Koffie en thee wordt gemaakt met water uit de vliegtuigkraan en niet met fleswater. Helaas is de waterkwaliteit in vliegtuigen niet altijd even schoon en veilig, zo blijkt uit een studie van de City University of New York.
Bacteriën in het water
En wat blijkt uit onderzoeken? Dat de tanks echt niet grondig genoeg worden schoongemaakt.. Zo ontdekte het Environment Protection Agency dat het water bij één op de acht vliegtuigen niet voldoet aan de hygiënische norm. Zo zijn er bacteriën gevonden als salmonella en zelfs insecten eitjes.
Per vloeistof geldt een maximum van 100 milliliter en je moet ze vervoeren in een doorzichtig plastic zakje. Je mag dus in principe een flesje water meenemen, zolang dit geen grotere inhoud dan 100 milliliter heeft.
Op alle vluchten, behalve intercontinentale vluchten, dien je te betalen voor drankjes en maaltijden. Als je Premium boekt, dan krijg je maaltijden en drankjes gratis. Op lange intercontinentale vluchten krijg je ook in economy class een driegangen menu en drankjes.
Neem liever geen eten dat veel gasvorming veroorzaakt. Je kunt je door de luchtdruk tijdens de vlucht extra opgeblazen voelen als je broccoli, uien, bonen, doperwten, kool en linzen hebt gegeten. Hetzelfde geldt voor drankjes met koolzuur en kauwgom - dus gebruik dat laatste liever alleen bij het opstijgen en dalen.
Mueslirepen, chips, nootjes, fruit, snoep, koekjes; het mag allemaal mee in je handbagage. Je mag zelfs een 1-minute noodles meenemen zodat je met heet water in het vliegtuig lekker je eigen soepje kan maken. Eten dat echt sterk ruikt kan wel geweigerd worden.
Plaats niet alleen de spullen uit je zakken, maar álle voorwerpen met metaal op de band. Dus ook je riem, horloge en andere sieraden. En uit voorzorg ook maar vast je schoenen en je jas. Verder moeten ook je laptop en andere elektronica uit de tas worden gehaald.
Het afval wordt soms wel met 130 kilometer per uur weggesluisd. In de tank zitten chemische stoffen die de plas en poep afbreken. Zo past er meer in een afvaltank en verlicht het de stank. De afvaltank wordt uiteindelijk op het vliegveld geleegd.
Ook met flesjes vloeistof in verpakkingen onder de 100 ml kun je grote problemen aan boord veroorzaken. Met de 100 ml regel ben je dus niet per definitie veiliger, dan zonder. Discussie over nut regelsVanaf de invoering in 2006 is er veel discussie geweest over het nut van deze vloeistofregels.
Slechts kleine hoeveelheden vloeistoffen zijn toegestaan in de handbagage. Ze moeten in houders met een maximale inhoud van 100 ml worden vervoerd, met een maximum van 1 liter.
Door het opstijgen van het vliegtuig worden je smaakpupillen ongevoelig. Om dat tegen te gaan, voegen ze bepaalde smaakstoffen en extra zout en suiker toe aan het eten. Als je het vliegtuig niet uitgedroogd en opgeblazen wil verlaten, breng dan gewoon je eigen eten mee of eet iets voor vertrek.
Op intercontinentale vluchten krijg je een pakket met snacks, fruit en drankjes. Daarnaast serveert KLM in Economy Class een warme maaltijd, een salade en een dessert. In Business Class serveert de luchtvaartmaatschappij een salade, warme maaltijd, dessert en crackers met kaas.
Mogen medicijnen en babyvoeding mee? Medicijnen en dieetvoeding mogen mee in je handbagage. De verpakking mag groter zijn dan 100ml.
Onder make-up die als vloeibaar wordt beschouwd vallen crèmes, lotions, oliën, parfums, mascara, vloeibare foundation en lipgloss.
Is tandpasta een vloeistof dan? Ja, of eigenlijk half vloeistof en half vaste stof. Hoe dan ook, gels, waar tandpasta onder valt, wordt op het vliegveld meegerekend als vloeistof. Je mag zoveel vloeistoffen meenemen als je wilt, maar het moet wel in één zak van 1 liter passen.
Vliegtuig loost geen poep en plas
Het afval wordt opgevangen in een tank die op het vliegveld wordt geleegd. Voor het doortrekken wordt het vacuüm in de afvaltank gebruikt.
Nieuwe treinen worden voorzien van gesloten toiletten. Daarin wordt alles opgevangen in een opvangtank, die regelmatig wordt geleegd tijdens onderhoud. Als een trein zo'n nieuw gesloten toilet heeft, mag je dus wel gewoon op het station naar het toilet.
In een normaal vliegtuig zijn maar 3 toiletten, 1 voor, 1 in 't midden en 1 achter. Mensen kunnen moeilijk door het hele vliegtuig lopen voor ze een toilet gevonden hebben, en het zou aardig meer kosten berokkenen om 2 keer zoveel toiletten te maken aan boord, ook voor belastingen e.d.
Van bedragen tot en met € 9.999,99 per persoon hoeft u geen aangifte te doen. Het is niet belangrijk of u: dit bedrag in euro's of in andere valuta meeneemt. dit meeneemt in waardepapieren zoals aandelen of 'waardedragers' zoals goud en gouden munten.
Met Privium Plus krijgt u voorrang op Schiphol en toegang tot exclusieve services. Met Privium Basic kunt u gebruik maken van de snelle security- en grenspassage.
De 'lucht' die in de zak zit, is geen lucht, maar stikstof. Dit zorgt ervoor dat je chips goed bewaard blijft en lekker krokant blijft. Daarom wordt chips ook zo snel slap als je de zak al hebt opengemaakt.
Er zijn twee redenen waarom chipszakken niet tot de bovenkant gevuld zijn. De eerste reden is dat als een zak helemaal vol zit met chips, de chips sneller breken. En dat willen ze natuurlijk niet. De tweede reden heeft met het vervoeren van chipszakken te maken.
De meeste medicijnen mag u meenemen naar Nederland, zolang u kunt aantonen dat ze voor eigen gebruik zijn. Houdt u zich hierbij aan de regels voor het meenemen van medicijnen. Medicijnen met een verdovende werking komen voor in de Opiumwet. Deze mag u alleen meenemen naar Nederland als u een officiële verklaring heeft.
Wanneer je medicijnen gebruikt die niet op doktersrecept zijn, gelden er minder regels. Hier hoef je geen verklaring voor aan te vragen. Neem ze wel mee in je handbagage. Vloeibare medicijnen zonder recept kun je in een doorzichtige plastic zak meenemen, maar let op dat de vloeistof niet meer dan 100 ml is.