Dit kan alleen met wederzijds goedvinden of met toestemming van het UWV of de kantonrechter. In die laatste gevallen moet de werkgever kunnen aantonen dat het economisch niet goed gaat met het bedrijf, waardoor zij mensen moeten gaan ontslaan of dat er sprake is van disfunctioneren of een verstoorde arbeidsrelatie.
U kunt in de volgende gevallen worden ontslagen: om bedrijfseconomische redenen (o.a. collectief ontslag). Bijvoorbeeld bij een reorganisatie, bedrijfssluiting of bedrijfsverhuizing. U bent langdurig arbeidsongeschikt.
Werkgever en medewerker kunnen op elk moment een einde maken aan de overeenkomst en het contract van onbepaalde duur beëindigen. Je dient dan wel enkele modaliteiten te respecteren: ontslag met opzegging: de medewerker blijft prestaties verrichten tijdens de opzeggingstermijn.
Is er sprake van een ernstige fout, dan kan je je medewerker ontslaan om dringende redenen. In dit geval beëindig je de arbeidsrelatie onmiddellijk zonder een opzegtermijn te respecteren of een ontslagvergoeding te betalen. Bij een ontslag om dringende redenen, gelden specifieke verplichtingen.
Het gebeurt daarom wel vaker dat een werkgever een werknemer die ontslag wil nemen, tracht op andere gedachten te brengen. Toch kan een werkgever een ontslag niet als zodanig weigeren. Het ontslag is niets meer dan de eenzijdige wilsuiting van één van de contractspartijen om de arbeidsovereenkomst te beëindigen.
Bij een geldige reden voor ontslag op staande voet wordt uw arbeidsovereenkomst per direct beëindigd. De werkgever hoeft hiervoor niet eerst naar de kantonrechter. Het ontslag wordt niet vooraf getoetst en de werkgever hoeft niet na te gaan of herplaatsing binnen het bedrijf mogelijk is.
Transitievergoeding: 1/3 maandsalaris per gewerkt jaar
Deze vergoeding is bedoeld als compensatie voor ontslag. Je betaalt 1/3 maandsalaris per gewerkt jaar met een maximum van 89.000 euro. Ook als je een tijdelijk contract niet verlengt, betaal je deze vergoeding.
De hoogte van de transitievergoeding die uw werkgever betaalt bij ontslag wordt bepaald op basis van 2 onderdelen: uw maandsalaris en de duur van het dienstverband. De vergoeding is per 1 januari 2023 maximaal € 89.000 bruto. Of, als uw jaarsalaris hoger is dan € 89.000, maximaal 1 bruto jaarsalaris.
Met een ontslag verlies je niet alleen je werk. Het heeft ook verstrekkende financiële gevolgen. Denk bijvoorbeeld aan het recht op WW, de gevolgen voor je pensioenopbouw, toeslagen, belastingen, aftrek hypotheekrente. Vanuit een vast salaris, kom je in een situatie van onzekerheid en onduidelijkheid naar de toekomst.
Ja, bij een ontslag heb je eigenlijk altijd recht op een ontslagvergoeding. En soms ook nog op een aanvullende vergoeding, de zogenaamde billijke vergoeding.
Dan heeft dat gevolgen. Je verliest je inkomen, je ontslagbescherming, het recht op een ontslagvergoeding en een WW-uitkering. Zoek dit goed uit voordat je ontslag neemt. Zo kom je niet voor verrassingen te staan.
Dossieropbouw is nodig voor ontslag
Indien een werkgever je wil ontslaan, dan is sinds de invoering van de Wet werk en zekerheid in 2015 een dossier waaruit je disfunctioneren blijkt een noodzakelijkheid.
Je hebt andere mogelijkheden, je kan aan je werknemer vragen zelf ontslag te nemen of de overeenkomst in onderling akkoord al dan niet via een dading te beëindigen. Ben je op zoek naar advies over ontslag, wil je deskundige hulp bij het opstellen van een overeenkomst beëindiging onderling overleg of dading?
De billijke vergoeding staat los van de transitievergoeding. De toekenning van de transitievergoeding volgt uit de wet. De billijke vergoeding moet door een rechters worden toegewezen en is bedoeld voor uitzonderlijke situaties. Voor het recht op een transitievergoeding moet een werknemer 24 maanden in dienst zijn.
Als je langer dan zes maanden aan de slag bent bij je werkgever, dan heb je in principe het recht om de reden van je ontslag te kennen. Er bestaan wel enkele uitzonderingen op deze regel.
De transitievergoeding is wettelijke verplichte vergoeding bij ontslag. Deze vergoeding geldt voor zowel vaste als tijdelijke contracten, vanaf de eerste dag van de arbeidsovereenkomst.
de werknemer had op grond van de wet recht op een transitievergoeding; de werkgever heeft de transitievergoeding betaald aan de werknemer.
Jouw transitievergoeding is de som van drie berekeningen: 1/3 maandsalaris voor alle volle dienstjaren; 1/36 maandsalaris voor de resterende volle maanden en; 1/1095 maandsalaris voor eventueel resterende dagen.
De aanvraag van de ontslagvergunning bij het UWV WERKbedrijf is kosteloos. Wel heeft een werknemer in beginsel recht op een transitievergoeding. Wanneer blijkt dat u als werkgever verwijtbaar bent aan het ontslag kan een aanvullende vergoeding moeten worden betaald.
U heeft recht op een transitievergoeding als u in loondienst werkt en uw werkgever uw contract stopt. Bijvoorbeeld door: uw contract op te zeggen, na toestemming van UWV. uw contract via de rechter te ontbinden.
Een transitievergoeding wordt beschouwd als uitkering wegens beëindiging van het dienstverband.
De transitievergoeding is een ontslagvergoeding. Maar een ontslagvergoeding hoeft niet altijd de transitievergoeding te zijn. Het verschil is dat de transitievergoeding en de berekening hiervan vastgelegd is in de wet. In de wet is een rijtje opgenomen wanneer de werknemer recht heeft op een transitievergoeding.
Je bent als werkgever verplicht om een slapend dienstverband te beëindigen als de betreffende werknemer daarom verzoekt. De Hoge Raad oordeelde in 2019 dat je als werkgever gehoor moet geven aan een voorstel van de werknemer om het dienstverband na twee jaar ziekte te beëindigen.