De beste plek voor een beveiligingscamera is de plek waar inbrekers het vaakst toeslaan. Door op deze plekken een camera te plaatsen, schrikt u een groot deel van de inbrekers af. En mochten ze toch toeslaan, dan heeft u bewijsmateriaal in handen om de inbrekers te herkennen en de pakkans te vergroten.
3. Pictogram camerabewaking. Het pictogram dat aangeeft dat de plaats wordt bewaakt door een camerasysteem moet bij de ingang van je woning hangen. Het moet een aluminium plaat zijn van minimaal 1,5 mm dik of een geplastificeerde sticker van minimaal 0,15 x 0,10 m.
Ga naar de rechter
Als een camera de openbare weg of uw woning of tuin filmt, gelden de regels van de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). Houden uw buren zich niet aan deze regels? Dan kunt u de rechter vragen of de camera weg kan. Hiervoor heeft u een advocaat nodig.
De ideale hoogte voor een bewakingscamera is tussen de 2,5 en 3 meter hoogte. U heeft op deze hoogte de beste gezichtsherkenning. Hoe hoger u de camera bevestigd, Hoe meer overzicht u krijgt, Maar het doel schiet u voorbij. Probeer de kijkhoeken van de camera's zoveel mogelijk elkaar te laten kruizen.
Cameratoezicht moet stoppen bij de voordeur en de ramen. Op de straat mag geen camera gericht staan. Dit is om de privacy van voorbijgangers te beschermen. Op de website van de Autoriteit Persoonsgegevens staat meer informatie over cameratoezicht in en rond woningen.
In het donker met een zaklamp
Schakel alle verlichting in de woning uit. Schijn met een zaklamp langzaam door de kamer. Een cameralens zal het licht van de zaklamp reflecteren. Kijk ook goed of er ergens een rood of groen lampje zichtbaar is, sommige camera's hebben dit wanneer ze in het donker filmen.
Boete bij overtreding
Wanneer jouw camera bezittingen van anderen of de openbare weg filmt terwijl dit niet nodig is, is dat een overtreding van de privacywet. Iemand kan een klacht bij de AP indienen en de AP kan dan een boete opleggen, ook aan particulieren.
Je mag de camera enkel richten op je eigen woning of eigendom. De toegang tot je woning – met name de voordeur of de garagepoort – mogen dus wel, de openbare weg of de eigendom van de buren kunnen niet. Je hebt dus geen toelating om met een private bewakingscamera de openbare weg te filmen voor je woning.
Verborgen camera in huis plaatsen
Zodra je onaangekondigd bezoek filmt, is er sprake van privacyschending, in dit geval is jouw verborgen camera absoluut strafbaar. De enige uitzonderingen op privacyschending in het geval van een verborgen camera in huis, zijn mensen die zelf 'wederrechtelijke' dingen uitvoeren.
Nee, dat mag niet! Iemand die jou wil fotograferen of filmen moet eerst jouw toestemming vragen. Wil hij of zij achteraf ook het filmpje of de foto op internet zetten, dan moet hij of zij ook hiervoor toestemming vragen aan jou.
Wat mag je wel en niet filmen? Zolang je alleen je eigen terrein filmt, is een camera ophangen geen probleem. Het wordt een lastige kwestie op het moment dat je het terrein van bijvoorbeeld je buren vastlegt. Dit mag in principe niet, zegt Rodney Haan van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid.
Zorg dat de camera niet gericht is op de openbare weg. Ook de tuin of het huis van de buren is voor u verboden terrein. Of het wandelpad dat grenst aan uw tuin. U mag alleen uw eigen woongedeelte filmen.
Je mag je eigen terrein en bezittingen filmen. Een camera op eigen huis of auto zetten is dus geen probleem. Het is ook geen probleem als u een stukje openbare ruimte filmt, dit is allemaal toegestaan.
Hoeveel kost een camera installatie? Een beveiligingscamera laten installeren kost gemiddeld € 300 tot € 1.600. Je kunt kiezen tussen een analoog of draadloos systeem. De camerabewaking prijs afhankelijk van het aantal camera's die je wilt laten plaatsen.
Installeer de camera bij voorkeur 2 tot 3 meter boven de grond: op die hoogte is hij niet al te gemakkelijk bereikbaar, terwijl je toch het gezicht van je “bezoekers” goed in beeld krijgt. Anderzijds mag de camera niet te veel in het oog springen van iemand die op jouw terrein komt.
In Nederland geldt er geen algemeen verbod om in openbare ruimtes of op de openbare weg te filmen. Dit betekent dat je over het algemeen vrij bent om opnames te maken van de omgeving en de mensen om je heen. Zolang je hun privacy niet schendt en je je aan bepaalde regels houdt.
Heimelijk cameratoezicht (het maken van beelden van personen met camera's die zijn aangebracht om personen herkenbaar in beeld te brengen zonder dat de aanwezigheid ervan duidelijk kenbaar is gemaakt) was al verboden in winkels en horecagelegenheden (artikel 441b Wetboek van Strafrecht).
U gaat daarvoor naar www. cjib/foto. Daar logt u in met uw Digid en kunt u uw boete en bijbehorende foto bekijken en eventueel direct betalen.
Sinds 21 juni 2021 hebben verkeersovertreders onmiddellijk toegang tot een kopie van hun proces-verbaal en hun boete via de website www.verkeersboetes.be . Overtreders dienen zich simpelweg in te loggen met een digitale sleutel zoals eID of itsme.
Voor de meeste mensen is het antwoord nee. Voordat hackers toegang krijgen tot je camera moet je smartphone eerst geïnfecteerd worden met een virus, zoals malware.
Een analoog camerasysteem : 20 tot 30 dagen. Een HD camerasysteem : 10 tot 20 dagen. Een Full HD camerasysteem: 3 tot 7 dagen.
Als burger kun je niet zomaar camerabeelden opvragen. Alleen de politie is bevoegd om beelden te 'vorderen' als je aangifte doet. De politie kan dit pas doen bij een verdenking van een misdrijf zoals mishandeling of diefstal. Als burger kun je niet eisen om de beelden op te vragen.
ALs u camera's op de werkplek mag gebruiken
Als u cameratoezicht mag gebruiken dan moet u zich aan deze regels houden: De inbreuk op de privacy moet zo klein mogelijk zijn. Een camera in een kleedhokje of toilet mag niet. U mag de camerabeelden niet gebruiken om uw werknemers te beoordelen op hun functioneren.