Staat je plant in een plastic binnenpot, dan kun je hem gemakkelijk optillen en kijken of er water onderin de sierpot staat. Is dat het geval, dan heeft je plant te veel water gekregen. Staat je plant direct in een sierpot? Dan kun je met je vinger voelen hoe vochtig de potgrond is.
Een plant die teveel water krijgt kan in 1e instantie stoppen met groeien. Vervolgens verkleuren de bladeren naar geel of juist bruin, waardoor het líjkt of er juist te weinig water gegeven is. Dit verschil is soms moeilijk te zien. Uiteindelijk laat de plant zijn blad vallen of gaat hij helemaal slap hangen.
Als planten te weinig water hebben, zie je dit vaak eerst aan de bladeren. Planten verliezen vocht via hun bladeren, dus als ze te weinig water krijgen gaan die hangen. Dit gebeurt snel bij monstera's en pannenkoekplanten. Extra opletten dus.
Heb je jouw plant te weinig water gegeven? Dan worden bladeren vaak slap, rimpelig en donkerder van kleur. Geef dan niet direct een enorme plens water! Bij teveel water zullen de wortels dit niet meer opnemen, en kunnen ze gaan rotten.
Tip: Om te controleren of een plant water nodig heeft kun je een vinger twee vingerkootjes diep in de grond steken. Als er wat aarde aan je vinger blijft zitten is de grond vochtig genoeg. Komt je vinger schoon uit de potgrond, dan is dat een teken dat de grond te droog is en je plant water nodig heeft.
Hoeveel water geef je een plant? De meeste planten krijgen liever in één keer wat meer water dan elke keer een klein beetje. Zorg er wel voor dat je niet te veel geeft, dit merk je als de aarde altijd vochtig blijft. Je maakt dan kans op wortelrot en dan is het al snel gedaan met de plant.
1x per week water nodig hebben. De meeste planten zijn helemaal content met 1x per week water. Geef ze net voldoende om de potgrond vochtig – maar niet nat! – te maken.
Het overkomt iedereen wel eens: je plant heeft teveel water gekregen. Hoewel te weinig water natuurlijk ook niet goed is, kan een plant ook behoorlijk ongelukkig worden van te veel water. Bij teveel water kunnen de wortels namelijk gaan rotten en kan de plant zichzelf niet meer voorzien van water en voedingsstoffen.
De oplossing: even iets minder water geven. De wortels hebben naast water en voeding ook zuurstof nodig. De gele bladeren zijn helaas niet meer te herstellen, en kun je dus beter afknippen. Je zult zien dat de nieuwe blaadjes gewoon weer mooi groen zijn.
Je planten te weinig water geven is niet goed, maar met een overdaad aan water kan je je plant verdrinken. Een vochtige grond is bovendien een broeihaard van ziekten en schimmels. Hoewel de waterbehoefte varieert van plant tot plant, raden we aan je planten 1 tot 2 keer in de week water te geven.
Bruine vlekken: te veel / te weinig water
Haal bij twijfel de plant voorzichtig uit de pot en check de bodem. Vaak is de potgrond daar natter dan je in eerste instantie denkt. De bruine bladeren kun je niet meer herstellen, en kun je dus beter afknippen. Je zult zien dat nieuwe blaadjes gewoon weer mooi groen zijn.
De app Plantsome is gespecialiseerd in kamerplanten. Je zoekt simpelweg de plant op in de app en voert in hoe groot hij is en hoeveel zonlicht hij krijgt. Vervolgens berekent de app hoeveel water hij nodig heeft en hoe vaak. De app geeft een melding wanneer de plant toe is aan een slokje water.
Vergeel blad wijst meestal op een magnesiumgebrek, dit is op te lossen door gebruik te maken van Bitterzout Groenmaker. Magnesium zorgt voor mooi, donkergroen blad, wanneer hier een gebrek aan is, verkleurt het blad. Bitterzout Groenmaker bevat met name Magnesium wat je plant snel weer mooi groen kleurt.
Te weinig water
Vaak is te veel water schadelijker voor je kamerplant dan te weinig. Maar vaak laat 'ie het wel merken wanneer hij te weinig water krijgt. Vaak begint dit met gele blaadjes en vervolgens drogen bladeren. Ook kunnen de bladeren slap gaan hangen.
Valt het op dat het altijd de onderste bladeren zijn die slap worden en uitvallen? Dan krijgt je plant te weinig daglicht. Geef je plant een mooi plekje in het licht en het zal al snel beter gaan. Vermijd wel de volle zon, dan kunnen de bladeren juist weer verbanden.
Ze worden slap, ze worden slijm, en kunnen niet meer functioneren. Het naar boven brengen van water en bouwstoffen stagneert. En langzaam sterft de plant af.
's Ochtends of 's avonds water geven? Je krijgt meestal het advies om je planten buiten 's avonds water te geven. 's Avonds koelt het af, water kan diep de grond in zakken, en de planten hebben meer tijd om water op te nemen voordat het verdampt. Heb je nou slakken in je tuin, dan kun je beter 's ochtends water geven.
Op een warme dag is het slim om de planten heel vroeg in de ochtend water te geven, zo kan de plant de dag goed vol water en fris beginnen. De regel in de zomer in de moestuin, als het erg warm is, is om de 2 dagen veel water geven in plaats van elke dag een beetje.
Je kunt je planten beter water geven op een koeler tijdstip op de dag. Op een moment dat de zon nog niet of niet meer (zo fel) schijnt. In de ochtend of avond is dus het devies. Tussen 06:00 en 09:00 uur en 18:00 tot 22:00 uur zijn de perfecte tijdstippen.
Welke planten houden niet van sproeien? Alle planten met witte vlekken op het blad kun je beter niet besproeien, omdat deze bruin kunnen verkleuren. Denk dan aan een stippenbegonia (Begonia maculata), Monstera deliciosa variegata, Calathea ”White Fusion of Epipremnum 'Snow Queen'.
Het type plant, maar ook de volwassenheid ervan, zal echter van invloed zijn op de duur die hij kan overleven zonder water te krijgen. Bijvoorbeeld: planten van tropische oorsprong kunnen 2 tot 3 weken zonder water, terwijl vetplanten en cactussen tot 3 maanden zonder kunnen!
Gezonde bladeren betekenen voor de meeste planten met groene bladeren dat ze helder en egaal zijn van kleur. Blijf dus ver weg van bleke bladeren, vergeling of bruine vlekken. Ook als de bladeren langs de rand bruin en droog lijken, laat je ze beter staan.
Kijk dan eens naar de app 'Plantsome'. In de database van deze app zoek je makkelijk en snel allerlei informatie op over je plantjes. Door in de vullen hoe groot de plant is en hoeveel licht hij krijgt, zie je direct hoeveel water en voeding de plant nodig heeft.
Plantnet
Het werkt eigenlijk heel makkelijk: je maakt een foto van de plant, uploadt hem in de app en je krijgt de naam van de plant, plus wat extra informatie. Je kunt hier zelf nog een kaartje bijhouden waar je de plant bent tegengekomen, zodat je hem altijd weer terug kunt vinden!