Vitamine B6 speelt een belangrijke rol bij een goede werking van onze weerstand. Ook deze vitamine is betrokken bij de aanmaak van witte bloedcellen. Vitamine B6 komt in veel producten voor, zoals in vlees, eieren, vis, brood en graanproducten, aardappelen, peulvruchten, groenten en melkproducten.
De behandeling is afhankelijk van de oorzaak. Een bacteriële infectie bij iemand met een ernstig neutrofielentekort wordt behandeld met breedwerkende antibiotica. Soms dient de arts groeifactoren toe die de aanmaak van witte bloedcellen stimuleren. Cortisone kan helpen bij immuunziekten.
Bacteriële infecties worden meestal behandeld met antibiotica. Hiermee normaliseren de witte bloedcellen vrij snel, al na enkele weken. In geval van een kwaadaardige bloedziekte is een speciale behandeling nodig in het ziekenhuis, zoals chemotherapie en eventueel beenmergtransplantatie.
Deze witte bloedlichaampjes zorgen voor afweer tegen infecties. Als u hier een tekort aan heeft, dan bent u vatbaarder voor infecties. Het kan zijn dat u last krijgt van misselijkheid en braken.
Van Gijsel: "In de uitslag staat een advies hoe iemand zijn bloedwaarden kan verbeteren. Zo kan geadviseerd worden om minder vlees te eten, meer water te drinken of minder te sporten. Eigenlijk rolt er een optimaal boodschappenlijstje uit, waardoor je je fitter voelt en meer weerstand opbouwt."
Een normaal aantal leukocyten is 4.2- 10.6 (x 109/l). Bij minder dan 1.0 x 109/l is er een verhoogd risico op infecties. Als er minder dan 0,5 x 109/l neutrofielen zijn, spreekt men van een 'neutropenie' ofwel een 'dip'. Dit kan bijvoorbeeld ontstaan door het gebruik van chemotherapie.
Witte bloedcellen worden aangemaakt voordat het lichaam ze nodig heeft. Het beenmerg en lymfeweefsel regelen deze aanmaak. Als er sprake is van onder andere een infectie, kan er een immuun respons ontstaan waarbij meer witte bloedcellen worden aangemaakt.
Teveel aan witte bloedcellen
Een hoger dan normaal aantal witte bloedcellen kan te wijten zijn aan: een bacteriële infectie (veel neutrofielen); kinkhoest of klierkoorts (veel lymfocyten); leukemie (veel blasten, weinig neutrofielen);
Sporten bevordert namelijk de bloedsomloop. Hierdoor worden witte bloedcellen sneller door het lichaam verspreid. Witte bloedcellen herkennen ongewenste invloeden van buitenaf en reageren hierop door jou hiertegen te beschermen. Sporten zorgt er dus voor dat je witte bloedcellen indringers sneller kunnen tegenhouden.
De diagnose wordt gesteld door onderzoek van uw bloed. Meestal onderzoeken we ook het beenmerg. Vaak is er geen sprake van leukemie, maar van bloedarmoede, te weinig bloedplaatjes of te veel of te weinig witte bloedcellen. Acute myeloide leukemie en acute lymfatische leukemie zijn agressieve vormen van leukemie.
Acute leukemie is levensbedreigend en moet onmiddellijk behandeld worden. Chronische leukemie breidt zich minder snel uit maar zal onbehandeld ook levensbedreigend zijn. Leukemie is niet te genezen door een operatie, doordat de witte bloedcellen zich in het bloed verspreiden door het hele lichaam.
De eerste symptomen (verschijnselen) van acute leukemie zijn vooral vermoeidheid en bloedarmoede. Ook kunt u vaker infecties hebben, blauwe plekken en slijmvliesbloedingen in mond en neus. Daarnaast ontstaan soms klachten als botpijnen, gezwollen tandvlees en klachten als gevolg van vergrote lymfklieren en milt.
Sinaasappels, (vers) sinaasappelsap, broccoli, tomaat, aardbei en rode of groene paprika zijn allemaal rijk aan vitamine C. Vitamine D – ondersteunt het immuunsysteem en helpt zo het lichaam beschermen tegen infecties.
'Misschien een open deur, maar verse groenten zijn waanzinnig goed voor je immuunsysteem. Vooral de crucifere groenten, zoals broccoli en bloemkool. En een beetje fruit, zoals bessen vanwege hun hoge dosis antioxidanten en appels vanwege de pectine, wat enorm goed is voor de microbioom in je darmen,' tipt Ravenshear.
Vitamine B6 vinden we voornamelijk terug in vlees, brood, eieren, vis, aardappelen, graanproducten, peulvruchten, groente, melk(producten) en kaas. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid is voor volwassen mannen en vrouwen (van 19-50 jaar) vastgesteld op 1,5 milligram.
Leukocyten te laag
Wanneer uit de test blijkt dat er sprake is van een tekort betekent dit dat je gevoeliger bent voor infecties door bijvoorbeeld een bacterie of parasiet. Als de hoeveelheid leukocyten te laag is gaat het in veel gevallen om een tekort aan neutrofielen.
Bij bloedarmoede zit er te weinig hemoglobine in het bloed. Het bloed kan dan te weinig zuurstof naar de lichaamscellen brengen. Dit kan klachten geven, zoals moe zijn, duizeligheid, het gevoel hebben dat u flauwvalt of snel kortademig worden. Bloedarmoede komt bij vrouwen het vaakst door heftig ongesteld zijn.
Leukemie betekent dat er grote aantallen kwaadaardige witte bloedcellen (leukocyten) in het bloed aanwezig zijn, en in het geval van chronisch lymfatische leukemie (afgekort: CLL) stammen ze af van rijpe B-lymfocyten. De kwaadaardige cellen hopen zich ook op in beenmerg, lymfklieren, lever en milt.
Gezonde voeding
Eet voldoende groente en fruit, vette vis voorzien van omega-3 vetzuren, vermijd suikerrijke producten en teveel zout en vervang verzadigd vet door onverzadigd vet*.
Witte bloedcellen zijn een groep cellen, die zich in het bloed en het lymfeweefsel bevinden en het lichaam moeten beschermen tegen lichaamsvreemde stoffen, zoals bacteriën, virussen en schimmels.
De arts kijkt onder andere naar het aantal witte en rode bloedcellen en het aantal bloedplaatjes. In het bloed is ook te zien of je lever en nieren goed werken. Dat is belangrijk omdat chemotherapie je lever en nieren kan beschadigen. Een goed werkende lever en/of nieren zijn ook nodig om de medicijnen uit te scheiden.
Rode bloedcellen leven 120 dagen, witte bloedcellen twee en bloedplaatjes tien dagen. Het lichaam breekt de cellen zelf af en vervangt ze door nieuwe.
Bij leukemie bijvoorbeeld geeft het bloedonderzoek een abnormale stijging van het aantal witte bloedlichaampjes weer, maar ook een daling van het aantal rode bloedcellen en bloedplaatjes.