Wat zon betreft is de volle zon de meest ideale standplaats voor jouw Lavendel. Maar halfschaduw of een schaduw standplaats is ook geen enkel probleem. Wel moet je rekening houden met het feit dat jouw Lavendel minder uitbloeit zoals die dat wel doet in de volle zon.
Wat zon betreft is volle zon de meest ideale standplaats maar ook half-schaduw is geen enkel probleem. Zelfs in overwegend schaduwrijke plaatsen zal lavendel nog groeien en bloeien maar de planten zullen wel minder compact uitgroeien en toch ook iets minder bloeirijk zijn.
Lavendel heeft minimaal 6-8 uur dagelijkse blootstelling aan de zon nodig en geeft de voorkeur aan warme en matig droge klimaten, milde winters en zonnige zomers. De plant is afkomstig uit mediterrane landen, waar gemiddelde temperaturen van 20-30°C in de lente tot de vroege zomer gebruikelijk zijn.
De lavendel heeft niet heel veel water nodig. Lavendel in pot kun je het beste, als het niet geregend heeft, 2x per week water geven. Wanneer de lavendel in de tuin staat geef je hem alleen water als het erg warm en droog is.
Een lavendelplant is een sterke plant die wel 15 tot 30 jaar oud kan worden. Ook in barre omstandigheden zoals bij droogte, kalkachtige of stenige grond en in de felle zon.
Na de bloei: in het najaar, in september. Door de plant direct na de bloei te snoeien, hou je 'm goed in vorm. Bloeide de lavendel lang door (tot oktober), door een late nazomer? Dan snoei je de lavendel best niet meer tot het voorjaar.
Lavendel snoeien in het najaar (na de bloei)
Je knipt daarbij de uitgebloeide bloemen af met een heggenschaar en neemt een klein stukje van de bovenkant van het groen mee. Zo krijgt hij weer vorm. Het 'echte' snoeien doe je pas in het voorjaar.
Bloeiende lavendel trekt heel wat vlinders, bijen en andere insecten aan. De mediterrane afkomst van lavendel zorgt ervoor dat de plant de voorkeur geeft aan een droge, warme locatie. Dankzij de lange penwortels kan de vaste plant water uit de diepere grondlagen halen.
Kan lavendel tegen veel regen? Water – Lavendel kan tegen droge omstandigheden en heeft dus weinig water nodig. Maar tijdens hete dagen kan de plant wel uitdrogen, zeker als je 'm in een pot houdt. Verschrompelende blaadjes duidt op verdroging: geef 'm dan een lekker dompelbadje.
Lavendel is prima te combineren met rozen of met andere planten uit het Middellandse Zeegebied, zoals Santolina. Vanwege het wintergroene blad ook goed in de border toe te passen of als opvulling van (buxus)vakken. Op de juiste plek is een haagje van lavendel te maken, bijvoorbeeld in de kruidentuin.
Een lichte zandige bodem met een matig humusgehalte zijn optimaal. Ongunstig zijn zware en natte bodems. Deze zorgen ervoor dat de lavendel al snel bevattelijk is voor schimmelziektes, zoals bv. de grijze schimmel. Ook verhoogde bedden, droge muren, kruidenspiralen of droge hellingen zijn geschikt.
Als de lavendel is uitgebloeid, maakt u de lavendel winterklaar. Verwijder daarvoor met een snoeischaar de uitgelopen bloemen. Doe dit uiterlijk begin oktober. Dan heeft de lavendel weer mooie grijze bollen voor de winter begint.
Van alle lavendelsoorten past echte lavendel (Lavandula angustifolia), ook wel gewone lavendel, het best bij ons klimaat. Deze soort is goed winterhard en verdraagt nattigheid het best. Echte lavendel bloeit rijk en groeit – met een beetje inspanning – uit tot mooie, volle, paarse bossen tot 50 centimeter hoogte.
In de warme zomermaanden hebben de planten vaak 2-3 keer per week water nodig. Wanneer de planten slap hangen is het een teken dat ze water nodig hebben.
Lavendel mag je (bijna) nooit water geven. Zelfs in droge periodes in de zomer vindt de plant zelf nog zijn water. Enkel bij nieuwe aanplantingen moet je water geven in droge lentes en zomers. Lavendel zal zelden afsterven vanwege te weinig water, echter wel bij teveel water.
Lavendel
Wanneer je deze geurstof inademt, heeft dit effect op je centrale zenuwstelsel en krijgen de hersenen kalmerende signalen binnen. Mensen houden dus ontzettend van lavendel. Vliegen, muggen, wespen, mieren, motten en slakken blijven liever weg van de plant.
Lavendel intermedia
Deze tuinplant is half groenblijvend en kan in een paar jaar al 50cm of hoger groeien. Ook deze lavendelsoort staat graag in de volle zon in een goed doorlatende grond. Het is een hele mooie, geurende lavendel en bloeit van juli tot augustus.
Niet gesnoeide lavendel zal snel verwilderen en de groei zal zich verplaatsen van de binnenzijde van de plant naar de buitenzijde.
Lavendelolie is op verschillende manieren te gebruiken. De etherische olie kan tegen kwaaltjes gebruikt worden, zoals: emotionele stress, vermoeidheid, depressie, angst, spierpijn, reuma, rugpijn, vastzittende ademhaling of menstruele pijnen. Maar ook kan lavendelolie dienen als muggenwering of als luchtverfrisser.
Uitgebloeide lavendel oogt houterig, vol uitgedroogde bruine en lelijke takjes. Voorkom dit en knip de bloeitopjes na de bloeiperiode met een snoeischaar of haagschaar. Zo krijg je nieuwe bloemkopjes en oogt de lavendel gesloten, fris en groen in de winterperiode.
De hoofdsnoei valt eind maart/begin april nog voordat lavendel gaat groeien. Knip terug tot boven jonge scheutjes. Snoei de plant niet helemaal kaal, of te ver in het oude hout, u loopt dan het risico dat de takken niet meer uitlopen.
Lavendel is een meerjarig kruid waarvan de planten van een kalkrijke grond en een zonnig plekje houden.
Als de blaadjes gaan verschrompelen is dit een teken dat hij dorst heeft. Lavendel in een plantenbak droogt sneller uit dan lavendel in de volle grond. De wortels kunnen minder goed zelf op zoek naar water. Geef lavendel in pot daarom 2 keer per week water.