Het maakt niet uit welk type lens je draagt, een dutje van bijvoorbeeld een uur is geen enkel probleem. Het enige dat zeer waarschijnlijk zal gebeuren is dat je ogen droger aanvoelen dan normaal wanneer je zonder lenzen wakker wordt. Dit is slechts tijdelijk. Een paar keer goed knipperen zal wonderen doen.
Het is voor uw ogen niet verstandig dat u de hele nacht met uw lenzen in slaapt. Het hoornvlies wordt hierdoor niet voldoende van zuurstof voorzien, waardoor u 's morgens met droge ogen wakker wordt.
Slapen met lenzen in kan gevaarlijk zijn. Met lenzen in ontvangen je ogen en hoornvlies gedurende de nacht onvoldoende zuurstof. Zodra je wakker wordt, kun je last hebben van rode, pijnlijke en/of droge ogen. Het bindvlies in je oog kan zelfs opzwellen, waardoor de lens zich vastzuigt aan het hoornvlies.
Dat is geen probleem als je elke avond je lenzen uitdoet. Maar als je dat niet doet of regelmatig een middagdutje doet met lenzen in kan dat gevolgen hebben voor de gezondheid van je ogen. Als je een keer per ongeluk in slaap valt met je lenzen voelen je ogen waarschijnlijk tijdelijk even onprettig aan.
U kan sneller last krijgen van branderige, rode en droge ogen doordat er minder zuurstof door de lenzen heen komt. Hierdoor kan ook uw hoornvlies opzwellen en kunnen er ernstige complicaties ontstaan. Er ontstaan te veel afzettingen op de lens, die schadelijk kunnen zijn voor uw oog.
Is er een maximale leeftijd voor contactlenzen? Door alle technologische ontwikkelingen blijven mensen steeds langer lenzen dragen. Toch blijft het zoals altijd maatwerk, een vaste maximale leeftijd is dan ook niet te geven.
Beschadiging en ontsteking van het hoornvlies
Door het dragen van lenzen kan het hoornvlies beschadigd raken. Bijvoorbeeld bij het in- en uitdoen van de lenzen. Hierdoor kunnen er bacteriën, virussen en parasieten in het hoornvlies komen. Het hoornvlies is dan ontstoken.
Het maakt niet uit welk type lens je draagt, een dutje van bijvoorbeeld een uur is geen enkel probleem. Het enige dat zeer waarschijnlijk zal gebeuren is dat je ogen droger aanvoelen dan normaal wanneer je zonder lenzen wakker wordt. Dit is slechts tijdelijk. Een paar keer goed knipperen zal wonderen doen.
Ja. Het is geen probleem om te huilen terwijl je lenzen draagt. Het kan wel gebeuren dat je lenzen niet helemaal goed op hun plek blijven zitten als er teveel traanvocht in je oog komt. Als je moet huilen terwijl je je lenzen draagt, zorg er dan voor dat je niet in je ogen wrijft.
De meeste moderne zachte lenzen laten voldoende zuurstof door overdag. Maar tijdens het slapen zijn de ogen dicht en komt er weinig tot geen zuurstof door dat geldt ook voor harde lenzen. We raden zowel het slapen met harde lenzen als het slapen met zachte lenzen af.
Ga niet douchen of zwemmen met lenzen in
Douchen of zwemmen met lenzen in wordt afgeraden. Het maakt niet uit of je doucht met kalkvrij water, in een schoon zwembad zwemt, of een duik neemt in natuurwater. Het is niet hygiënisch.
Extra snel vermoeide ogen door contactlenzen
Draag je contactlenzen? Dan krijg je waarschijnlijk extra snel last van vermoeide en droge ogen. Het kan helpen om je lenzen op tijd uit te doen. Als je ze om 8 uur 's ochtends in doet, moet je niet tot 10 uur 's avonds door blijven werken.
In het algemeen is het verstandig om uw contactlenzen niet langer dan 12 uur per dag te dragen. Als u de lenzen langer draagt, kunnen uw ogen onprettig aan gaan voelen, rood worden en gevoelig raken voor ontsteking.
Trek het onderste ooglid naar beneden, kijk naar boven en van links naar rechts. De persoon die je helpt zou dan de lens moeten zien zitten. Lens onder bovenste ooglid: Trek het bovenste ooglid voorzichtig omhoog en kijk naar beneden, naar links en naar rechts. De lens zou dan zichtbaar moeten worden.
Nachtlenzen zijn vaak iets duurder dan reguliere contactlenzen. Iedere opticien hanteert zijn eigen prijs voor nachtlenzen, maar je kan rekenen op een gemiddelde prijs van €450,- per set. Dit is inclusief oogmeting, controles en lenzenvloeistof. Je dient ze na ongeveer een jaar te vervangen.
Hergebruik nooit lenzenvloeistof en laat 'm ook niet te lang in het bakje zitten. De vloeistof heeft een desinfecterende werking, maar na verloop van tijd verdwijnt de effectiviteit en kunnen bacteriën het overnemen. Maak het bakje ook dagelijks schoon en laat het goed drogen.
Kunnen contactlenzen uit je ogen vallen? Draag je de juiste pasvorm voor jouw contactlenzen en heb je een goede routine voor onderhoud en hygiëne, dan zullen jouw lenzen nooit uitvallen. In zeldzame gevallen kan de lens verschuiven, maar deze zal wel op de oogbal blijven.
Over het algemeen is lenzenvloeistof maximaal 3 maanden goed te gebruiken. Dit betekent dat de contactlenzenvloeistof 3 maanden lang een ontsmettende werking heeft. TIP! Om de lenzenvloeistof tijdig te vervangen kan je een herinnering in je agenda te zetten.
Draag daglenzen nooit langer dan een dag. Ze heten niet voor niets daglenzen, ze zijn niet geschikt om meerdere dagen te gebruiken. Weeklenzen kun je maximaal 14 dagen dragen.
Bewaar je lenzen niet in water
Doe dit absoluut niet! In water zitten namelijk bacteriën die heel schadelijk kunnen zijn voor je ogen en voor je lenzen. Ook kan water de vorm van zachte lenzen veranderen.
Extended Wear lens:
Deze lenzen kunt u dagelijks dragen, en er van tijd tot tijd wel eens een nacht mee slapen. Zeker aan te raden met de nieuwste silicone hydrogel materialen en onder strikte controle van uw optometrist-contactlensspecialist.
Dan kan het zijn dat je sterkte is veranderd en je contactlenzen draagt met de verkeerde sterkte. Hierdoor lukt het niet om scherp te stellen en zie je wazig. Vuil op je lens: het is onvermijdelijk dat er af en toe wat vuil in je oog terecht komt. Vuil kan op of onder je lens terechtkomen en wazig zicht veroorzaken.
Zorg ervoor dat je saline vloeistof en lenzenvloeistof niet door elkaar heen gebruikt. Gebruik beide producten alleen waar ze voor bedoeld zijn. Gebruik bijvoorbeeld nooit saline vloeistof als een soort oogdruppels als je last hebt van droge ogen. Hierdoor kun je namelijk vooral meer last krijgen van droge ogen.