Je spijsvertering en microbioom houden van onbewerkte en pure voeding. Het liefst vezelrijk. Vezels zitten in groente, fruit, volkorengraanproducten, maar ook in peulvruchten, aardappels, noten en zaden. In je dunne darm kunnen vezels niet verteerd worden.
Verstopping komt vaak door weinig drinken, te weinig vezels eten en te weinig bewegen. Dit helpt: drink 1,5 tot 2 liter per dag, eet genoeg vezels en beweeg elke dag. Soms zijn medicijnen nodig.
“Heb je slaapproblemen als gevolg van stress? Dan is het aan te raden om voedingsmiddelen als knoflook, uien, prei, asperges en bananen te eten. Daarmee vul je je darmen op een natuurlijke manier aan met prebiotica. Je kunt ook prebiotica nemen in de vorm van supplementen, maar echte voeding heeft de voorkeur.”
Als de darmflora verstoord is, kan dit verschillende klachten geven. Denk hierbij aan: winderigheid, opgeblazen gevoel, constipatie/obstipatie, diarreeklachten, lage weerstand.
Sterk bewerkt eten zoals koek, snoep, chips zijn niet goed voor je spijsvertering en microbioom. Door sterk bewerkte producten te eten voed je de 'schadelijke' bacteriën in je microbioom. Daardoor nemen ze toe in aantal en ontstaat er minder ruimte voor goede bacteriën.
Volkoren graanproducten, noten, zaden, peulvruchten, groente en fruit bevatten flink wat goede vezels. Zij voeden je darmflora en zorgen voor een diverse hoeveelheid darmbacteriën. Geef ze dus maar een prominente plaats op je bord.
Wat is beter activa of Yakult? Yakult is met ruim twee suikerklontjes per flesje niet beter, net als Activia: bijna tien klontjes per bak van 400 gram. Nog een belangrijk verschil is dat de fabrikant van het pak yoghurt niet kan zeggen wat de gezondheidsvoordelen van zijn yoghurt zijn.
Yoghurt is een hele goede manier om je darmflora te herstellen als je last hebt van een onbalans. Het maakt niet uit of dit komt doordat je een antibioticakuur hebt of doordat slechte bacteriën, virussen en schimmels gewoon de overhand hebben gekregen in je darmen.
Een gezonde darmflora is van belang voor onze gezondheid; het zorgt bijvoorbeeld voor een goede stoelgang. In Actimel en Yakult zit een kleine hoeveelheid van deze goede bacteriën. Voor een optimaal effect moeten deze producten dagelijks gebruikt worden. Bij ernstiger problemen helpt dit vaak onvoldoende.
Cola helpt niet tegen diarree. Ook zijn er geen wetenschappelijke aanwijzingen dat cola helpt tegen andere maag-darmproblemen zoals buikpijn of misselijkheid. Sterker nog, omdat cola veel suiker bevat, kan het de diarree zelfs erger maken.
Eet volkorengranen.
Dus zilvervliesrijst, volkoren pasta, quinoa, volkoren couscous, volkoren brood, roggebrood. Eet rustig en kauw uw eten goed, dit stimuleert de spijsvertering! Drink veel: minstens 2 liter per dag. Vocht zorgt dat uw darmen goed kunnen functioneren en maken dat de ontlasting soepel verloopt.
Tip 1: kook de groente goed, dan worden de voedingsstoffen beter opgenomen. Tip 2: kies voor groente met groene bladeren (o.a. spinazie, andijvie en rucola). Hierin zitten veel vezels. Andere licht verteerbare groenten zijn wortelen, asperges en alfalfa.
De beste voedingsstoffen voor een gezonde darmflora zitten in groenten en fruit. Deze zijn rijk aan vezels, die niet door je lichaam kunnen worden verteerd. Dit geldt ook voor peulvruchten en bonen. Voorbeelden van deze voedingsmiddelen zijn frambozen, doperwten, linzen, broccoli en volkoren granen.
Voedingswaren rijk aan fermenteerbare suikers, zoals bonen, schorseneren, kolen en peulvruchten eet u beter niet. Geven ook gemakkelijke aanvallen: uien, look, bloemkool, spruiten, zuurkool en paprika.
Hoe lang duurt het voordat mijn darmen weer in orde zijn? Hoe lang dat duurt is een lastige vraag, sommige mensen hebben hun hele leven al slechte darmen en het zal u dan ook niet verbazen als dat niet in een paar weken over is. Reken minimaal 1/2 jaar, maar soms is 2 jaar begeleiding geen uitzondering.
Eten en drinken
Het kan zijn dat uw darmen een tijdje moeten herstellen. U merkt dan dat u minder zin heeft om te eten. Binnen ongeveer 6 weken moet alles weer normaal zijn.
Opgezette buik en/of opgeblazen gevoel
Meestal verergeren de klachten in de loop van de dag en na het eten. Maar ook met een lege darm ervaren mensen met PDS een opgeblazen gevoel. Ook ervaren mensen met deze klachten vaak winderigheid, opboeren en gerommel in de buik.
Drink water
Je darmen hebben genoeg water nodig om zichzelf schoon te spoelen. Bovendien nemen vezels uit je voeding ook water op, waardoor ze opzwellen. Het volume dat daardoor ontstaat, is een seintje voor de spieren rond de darmwand om te gaan knijpen, en zo krijg je geen verstopping!
Eieren zorgen ervoor dat het onze spijsvertering en de doorstroom in onze darmen stimuleert. Als je last hebt van obstipatie neem dan eens een eitje en wellicht heb je een betere stoelgang.