KOOLHYDRATEN VOOR LANGDURIGE ENERGIE! Wist je dat veel sporters - en dan vooral duursporters – gek zijn op Brinta? Dat is niet zo raar, want alle Brinta-producten bevatten veel koolhydraten, voedingsvezels, vitaminen en mineralen! Samen met vetten vormen koolhydraten de belangrijkste energiebron voor je lichaam.
Brinta bevat veel koolhydraten, maar de GI is 40 en dat is niet zo hoog. Brinta is dus een gezond ontbijt, dat je elke dag kunt eten.
Vezels in Brinta
Vezels zijn razend belangrijk, en zeker in je ontbijt. In het algemeen zorgen deze onverteerbare koolhydraten ervoor dat je darmen gezond en schoon blijven. Daarnaast verlagen ze het slechte LDL-cholesterol in je lichaam, en verhogen ze juist het goede HDL-cholesterol.
Als algemene richtlijn geldt dat een volwassene zo'n 30 tot 40 gram vezels per dag zou moeten eten. Nederlanders zijn zich onvoldoende bewust van de hoeveelheid vezels die ze binnenkrijgen en daarom eet 90% te weinig vezels. Met één bordje Brinta krijg je al 4,2 gram vezels binnen.
Conclusie: Brinta is in principe een gezond product, met name omdat het volkoren is en daardoor veel vezels bevat. Het is wel een koolhydraatrijk product. Wanneer je het aantal koolhydraten wilt beperken of wilt afvallen kun je het beter niet eten.
Brinta en havermout zijn beide gezond. Ook zijn ze allebei een goede basis voor een voedzaam ontbijt. Brinta bevat iets meer eiwitten, havermout bevat iets meer vet. In tegenstelling tot havermout bevat Brinta gluten.
Wist je dat veel sporters - en dan vooral duursporters – gek zijn op Brinta? Dat is niet zo raar, want alle Brinta-producten bevatten veel koolhydraten, voedingsvezels, vitaminen en mineralen! Samen met vetten vormen koolhydraten de belangrijkste energiebron voor je lichaam.
Zo kan vezelrijke voeding problemen met de stoelgang verminderen en zelfs laten verdwijnen. Vezels zitten enkel en alleen in plantaardige producten. Zoals in groente, fruit, volkorenbrood, ontbijtgranen (havermout, muesli, Brinta), peulvruchten, volkoren granen (zilvervliesrijst en volkorenpasta) en noten.
De gezondheidsvoordelen van Brinta
Dankzij het hoge vezelgehalte worden je darmen aangespoord om aan het werk te gaan, waardoor je minder kans op obstipatie hebt. Maar ook zijn vezels goed als je last hebt van diarree. Dit komt omdat vezels de capaciteit hebben om water op te nemen. Hierdoor wordt je ontlasting vaster.
Dat is afhankelijk van het soort brood dat je eet. Volkoren brinta = volkoren tarwemeel. Eet je brood van volkoren tarwemeel, dan maakt het weinig uit. Eet je brood waar (ook) wat anders in zit als maïs, gerst, rogge of spelt dan is dat brood gezonder dan je brinta.
Verwarm 250 ml melk in een steelpan of 1½ minuut in de magnetron op circa 750-900 watt. 2. Schenk de warme melk in een kom en voeg 4 eetlepels Brinta (35 gram) toe.
Brinta bevat veel koolhydraten die kunnen worden omgezet tot energie. Het bevat ook een relatief hoog eiwitgehalte in vergelijking met andere voedingsmiddelen. Eiwitten kunnen je helpen bij spieropbouw en herstel. Daarnaast bevat het weinig suiker en weinig vet.
Gezond ontbijt afvallen
Wil je een gezond ontbijt om af te vallen, dan let je op de calorieën die het ontbijt bevat. Je zult dan kunnen terugvallen op ontbijtjes op basis van yoghurt, kwark of fruit. Bijvoorbeeld een powersmoothie met alleen de ingrediënten banaan, sinaasappel, aardbeien en magere yoghurt.
Roer de Brinta door de melk, en klaar is je ontbijt! Tip: net als in de havermoutpap kun je met Brintapap heel veel variaties maken. Bijvoorbeeld met appelstroop, kaneel, kardemom, rozijnen, zonnebloempitten, noten of vers fruit (zoals banaan).
Hier één van mijn favoriete ontbijtjes, vooral als het wat kouder is: Brinta met banaan! Brinta staat vaak bekend als dikmaker, maar het is juist een heel voedzaam product met veel voedingsvezels die zorgen voor een lang verzadigd gevoel.
Zo maak je dit recept
Doe de yoghurt in een schaaltje. Roer de Brinta, kaneel, de helft van de honing en 2 eetlepels water erdoor. Zet dit even apart. Was de peer, verwijder het klokhuis en snijd in plakjes.
Ontbijtgranen staan in de Schijf van Vijf als er geen zout is toegevoegd, en er niet te veel suiker inzit (niet meer dan 16 gram suiker per 100 gram). In de winkel vind je ook veel soorten ontbijtgranen die buiten de Schijf van Vijf vallen. Bijvoorbeeld omdat er veel suiker in zit, of zout aan is toegevoegd.
Verstopping komt vaak door weinig drinken, te weinig vezels eten en te weinig bewegen. Dit helpt: drink 1,5 tot 2 liter per dag, eet genoeg vezels en beweeg elke dag. Soms zijn medicijnen nodig.
Handige tips om af te vallen
Verklein de porties: eet iets minder vlees, brood, aardappelen, rijst of pasta. Probeer minder te snoepen, neem vaker fruit of groenten tussendoor. Vergelijk de hoeveelheid calorieën, vet, eiwitten en koolhydraten op etiketten. Kies voor volkorenproducten voor een voller gevoel.
Havermout bevat fytinezuur, wat vaak als een antinutriënt wordt omschreven. Een overdaad aan fytinezuur zorgt ervoor dat bepaalde vitaminen en mineralen zoals calcium, magnesium, zink en ijzer minder goed door de darmen kunnen worden opgenomen, met als gevolg dat je in ernstige gevallen tekorten opbouwt.
Dit product is speciaal ontwikkeld voor mensen die weinig tijd hebben om te ontbijten. Brinta Wake Up! is nóg sneller klaar dan gewone Brinta, omdat het alleen met koude melk bereid kan worden. Een heerlijk, verantwoord ontbijtje in twee verschillende smaken: Naturel en Banaan.
Wil je specifiek inzetten op het vergroten van je spiermassa dan luidt het advies om wat meer eiwit te nemen. Dit kan bijvoorbeeld met een combinatie van wat extra kwark of yoghurt, een beker melk, wat kipfilet, tofu en een extra portie noten of bonen.
Je begint je dag goed met een ontbijt vol keuzes uit de Schijf van Vijf. Dit kan van alles zijn: volkorenbrood met ei en een glas melk of halfvolle yoghurt met fruit en havermout. Het is belangrijk om te ontbijten, want dit zorgt voor nieuwe energie na de nacht en brengt de spijsvertering op gang.
Een oer-Hollands bord Brinta maak je natuurlijk met melk. Melk levert gezonde vetten , eiwitten en vitamine B12. Kies bij voorkeur wel halfvolle of magere melk. Of bijvoorbeeld ongezoete sojadrank.
Vanaf de leeftijd van acht maanden kun je je baby ontbijtpap of volkoren granenpap geven. Let op: havermout, Bambix en Brinta zijn zwaar voor je baby om te verteren en kun je dus het beste pas na twaalf maanden geven.