uit.
Bij de normale verbranding van koolstofhoudende brandstoffen zoals hout, kolen, aardgas, butaangas, propaangas of stookolie, ontstaat koolstofdioxide (CO2). Wanneer de verbranding door gebrek aan zuurstof onvolledig is, ontstaat koolstofmonoxide (CO).