Onverwachte stijgingen in dataverbruik kunnen betekenen dat je telefoon gehackt is om data te verzenden, bijvoorbeeld door jouw data gebruiken om cryptomunten te mijnen of je foto's te stelen. Het kan ook betekenen dat een hacker je bespioneert.
Tekenen dat je Apple ID is gehackt
Apple heeft je op de hoogte gesteld (via een melding of e-mail) van accountactiviteiten die je niet herkent (bijvoorbeeld als je Apple ID is gebruikt om in te loggen op een apparaat dat je niet herkent of als je wachtwoord is gewijzigd door iemand anders dan jezelf).
Hackers kunnen op je smartphone heel wat schade aanrichten. Als jij je toestel niet goed genoeg beveiligt, door bijvoorbeeld de nieuwste updates te installeren of niet op te letten waar je op tikt, dan kunnen hackers zo meeluisteren met je gesprekken, je geld stelen of met je camera meekijken.
Een hacker is iemand die, zonder toestemming, inbreekt in het systeem of account van iemand anders. Zelfs het raden (en gebruiken) van iemands wachtwoord wordt beschouwd als hacken. Er bestaan ook zogenaamde ethische hackers.
Meekijken met wat je typt
In je berichten-apps of je persoonlijke notitie-apps bijvoorbeeld. Zelfs als je teksten wist, heeft de hacker ze al opgeslagen. Bijvoorbeeld via een keylogger, waarmee al je aanslagen op je smartphonetoetsenbord worden geregistreerd.
Hackers kunnen programma's maken die onbeschermde wegen zoeken naar netwerksystemen en computers. Hackers kunnen achterdeur-toegang krijgen door een computer of systeem te infecteren met een Trojaans paard, dat door hackers is gemaakt om belangrijke gegevens te verkrijgen en te stelen zonder dat het slachtoffer het ...
Hoe weet ik of ik gehackt ben? Controleer op https://haveibeenpwned.com/ of je e-mailadres of eventuele andere gegevens zijn buitgemaakt door hackers na een datalek. Check je recente bestanden. Ga naar Windows Verkenner en zie onder 'Snelle toegang' de lijst met bestanden die het laatst geopend zijn.
Sommige websites of apps maken het mogelijk om via je telefoonnummer het wachtwoord van accounts te resetten. Als iemand dan dus toegang heeft tot je telefoonnummer door simswapping of je simkaart te stelen, kan iemand op die manier dus ook toegang krijgen tot dat soort accounts.
Voor de meeste mensen is het antwoord nee. Voordat hackers toegang krijgen tot je camera moet je smartphone eerst geïnfecteerd worden met een virus, zoals malware.
Op je iPhone staan vaak veel persoonlijke gegevens die alleen voor jouw ogen bestemd zijn. Denk daarbij aan wachtwoorden, notities en foto's. Je beveiligt je iPhone heel eenvoudig met bijvoorbeeld Face ID of een toegangscode. Zo weet je zeker dat je gegevens veilig zijn als het toestel zoekraakt of gestolen is.
Download en installeer AVG AntiVirus voor Android. Open de app en tik op Nu scannen om uw apparaat te controleren op malware, zoals spyware, adware en virussen. Uw apparaat wordt grondig gescand om zelfs de best verborgen spyware op te sporen.
Hacken betekent digitaal inbreken. Dat kan zijn op computers, maar ook websites of (mail)accounts. Hackers kunnen deze dan voor eigen doeleinden te gebruiken. Wanneer uw computer, mailaccount of ander account is gehackt, kan dat nare gevolgen hebben.
Je kunt voor computervredebreuk een gevangenisstraf van maximaal 2 jaar krijgen of een boete van maximaal € 21.750. Als je de gegevens van een ander verandert, opslaat of overneemt op je eigen computer, kun je zelfs 4 jaar gevangenisstraf krijgen.
In veel gevallen is het oogmerk van een hacker om daar geld mee te verdienen. Dat kan door schade te veroorzaken die vervolgens tegen betaling gerepareerd wordt (ransomware). Er kan ook gebruik worden gemaakt van malware, die data vernietigt of de toegang voor een ander doel misbruikt.
Gehackt worden via je telefoonnummer. Het kan, en dit jaar zijn al honderden Nederlanders slachtoffer geworden van deze nieuwe hackmethode - ook wel sim-swapping genoemd. Bij sim-swapping neemt een criminele hacker je telefoonnummer over door je telecomprovider op te lichten.
Bij identiteitsfraude (id-fraude) misbruiken criminelen persoonlijke gegevens die ze bemachtigen via een online advertentie, social engineering of met een phishing e-mail. Hiermee worden bijvoorbeeld bankrekeningen geopend op uw naam, waarnaar crimineel geld kan worden doorgesluisd.
Voor alle vormen van cybercrime kan dit via het telefoonnummer 0900-8844 of op een politiebureau. Lees ook deze pagina van de politie over cybercrime*. Ben je in het buitenland en is er bijvoorbeeld geld van je rekening gestolen, doe dan aangifte bij de politie in het land waar je bent.
Controleer datalekken.
Ga met enige regelmaat of je data onderdeel zijn van een bekend lek. Dit kan onder meer via haveibeenpwned.com en scatteredsecrets.com. Overigens, als jouw mailadres of 06-nummer niet voorkomt op deze sites, kunnen je gegevens wel zijn gelekt.
Het afgelopen jaar zijn er meer gevallen dan ooit bekend waarbij je hele WhatsApp account wordt gehackt. Oplichters kunnen dan via jouw account berichten sturen waarin vaak om geld gevraagd wordt. Met onze tips weet je voortaan hoe je dit kan herkennen en vooral voorkomen.
Wachtwoorden controleren
Controleer zo of uw accountgegevens gelekt zijn: Ga naar de site haveibeenpwned.com. Klik op Email or phone (international format). Vul uw mailadres in.
1/ Kevin Mitnick
In 1989 hackte hij het netwerk van de Digital Equipment Corporation (DEC) en kopieerde hij hun software.
Noord-Korea, Iran, China en Zuid-Korea vervolledigen de top vijf van landen die de meeste cyberaanvallen lieten uitvoeren. De aanvallen van de Russische staatsactoren worden volgens Microsoft ook steeds succesvoller. In 2020 bedroeg het slagingspercentage 21 procent, in 2021 zou dat 32 procent zijn.
Het is goed mogelijk dat uw router gehackt is, zonder dat u daar weet van heeft. Door een techniek te gebruiken waarbij de DNS (Domain Name Server) gekaapt wordt, kunnen hackers de beveiliging van uw Wi-Fi-thuisnetwerk doorbreken en u mogelijk veel schade toebrengen.