U behoudt uw huidige energiemeter. Dan kunt u geen gebruik maken van nieuwe diensten en toepassingen om energie te besparen. Ook moet u zelf uw meterstanden doorgeven. Is uw oude meter echt aan vervanging toe, dan ontvangt u een andere meter.
En zodoende kan je met een analoge meter altijd blijven salderen, ook als de salderingsregeling is afgeschaft! En er kleven nog meer nadelen aan de slimme meter. De slimme meter is door de netbeheerder op afstand uit te lezen.
Ja, dat kan, maar niet voor altijd. De overheid heeft aangegeven dat voor 2020 ieder huishouden voorzien moet zijn van een slimme meter. Tot die tijd kan je de slimme meter dus weigeren als deze wordt aangeboden door je netbeheerder. Als je niet tevreden bent over je huidige slimme meter kan je deze omruilen.
De bedoeling is dat in 2020 alle huishoudens in Nederland een slimme meter hebben. Die wordt geplaatst in nieuwbouwhuizen, of als vervanging van een oude meter. Maar een slimme meter is niet verplicht. Je kan de meter weigeren, maar dan moet je oude meter het nog wel doen.
De slimme meter is niet verplicht in Nederland.
Wilt u geen slimme meter? Dan kunt u bij uw netbeheerder de slimme meter weigeren. U behoudt uw huidige energiemeter. Dan kunt u geen gebruik maken van nieuwe diensten en toepassingen om energie te besparen.
Ongeveer een half miljoen Nederlanders hebben de slimme meter geweigerd. Acht procent van de niet-bezitters twijfelt daarnaast nog of ze er überhaupt een willen. Dit blijkt uit de Smart Home Monitor, een grootschalig onderzoek van Multiscope onder 4700 Nederlanders.
Nee, je kan de plaatsing van een digitale meter niet weigeren. De digitale meter is verplicht binnen de Europese Unie, en dus ook in Vlaanderen.
Ook mensen met zonnepanelen die voor 2021 zijn geplaatst en die een oude terugdraaiende teller hebben, mogen een digitale meter voorlopig nog weigeren. Ze kunnen uitstel vragen tot 31 december 2024. Aan hen is nl. beloofd dat ze vijftien jaar lang mogen genieten van de oude terugdraaiende teller.
Gebruik de planningschecker van Fluvius als u nog geen digitale meter hebt en als u wil weten of u binnenkort aan de beurt bent. Bent u nog niet aan de beurt maar wil u toch zo snel mogelijk een digitale meter? Vraag uw digitale meter dan aan bij Fluvius.
De slimme meter geeft exact aan wat er aan energie is afgenomen en wat er is teruggeleverd. Op een oude draaischijfmeter wordt dit automatisch teruggedraaid, waardoor je geen nauwkeurig overzicht hebt. Deze is alleen geijkt voor levering, dus niet voor teruglevering. Daar is de meter niet voor ontworpen.
Vanaf 1 januari 2025 is het voor mensen met zonnepanelen verplicht om een meter met minimaal een dubbel telwerk te hebben. Dat kan een slimme meter zijn, maar dat hoeft niet per se.
Wanneer je zonnepanelen hebt, heb je vanaf 2023 geen keuze meer of je wel of niet voor de slimme meter kiest. Vanaf dat jaar is het verplicht bij zonnepanelen een dergelijke meter te laten plaatsen.
Ja, iedereen met een aansluiting tot 56 kVA krijgt verplicht een digitale meter . De meeste bedrijven vallen onder die regeling. Alleen voor grootverbruikers met een zwaardere aansluiting wordt een ander type meter verplicht, de zogenaamde AMR-meter.
Ferraris meter:
De Ferraris meter is een ouder model onder de energiemeters. Deze meter is analoog en heeft een draaischijf die terugdraait bij teruglevering. Je kan dan ook de meter daadwerkelijk zien terugdraaien wanneer je op een zonnige dag veel energie opwekt en op hetzelfde moment weinig verbruikt.
De oude, traditionele meter is niet voorbereid op de toekomst en niet geschikt voor nieuwe diensten en toepassingen die u helpen uw energieverbruik omlaag te brengen.
Zonnepaneleneigenaars kunnen tot 2025 uitstel vragen voor digitale meter. U hoeft op dit moment zelf niets te doen. De komende jaren zal Fluvius met u contact opnemen om de digitale meter te komen installeren. Op dat moment zult u uitstel kunnen vragen.
Onder meer de mogelijkheid om jouw verbruik gedetailleerd op te volgen, leidt mogelijk tot een lager verbruik en bijgevolg ook een hogere besparing. Wie erin slaagt zijn zelfverbruik op te krikken, zal bij een digitale meter eveneens minder betalen.
Digitale meter nadelen
Toch zijn er ook nadelen aan verbonden, waardoor niet elk huishouden warm te maken is voor de digitale meter. De communicatie functie wordt als het grootste nadeel beschouwd. Je digitale meter kan gegevens over het verbruik naar je netbeheerder sturen, waardoor je minder privacy hebt.
Digitale meter combineren met PV-panelen, warmtepomp, warmtekrachtkoppeling of kleine windmolen. Net zoals bij zonnepanelen is het ook bij deze investeringen verplicht een digitale energiemeter te installeren.
Wanneer stopt de teller precies met terugdraaien? Voor prosumenten met een zonnepaneleninstallatie en een digitale meter, stopt de teller met terugdraaien vanaf 1 maart 2021. Voor andere installaties wijzigt er niets tot hun klassieke meter wordt vervangen door een digitale meter.
Enkel als je zonnepanelen installeerde vóór 2021 en deze nog geen 15 jaar in dienst zijn, kan je de plaatsing van je digitale meter uitstellen tot 1 januari 2025. Daarna krijg ook jij verplicht een digitale meter. Heb je nog geen zonnepanelen of plaatste je deze pas na 2021?
Een slimme meter weigeren
Er kunnen verschillende redenen zijn om een slimme meter te weigeren. Je wil niet dat je energiemeter de meterstanden automatisch doorgeeft. Of je wil niet op afstand kunnen worden afgesloten.
Als u twijfelt aan een juiste registratie van de slimme meter kunt u de meter eventueel laten onderzoeken. Dit wordt een meterijking genoemd. Let op! Hier zijn mogelijk hoge kosten aan verbonden.
Dit kunt u eventueel zelf controleren. Dat doet u door de gaskraan en alle aardlekschakelaars dicht te draaien en het verbruik van 1 apparaat of groep apparaten te meten. Mocht de slimme meter inderdaad defect zijn, dan krijgt u het geld dan weer wel terug.