Chloor is echter zeer agressief en kan de huid en de luchtwegen irriteren. Bovendien is chloor schadelijk voor het milieu en dient het alleen met mate te worden gebruikt. In veel gevallen is het reinigen van leidingen met chloor helemaal niet nodig, omdat mildere huishoudelijke middelen ruimschoots voldoende zijn.
Omdat bleek een bijtende vloeistof is, moet je voorkomen dat bleek in je ogen of op je huid komt.
De vuistregel is: meng nooit iets met chloor. En zeker geen zuur, zoals (schoonmaak)azijn of allesreiniger met citroenzuur. Door de combinatie van chloor en een zuur ontstaat het bijtende chloorgas. Inademing hiervan kan zeer schadelijke gevolgen hebben.
Bleek(chloor)water doodt nuttige bacteriën in het water en is niet afbreekbaar. Daarnaast is het schadelijk voor de luchtwegen (chloorgas) en kan het oog- en huidletsel veroorzaken, zelfs brandwonden. Bleek(chloor)water maakt niet schoon – het ontkalkt en ontvet niet.
Agressieve schoonmaakmiddelen, zoals antikalk en schuurmiddelen, zijn voor vrijwel alle materialen schadelijk en kun je dus beter vermijden. Ook microvezeldoekjes kunnen schadelijk zijn voor oppervlakken als keramiek.
Ondanks dat soda zorgt voor een snelle werking, relatief goedkoop en makkelijk verkrijgbaar is raden wij dit af om je terras hiermee schoon te maken. Soda is een agressief schoonmaakmiddel met vele nadelige effecten voor een terras.
Groene zeep
Dit is misschien een heel oud middel, maar wel net zo effectief. De zeep ontsmet en reinigt oppervlaktes heel goed! Groene zeep is volledig afbreekbaar, dus is het ook niet zo slecht voor het milieu. Daarnaast is het ook best goedkoop, overal te verkrijgen én je kan het overal voor gebruiken!
Chloor is zeer reactief: het werkt oxiderend en corrosief. Inademen van chloordampen kan leiden tot bronchospasmen en inflammatie van de luchtwegen, gaande tot een bronchoconstrictie.
Chloor doodt ziektekiemen als bacteriën en virussen door in te breken in de chemische huishouding van hun moleculen. De desinfectiemiddelen die daarvoor worden gebruikt, bestaan uit chloorverbindingen die hun atomen op andere verbindingen kunnen overbrengen, zoals enzymen in bacteriën en andere cellen.
Chloor is dan weer geen geschikt middel. Het reinigt en ontvet de vloer niet. Met vloerwas behandelde hardhouten vloeren mag u nooit dweilen. Anders kan er water tussen de planken druppelen en het hout beschadigd raken.
Gebruik dus geen chloor in een toiletpot waarin een wc-blokje hangt. Als chloorbleekmiddel wordt gemengd met ammonia ontstaan chlooramines, die irriterend zijn voor ogen en luchtwegen. Chlooramines kunnen ook ontstaan als chloorbleekmiddel in contact komt met urine. Laat dus geen chloor in de toiletpot staan.
Niet mengen
Vooral bij het gelijktijdig gebruik van zure schoonmaakmiddelen (schoonmaakazijn, veel ontkalkingsmiddelen) of ammoniak kunnen gevaarlijke samenstellingen ontstaan, zoals het giftige en irriterende chloorgas of chlooramines. Haal om die reden het wc-blokje even uit de pot voordat je bleek gebruikt.
Te veel chloor in een zwembad kan onder andere irritatie aan de ogen, huid en luchtwegen veroorzaken. Dit wordt niet door het chloor zelf veroorzaakt, maar door de reactie die ontstaat wanneer chloor in aanraking komt met vuildeeltjes zoals zweet, haar, vuil, ook wel gebonden chloor genoemd.
Zwembadwater of zeewater kan de huid van jou en je kindje uitdrogen. Dit komt door de aanwezigheid van chloor en zout in het water. In chloor en zout zitten bestandsdelen die de natuurlijke oliën van je lichaam verwijderen. Hierdoor droogt je huid sneller uit.
De toegevoegde dosissen chloor zijn beperkt tot het strikt noodzakelijke: een liter leidingwater mag maximaal een kwart milligram chloor bevatten. Deze zeer lage dosissen zijn niet schadelijk voor de gezondheid.
Het gebruik van chloor in uw zwembadwater is in principe niet gevaarlijk. Het kan zelfs zo zijn dat water dat de juiste chloorwaarde heeft gezonder is dan water waaraan geen chloor is toegevoegd. Bacteriën hebben in onbehandeld water namelijk vrij spel.
Vaak is het chloorgehalte na ongeveer 24 uur tot de juiste waarde gezakt. Om het chloorgehalte te verlagen kunt u ook gebruik maken van een UV-lamp. Hiermee worden bacteriën en virussen gedood, en wordt ook het gebonden chloor verwijderd.
Inademen. Bij eenmalig inademen van chloordamp met irritatie van de bovenste luchtwegen, tranende ogen, neusloop, een prikkelende keel en hoest moet je onmiddellijk de plaats van het ongeval verlaten. Over het algemeen zullen de symptomen spontaan verdwijnen na enkele uren.
Bleekwater of javel irriteert de huid en kan ernstige brandwonden veroorzaken. Bovendien heeft dit geen enkel effect op de verspreiding van het coronavirus: dat adem je in wanneer je in de buurt komt van een besmet persoon die hoest of niest.
Chloorwater zet de poriën open en kan het natuurlijke beschermlaagje van je huid aantasten. Dit beschermlaagje helpt om de vochtbalans in je huid op peil te houden. Ook nadat je uit het zwembad bent gekomen, kan chloor op je lichaam achterblijven en kostbaar vocht onttrekken aan je huid.
Onbehandeld zwembadwater is niet schadelijk voor planten. Dit kunt u dan ook gewoon gebruiken om de planten water te geven. Behandeld zwembadwater (water waarin u onderhoudsmiddelen zoals chloortabletten of andere chemische middelen heeft gebruikt) is echter wel schadelijk.
Zwemmen heeft vele gezondheidsvoordelen. Het verbetert de conditie, u verbrandt er calorieën mee, het maakt het hoofd leeg en (pijnlijke) spieren soepel. Nadeel is dat er ook enkele gevaren aan zitten, maar wie daarop bedacht is, kan er zowel fysiek als mentaal enorme baat bij hebben.
Kan je de wc schoonmaken met baking soda? Feit! Net als azijn is baking soda een effectief schoonmaakmiddel voor de wc. Met baking soda ben je nog sneller klaar: een paar flink scheuten baking soda laat je zo'n tien minuten inweken, borstel de wc pot schoon en doorspoelen maar!
Bleek en ammoniak produceren een giftige gas genaamd chloramine. “Het veroorzaakt dezelfde symptomen als wanneer je bleek en azijn mengt: kortademigheid en pijn in de borst”, aldus Forte. Veel glasreinigingsmiddelen bevatten ammoniak, dus meng ook deze middelen nooit met bleek.
Zwembadwater onderhouden met chloor. Zwembadwater kan je schoon houden door chloor te gebruiken. Bij zwembadchloor wordt vaak gekozen voor natriumhypochloriet, ook wel bleekloog genoemd.