Praat regelmatig tegen je vogel en speel samen spelletjes. Hoe socialer je papegaai of parkiet wordt, hoe makkelijker hij contact met jou zal zoeken. Je laat hem best ook dicht bij jouw stem zitten, op je vinger of je schouder. Begin met een makkelijk woordje.
Een papegaai kan praten omdat deze vogels een bepaald soort stembanden hebben en een lange luchtpijp waardoor ze hardere en zachtere geluiden kunnen maken. Een papegaai begint vaak met het nadoen van een geluidje. Mensen vinden dit vaak leuk en reageren erop.
Je zet hem op je vinger en houd hem dicht bij je mond. Vervolgens begin je met een woordje of een kort zinnetje: zijn of haar naam bijvoorbeeld. Hiermee houd je zijn aandacht vast. Blijf deze woordjes enkele minuten lang herhalen, spreek langzaam en duidelijk.
Grijze roodstaarten
Kijk maar naar Einstein van de Knoxville Zoo in Tennessee, USA. Deze gevleugelde YouTube-ster kent maar liefst 200 woorden – al zijn er vogels bekend met een vocabulaire van meer dan 500 woorden.
Een agressieve vogel zal zijn kuif laag houden terwijl hij zijn lichaam tegen de grond drukt en een sissend/fluitend geluid maakt. Als een vogel bang is of broeds gedrag vertoont zal hij gaan trillen met licht opgezette veren. Een papegaai zal net als een hond zijn staart heen en weer bewegen als hij blij is u te zien.
Je kunt je vogel leren een pootje te geven door je vinger voor zijn pootje te houden. Je vogel is inmiddels aan je gewend en zal op je vinger willen gaan zitten. Om deze truc aan te leren, trek je langzaam je hand weg op het moment dat zijn pootje jouw vinger raakt.
Lichaamstaal van parkieten
Als een vogel zijn veren dicht tegen zijn lichaam houdt en zich kleiner maakt, dan is hij bang of gestrest. Als een vogel met zijn vleugels slaat of ze uitspreidt, is dit ook een teken dat het dier zeer ontevreden over iets is.
Hiervoor moet u uw parkiet roepen, dus kies een makkelijk te onderscheiden woord of fluittoom die u nergens anders voor gebruikt. Het kan iets simpels zijn zoals 'kom' of 'vlieg'. Gebruik niet de naam van uw vogel terwijl u hem roept, dit zorgt voor verwarring.
Vogels communiceren wel met elkaar, maar op een andere manier. Met zang (dit is mijn territorium!), met allerlei roepjes (pas op, een kat!). En nog van alles wat ze aan elkaar vertellen wat wij niet snappen. Maar ook met hun gedrag en de houding van hun lichaam communiceren ze, of dat nu hun bedoeling is of niet.
Ze imiteren eigenlijk álle menselijke spraak. 'Papegaaien' betekent niet voor niets 'onnadenkend napraten'. Die omschrijving, uit de Dikke Van Dale, doet de dieren niet volledig recht. In werkelijkheid begrijpen ze na een flinke training prima wat ze zeggen.
Geluiden. Fluiten of praten betekent dat je vogel blij is in jouw huis. Wanneer je vogel erg vocaal is wanneer je de kamer in komt lopen, betekent dit dat jouw vogel blij is dat je thuis bent. Wanneer je vogel met zijn snavel klappert en spint, betekent dit dat je vogel met je wil spelen.
Makkelijke truckjes om mee te beginnen zijn bijvoorbeeld opstappen, afstappen en omdraaien. Maar ook een pootje geven kun je ze leren. Door je vogeltje te belonen met wat lekkers (bijv gierst) en door zelf heel enthousiast te zijn kun je ze van alles leren.
Vogels leren zingen door de zang die zij in hun omgeving horen. De zang en roepjes van hun soortgenoten in de omgeving nemen zij langzaamaan over. In het begin zal dit niet vlekkeloos gaan, maar al doende leert men.
Het gehoorbereik van vogels verschilt per soort, maar is vergelijkbaar met dat van mensen (20-20.000 hertz). Vogels kunnen tóch veel beter horen, want ze kunnen beter details onderscheiden (grotere gehoorscherpte). Vogels zijn vooral ontvankelijk voor geluiden die dezelfde toonhoogte hebben als hun eigen geluiden.
De eerste stap om ervoor te zorgen dat uw parkiet u graag zal mogen, is door ervoor te zorgen dat hij zich comfortabel voelt bij u in de buurt en in zijn omgeving. Een veilige kooi is een goed begin. De Omlet Geo vogelkooi is de perfecte kooi voor parkieten, met voldoende ruimte om op stok te gaan en rond te vliegen.
Uw parkieten horen voortdurend mensen praten, in het echt maar ook bijvoorbeeld op tv. Dit is de basis voor het leren praten van een parkiet. Het geluid van stemmen zal een vogel soms vanzelf oppikken, als het altijd deel heeft uitgemaakt van zijn omgeving.
hallo, Parkieten kunnen wel verdrietig zijn, maar gaan niet tranen zoals wij dat kunnen. Als een parkiet wel zulke traantjes heeft, dan kun je er beter even naar laten kijken door een vogelarts. Het kan zijn dat er wat irriteert in het oogje.
Hoewel ze erg tam kunnen zijn en kunnen genieten van kriebelen op hun kop, is uitgebreid knuffelen en aaien van een papegaai geen goed idee.
Sociaal gedrag en verzorging
Je houdt deze parkieten wel het best niet alleen, om gedragsstoornissen te voorkomen. Tegelijk is het beter om ze niet te veel te knuffelen of te aaien. Grasparkieten zijn stiller dan andere papegaaiachtigen, hoewel ze nog erg kunnen kwetteren als ze samen zitten.
Doe de kooi van je vogel open en steek je hand rustig in de kooi. Je kan hem eventueel lokken met iets lekkers. Om de vogel op je vinger te laten springen, breng je je vinger rustig voor zijn pootjes. Je kan hem aanmoedigen om op je vinger te springen door zachtjes met je vinger tegen zijn borst te tikken.
Praat met 'm, laat hem voorwerpen zien, activeer zijn intelligentie. Zorg dat hij zich belangrijk voelt. Papegaaien genieten van een goed gesprek en luisteren graag, zeker naar iemand die ze bewonderen. Stimuleer de vogel om zelf te onderzoek wat jij hem toont.
Papegaaien in het wild zijn in staat om elkaar te herkennen, door een serie klanken uit te stoten. Dit is vergelijkbaar met hoe mensen elkaar bij hun naam noemen. Als ze lange tijd in de buurt van mensen zijn, wordt hun woordenschat groter. Zo is de grijze roodstaartpapegaai in staat om 700 à 1000 woorden te leren.
De vogels zitten ineengedoken, zijn inactief en hebben de veren opgezet waardoor ze dikker lijken. 'Dik zitten' kan door veel verschillende aandoeningen veroorzaakt worden. Bijvoorbeeld vogels die benauwd zijn of vogels met buikpijn kunnen dit vertonen.