Een wachtwoord kan bestaan uit letters, hoofdletters en cijfers. De bedoeling is dat dit wachtwoord moeilijk te raden is voor iemand anders, maar toch eenvoudig is voor u om te onthouden. Een gebruikersnaam of schuilnaam zijn ook synoniemen van elkaar. Een gebruikersnaam is een naam die u zelf kan kiezen.
Een gebruikersnaam is nodig om in te loggen bij internetdiensten. Soms wordt de naam toegewezen door de dienst en soms mag de gebruiker er zelf een verzinnen. Vaak is de gebruikersnaam een e-mailadres, maar het kan ook een naam of een willekeurig letter- of cijfercombinatie zijn.
Met het intypen van de gebruikersnaam (ook wel inlognaam genoemd) en bijbehorend wachtwoord, krijgt de gebruiker toegang tot een computer, een netwerk, een bepaald programma of een dienst op internet. De gebruiker krijgt een gebruikersnaam toegewezen of mag er soms zelf een verzinnen.
Bepaal of uw gebruikersnaam uw identiteit beschermt, of openbaar mag zijn. Maak een gebruikersnaam aan die u eenvoudig kunt onthouden, maar die anderen moeilijk kunnen raden – en sla uw gebruikersnaam op in uw wachtwoordbeheerder. Gebruik geen bekende nummers in uw gebruikersnaam, zoals een adres of geboortedatum.
Een wachtwoord (in computerjargon spreekt men ook over paswoord of password) is traditioneel een afgesproken woord of zin die uitgesproken moet worden en waaraan belanghebbenden elkaar herkennen, en geheim is voor buitenstaanders.
Een goed wachtwoord bestaat uit een combinatie van hoofdletters, kleine letters, cijfers en bijzondere tekens. We raden aan om je wachtwoord minstens tien tekens lang te maken, maar langer is altijd beter.
Een slim wachtwoord bestaat uit hoofdletters, kleine letters, cijfers en leestekens. Ga voor een wachtwoord met minimaal 6 tekens. Of gebruik een lange zin. Zinnen zijn makkelijker te onthouden en voor criminelen moeilijk om te achterhalen.
Een account geeft je vaak ook toegang tot andere en veiligere betaalmogelijkheden, zoals creditcards en PayPal. Je voorkeuren zullen worden opgeslagen bij websites waar je een account hebt, denk aan favoriete onderwerpen op websites zoals Quora of Reddit, YouTube en Google.
Bent u uw gebruikersnaam vergeten? Dan moet u een nieuwe DigiD aanvragen. Uw gebruikersnaam is privé. Een ander kan deze niet voor u opzoeken.
Aanmelden op een computer of een website om toegang te krijgen. Om te kunnen inloggen heeft u meestal een gebruikersnaam en wachtwoord nodig.
Een verzameling ingestelde gegevens in Windows waarmee het voor Windows duidelijk is tot welke bestanden en mappen een persoon toegang heeft, welke wijzigingen diegene op de computer kan aanbrengen en wat de persoonlijke voorkeuren zijn (bijvoorbeeld de achtergrond en het kleurenthema voor het Bureaublad).
Bent u uw wachtwoord vergeten? Ga naar https://digid.nl/herstellen. Vul uw burgerservicenummer (BSN) en gebruikersnaam in. U kunt uw wachtwoord op 3 manieren herstellen via: e-mail en sms, per brief en via de DigiD app.
Klik op Start en op Configuratiescherm. Klik in het Configuratiescherm op Gebruikersaccounts onder Kies een categorie om het dialoogvenster Gebruikersaccounts te openen. Open het dialoogvenster Opgeslagen gebruikersnamen en wachtwoorden.
Klik op de drie puntjes. Klik op 'Instellingen'. Klik op 'Wachtwoorden'. Je ziet nu alle wachtwoorden die je hebt opgeslagen in Google Chrome.
Typ Computerbeheer in het zoekvak op de taakbalk en selecteer het in de lijst met resultaten. Selecteer de pijl naast Lokale gebruikers en groepen om dit onderdeel uit te vouwen. Selecteer Gebruikers. Klik met de rechtermuisknop op Administrator en selecteer Naam wijzigen.
U kunt uw gebruikersnaam niet wijzigen, dit kan alleen als u een nieuwe DigiD aanvraagt.
Het meest gebruikte wachtwoord is 123456. Dat weet elke hacker . Daarom is dit het minst verstandige wachtwoord om te gebruiken. Je loopt namelijk het risico dat een hacker hiermee toegang krijgt tot je persoonlijke bestanden.
Meest hackbare wachtwoorden
Volgens een database met 3 TB aan gelekte wachtwoorden, was de populairste in 30 landen “password”, met bijna vijf miljoen hits. Op de tweede plaats kwam “123456”, gevolgd door het iets langere “123456789”. De top vijf werd afgesloten door “guest” en “qwerty”.
Mag geen spaties, dubbele punten of aanhalingstekens bevatten. Mag niet uit alleen cijfers bestaan of leeg worden gelaten.
Een veilig wachtwoord is een wachtwoord dat minstens 8 tekens lang is, bestaat uit zowel kleine letters als minstens 1 hoofdletter, en ook minstens 1 cijfer. Indien mogelijk, maak je het ook nog veiliger door er een leesteken als een komma, punt of vraagteken in te zetten.