Hoewel volstrekt onschuldig, vaak minuscuul en pijnloos, maken gerstekorreltjes of milia je huid er helaas niet egaler op en kan het een cosmetisch storende huidaandoening zijn, vooral als er veel aanwezig zijn. Zelf een gerstekorrel uitdrukken of prikken wordt niet aangeraden en is zelfs gevaarlijk.
Een dermatoloog kan het 'dakje' van de milia liften (zonder de huid te beschadigen) met een steriele naald, scalpel of met laser. Laser via een elektrisch verhitte naald. Zo wordt de keratine onder de huid verwijderd. Een dermatoloog of huidexpert kan de milia ook afbreken met behulp van chemicaliën en andere lasers.
De oorzaken van milia kunnen verschillen, maar de algemene oorzaak van de ontwikkeling is een gebrek aan natuurlijke afschilfering van de huid. Als de dode huidcellen (gemaakt van keratine) zich ophopen op het oppervlak van de huid worden er cysten gevormd.
Milia zijn niet besmettelijk of gevaarlijk, maar sommige mensen voelen zich zelfbewust of onzeker over deze plekken, vooral wanneer deze zich bevinden op een zichtbaar stuk huid, zoals het gezicht.
Ze zien eruit als kleine witte bolletjes van ongeveer 1-3mm groot. Je ziet ze het meeste op je gezicht en daarvan het meeste op de wangen en rondom de ogen. Je kan ze al van baby af aan krijgen. Hoewel deze gerstekorrels onschuldig zijn, worden ze cosmetisch wel als vervelend ervaren.
Was je handen goed met water en zeep. Zorg dat je met warm water en een watje of washand de huid rondom de gerstekorrel losweekt. Tip: laat het warme washandje of watje even liggen op de huid alvorens je begint. Maak de gerstekorrel en de huid rondom de gerstekorrel schoon met antibacteriële zalf of alcohol.
Behandeling van een gerstekorrel
Indien een gerstekorrel ontstoken is kun je het best even naar de huisarts te gaan. De huisarts geeft je dan antibiotische zalf voor het oog en raadt je waarschijnlijk aan om warme kompressen te gebruiken.
Zodra een talgklier is verstopt kan dit vanzelf overgaan. Wat wel helpt is om producten te gebruiken die de poriën openzet en de verstopte klier reinigt. Zo helpt het gebruik van een exfoliant bijvoorbeeld bij het verwijderen van de dode huidcellen, wat de verstopping voorkomt en oplost.
Een gerstekorrel, ook wel milium (meervoud: milia) genoemd is een klein wit korreltje of bolletje in de huid. Het ontstaat door een verstopping in de afvoergang van talgklieren of zweetklieren. Er ontstaat een klein, bolrond knikkertje (een cyste) gevuld met witte hoornschilfers.
Tot 5 gerstekorrels € 69,-
Een gerstekorrel ziet eruit als een hard wit, of kleurloos bultje op de huid. Ze komen vaak voor rond het ooglid en veroorzaken verder geen klachten. Het bultje is onschuldig en gaat in sommige gevallen ook weer vanzelf weg als u de huid goed verzorgt.
Syringomen zijn kleine witte bultjes die ontstaan door de uitgangen van zweetkliertjes in het gezicht. Syringomen ontstaan vaak onder de ogen. Syringomen lijken op gerstekorrels en worden hier vaak mee verward. In tegenstelling tot gerstekorrels kunnen syringomen niet worden uitgedrukt.
Bij volwassenen ontstaan mee-eters voornamelijk door het gebruik van te vette cosmetica die de poriën afsluiten. Ook make-up die aan het eind van de dag niet goed wordt afgewassen kan mee-eters veroorzaken. Deze producten staan daarom bekend als comedogeen. Letterlijk betekent dit “bevordert vorming van mee-eters”.
Voor een huid in topconditie zijn verschillende vitamines nodig. Zowel vitamine A, C, D, E én B zijn daarbij belangrijk. Om de talgproductie te remmen is vooral voldoende vitamine D en A belangrijk. Vitamine D voorkomt ook dat poriën worden geblokkeerd en een onrustige huid in het gezicht ontstaat.
Huidproblemen verminderen met appelazijn
Heb je last van puistjes, eczeem of een vette huid? Dan zou appelazijn je daar wel eens vanaf kunnen helpen. Het heeft namelijk een antiseptische werking, dat wil zeggen: een ontstekingsremmende werking (het doodt bacteriën en schimmels) en verbetert de zuurgraad van je huid.
De talgkliercyste ziet er uit als een ronde zwelling, waarvan een deel onder de huid zit. In het midden daarvan is soms nog een puntje te zien, het gaatje van het oorspronkelijke haarzakje. De cysten kunnen heel groot worden, soms wel meer dan 5 cm groot. Het kan er 1 zijn maar ook meerdere.
Een gerstekorrel verdwijnt soms vanzelf, maar meestal is dit niet het geval. Doet de behandeling pijn? Het verwijderen van een gerstekorrel wordt niet als pijnlijk ervaren.
Gerstekorrels, ook wel milia genoemd, zijn witte, harde bultjes op de huid. Meestal rondom de ogen of neus. De korrels ontstaan als een talg- of zweetklier verstopt raakt en kunnen heel lang blijven zitten.
Milia, ook wel gerstekorrels genoemd, zijn ongevaarlijke maar vervelende witte bultjes in het gezicht. Ze zijn hardnekkig en kunnen soms weken, maanden of langer blijven zitten.
De beauty expert zal de gerstekorrel verwijderen door de huid over de gerstekorrel open te prikken. Dit doet weinig tot geen pijn en het is snel gebeurd! Bij een ontstoken gerstekorrel zal de schoonheidsspecialiste de ontsteking verhelpen door middel van warme kompressen of een warmtelamp.
Gerstekorrels kunnen spontaan opkomen en weer verdwijnen. Soms worden ze juist erger als ze eenmaal opkomen. Bovendien kunnen gerstekorrels ontstoken raken: ze hebben dan een etterig kopje of zijn rood en opgezwollen.
Het verwijderen van een gerstekorrel kan je het beste laten doen. De huidtherapeut zal de gerstekorrels met een steriel naaldje aanprikken om ze er vervolgens voorzichtig zonder de huid te beschadigen er uit te wippen.
Gebruik een crème met retinol (wel niet op de oogleden!) om de ophoping van dode huidcellen te vermijden. Gebruik cosmetica die aangepast is aan je huid, het lieft van natuurlijke oorsprong.