Hardop denken heeft vier functies: 1) de samenwerking verloopt soepeler 2) het werkt angst reducerend 3) het heeft een voorbeeldwerking. De cliënt gaat ook hardop denken en de cliënt kan leren hoe de hulpverlener met problemen omgaat 4) het werkt pijnlijke situaties in een gesprek te voorkomen.
Hardop denken is de vaardigheid om gedachten (tot zover deze nuttig zijn voor een gesprek) op een voor de cliënt duidelijke wijze te verwoorden.
Tegen jezelf praten helpt je om je gedachten op een rijtje te krijgen. Omdat je door hoorbaar tegen jezelf te praten beter concentreert, helpt het je ook om je gedachten te organiseren. Er razen namelijk nogal wat ideeën door je hoofd. Als je een gedachte hardop uitspreekt, scheid je de hoofdzaken van de bijzaken.
Bijna iedereen doet het
Je kunt ook met jezelf praten in je hoofd. Deze vorm van tegen jezelf spreken wordt inner speech of innerlijke spraak genoemd. Als je bijvoorbeeld de was uit de wasmachine haalt en je zegt hier wat over, dan is dit een vorm van innerlijke spraak.
1. Het activeert je hersenen. Psychologen Daniel Swigley en Gary Lupya hebben onderzoek gedaan naar het praten tegen onszelf en hieruit blijkt dat je hersenen effectiever werken als je dingen hardop tegen jezelf uitspreekt. Als je naar iets op zoek bent, zou het helpen om de naam van het voorwerp hardop uit te spreken.
Mensen praten in zichzelf omdat ze met te veel tegelijk bezig zijn en alleen door met zichzelf te praten hun prioriteiten kunnen stellen. Ook praten mensen in zichzelf om hun innerlijke discussie naar buiten te krijgen. Of ze praten tegen hun baby of kat, die toch echt niet terug kan spreken.
Je voelt je niet helder, suffig, vergeetachtig, verstrooid of wat verward en kan moeite hebben met je te concentreren of met het oplossen van problemen. Het lukt misschien niet (of moeizaam) om op woorden te komen en wat je wil zeggen.
Niet iedereen hoort een stem in zijn hoofd
Het andere uiterste zijn mensen die zeggen helemaal geen innerlijke monoloog te hebben. Zij geven aan puur in de vorm van plaatjes te denken. Ze zien bijvoorbeeld een kop koffie in hun hoofd wanneer ze zin hebben in koffie, of een rood uitroepteken als er gevaar dreigt.
Iemand die veel en lang praat heeft dit soms als karaktertrek, maar soms zit er ook een heel specifieke behoefte achter. Iemand heeft bijvoorbeeld net een nare situatie meegemaakt die gelinkt is aan de training en wil dit heel graag delen.
Een zachte, hoge stem wordt vaak geassocieerd met onzekerheid/nervositeit. Iemand met een harde en lage stem wordt vaak gezien als een zelfverzekerd persoon. Ben je wat onzeker of gespannen? Probeer dan bewust met een lage stem te praten, hiermee wek je vertrouwen.
Egocentrische mensen vinden het bijvoorbeeld fantastisch om telkens over hun favoriete onderwerp te praten: zichzelf. Ze doen er dan ook alles aan om het gesprek hun kant op te sturen.
iemand die graag praat
Voorbeeld: `De buurvrouw is een enorme kletsmeier, ze weet ook altijd de laatste nieuwtjes te vertellen. ` 1) Babbelaar 2) Babbelkous 3) Daas 4) Dwaas 5) Iemand die veel kletst 6) Kakel 7) Kletskop 8) Kletsmajoor 9) Leuteraar 10) Onnozel 11) Onwijs 12) Praatjesmaker 13) Rabbel...
Zorg voor een ordelijke en overzichtelijke structuur. Bepaal vooraf wat je wanneer gaat zeggen en geef tijdens het gesprek aan wat wanneer komt. Je kunt ook structuur aanbrengen door hardop te denken en te benoemen wat je zegt. Stem je taalgebruik af op het niveau en het referentiekader van je gesprekspartner.
Ga bijvoorbeeld sporten of wandelen. Maar ook schoonmaken, iets creatiefs doen, een vriendin bellen, muziek luisteren of gamen kan een goede vorm van afleiding voor jou zijn. Als je 's nachts niet kunt slapen doordat je veel piekert, kan het helpen om een boek te lezen of meditatie- en mindfullnessoefeningen te doen.
Zorg dat je genoeg slaapt. Probeer iets aan stress te doen. Gebruik geen drugs. Maak een afspraak bij je huisarts als je last hebt van de stemmen.
De medische term voor stemmen horen is 'auditieve hallucinaties'. De inhoud van de stemmen kan erg negatief zijn, wat mensen bang en onzeker kan maken. Vaak gaat stemmen horen gepaard met andere klachten, zoals achterdocht, somberheid en een laag zelfgevoel. Ook verlopen sociale contacten soms moeilijker.
Bij de meeste mensen is het een gevolg van vermoeidheid en overbelasting. Het komt bijvoorbeeld door slaaptekort. Maar ook alcohol en drugs vormen een belasting voor lichaam en geest, waardoor je eerder dit soort vreemde ervaringen kunt krijgen. Ook bij de eerste tekenen van griep en verkoudheid komen ze geregeld voor.
Bij regelmatig voorkomen van brain fog is er een systematisch tekort in je lichaam. Een goed uitgebalanceerd dieet en supplementen zijn de oplossing. Capsules zijn via de site verkrijgbaar en de eerste portie is gratis. Het is ook een ontsteking van de hersenen, dus helpt een megadosis vitamine C heel goed.
De persoon klaagt van hoofdpijn, misselijkheid en braken (vooral 's ochtends). Meestal treden ook geheugenproblemen, traagheid en slaperigheid op. Evenwichts- en gezichtsstoornissen komen ook voor.
Je kan 24 uur per dag terecht bij de Luisterlijn voor een gesprek van mens tot mens: 088 07 67 000. Het kan gaan over verdriet, verlies, zorgen of eenzaamheid. Of iets anders. De vrijwilligers van de Luisterlijn hebben tijd en aandacht voor jouw verhaal.