Moet je retinol onder je ogen gebruiken? Ja, absoluut. Weliswaar is retinol – een vorm van vitamine A – een krachtig bestanddeel en is de huid onder je ogen gevoelig, er is geen reden waarom je de geweldige voordelen van retinol zou moeten missen.
Retinol zorgt voor het verminderen van je fijne lijntjes en andere ingrediënten in deze oogcrème helpen de celvernieuwing te verhogen. Dit zorgt voor jonger en heldere uitziende ogen.
Je kunt ook je gebruikelijke product met retinol (een serum of nachtcrème) op je hele gezicht en hals aanbrengen en Clinical 1% Retinol Treatment op huiddelen die meer tekenen van huidveroudering vertonen, zoals kraaienpootjes rond de ogen, donkere vlekjes, en lijntjes van het lachen en fronsen.
Retinol mag ook niet samen met vitamine C worden gebruikt, omdat het allebei actieve bestanddelen zijn. Retinol helpt bij de opbouw van collageen, maar het zorgt ook voor celvernieuwing in de huid, dus het gebruik ervan in combinatie met een zuur zoals vitamine C kan meer irritatie veroorzaken.
hoe gebruik je retinol? Begin retinol serum geleidelijk te gebruiken: het langzaam opbouwen van de tolerantie van de huid helpt irritatie te voorkomen en te verminderen. Begin met het gebruik van één keer per week, dan om de andere dag en uiteindelijk dagelijks.
Breng best steeds een rijke, sterk hydraterende crème aan na het gebruik van retinol. Afhankelijk van je mate van droogheid, zou je zelfs kunnen overwegen om vóór de retinol een hydraterend serum aan te brengen om het gemakkelijker te maken. Als de huid droog of geïrriteerd wordt, neem dan een dag of twee pauze.
Wel is het van belang om een retinol van hoge kwaliteit te gebruiken. Voor serums en moisturizers geldt over het algemeen dat je 1 minuut moet wachten tot je een volgende laag van je skincare aanbrengt.
De huid moet in het begin zeker zes tot acht weken wennen aan retinol. Even doorbijten dus! De huidtherapeut kan de juiste instructies geven waardoor je het minste ongemak zult ervaren. Door het percentage retinol stap voor stap op te bouwen, kun je vervelende huidreacties een beetje voor zijn.
Retinol maakt de huid gevoeliger voor zonlicht. Daarom is het aanbevolen om 's avonds een retinol serum te gebruiken. Wil je het toch overdag gebruiken? Breng nadien altijd zonnecrème met SPF aan om je huid te beschermen.
Het combineren van retinol (vitamine A) met vitamine C werkt goed om de huid te beschermen tegen vrije radicalen. Vooral wanneer je het gebruikt onder je zonbescherming. Vitamine C laat retinol zelfs beter werken.
Huidveroudering bestrijden: retinol of hyaluronzuur? Retinol is doeltreffender bij de bestrijding van rimpels, maar eerlijk gezegd moet u ze allebei gebruiken! Ze zijn allebei heel nuttig en doeltreffend, maar hebben een andere uitwerking op de huid en kunnen in dezelfde huidverzorgingsroutine worden gebruikt.
Retinol stimuleert de productie van collageen en elastine in de lederhuid; de bindweefselvezels die zorgen voor stevigheid en elasticiteit van de huid. Dit zorgt voor minder diepe rimpels en vervaging van fijne lijntjes, die het gevolg zijn van blootstelling aan zonlicht.
Beste retinol serum
Goed nieuws: de beste retinol producten vind je hieronder. Als we er twee mogen uitlichten, dan zijn dat The Ordinary retinol serum en de Retinol Clearing Oil van Dermalogica. Beiden echte krachtpatsers voor je huid.
Hydrateer de huid onder de ogen met hyaluronzuur
Hyaluronzuur is het perfecte ingrediënt om de dunne huid onder je ogen te hydrateren. 1 gram hyaluronzuur houdt namelijk tot wel zes liter vocht vast (!), wat ervoor zorgt dat de donkere kringen onder de huid minder zichtbaar zijn.
Uit onderzoek blijkt dat retinol een zeer effectief ingrediënt is in de strijd tegen pigmentvlekken, huidveroudering en acne.
Retinol is een antioxidant
In feite vaagt een retinol geen dode huidcellen weg, wat exfoliërende producten doorgaans wel doen. Bij hoge concentraties retinol treedt er vaak vervelling en roodheid op, een bijwerking van de opgewekte irritatie (die na verloop van tijd ook weer hoort te verdwijnen).
Vanaf wanneer welke anti-aging crème: een retinol is geweldig om mee te beginnen, rond de leeftijd van 25 jaar. Dit is het moment waarop de eerste tekenen van schade door de zon en rimpels zichtbaar kunnen worden.
Een van de bekendste vormen van vitamine A is retinol. In studies die een anti-aging-effect hebben aangetoond, werden concentraties van 0,4% tot 1% gebruikt. Maar de aanbevolen bovengrens in Europa is 0,3%.
Werking retinol
Retinoïden verbeteren de gezonde celdeling. En ze stimuleren de aanmaak van collageen (bindweefsel dat je huid verstevigt) en elastine (dat je huid veerkrachtig maakt). Ook remmen ze enzymen die collageen en elastine afbreken. Daardoor verdwijnen en verminderen rimpels.
Een oplossing kan zijn om in de ochtend BHA of AHA op je huid aan te brengen en 's avonds een natuurlijk retinol serum te gebruiken, om te voorkomen dat de huid te gevoelig wordt voor blootstelling aan de zon. Een gespreide aanpak kan ook werken, waar je de ene avond een BHA gebruikt en de volgende avond retinol.
Vitamine C en retinoïden (retinol ofwel vitamine A) zijn warmte- en lichtgevoelig. Dit betekent dat ze sneller afbreken en oxideren als ze worden bewaard op plaatsen met veel licht of warmte.
Waarom geen vitamine A tijdens de zomer? Vitamine A (retinol) kan in combinatie met UV-stralen pigmentvlekken veroorzaken. Retinol gaat de huid activeren waardoor deze gevoeliger wordt voor de schadelijke UV-stralen van de zon. Daarom is het aan te raden om retinol enkel tijdens de wintermaanden te gebruiken.
Huid moet wennen aan hoge concentratie ingrediënten
Als je start met een product met hoge concentraties van deze werkzame ingrediënten, kan je huid een lichte tinteling of prikkeling geven. Die reactie is normaal en heeft te maken met het feit dat je huid moet wennen aan de ingrediënten.