Wasmachines hebben altijd een maximale vulcapaciteit aan kilo's wasgoed die ze in één wasje kunnen verwerken. Het volproppen van de machine tot het deurtje nog nét dicht kan is daarom geen goed idee, maar wél is het zo dat een machine vaak beter werkt als hij lekker vol zit.
De kleding zuigt dan al het water op, met als resultaat dat het wasmiddel niet goed opgelost kan worden. Ook heeft je wasgoed dan te weinig ruimte om rond te kunnen bewegen. Dan wordt het niet alleen minder schoon, maar kan het ook kreuken of zelfs beschadigd raken.
Als je de trommel van de wasmachine niet vol genoeg doet en te leeg laat wassen, kost dat meer stroom en word je was minder schoon. Maar een wasmachine helemaal tot de nok toe vullen is ook geen aanrader, omdat dan de was geen kans zou hebben om zich schoon te slaan.
Je was een nachtje in de wasmachine laten zitten kan dus prima. Maar Martha Stewart waarschuwt wel dat je er ook geen gewoonte van moet maken. Je kleding blijft namelijk het allermooiste als je het wassen, drogen en opvouwen redelijk snel achter elkaar doet.
Huishoudgoeroe Martha Stewart stelt ons gerust: je was kan heus wel een nachtje in de trommel blijven. “Je moet het er niet een week in laten zitten natuurlijk, maar als je wakker wordt in de ochtend en je doet het dan in de droger, komt het waarschijnlijk wel goed”, zegt ze op haar eigen site.
“Het is geen enkel probleem om je was een nacht in de wasmachine te laten zitten,” verklaart ze. Ze raadt het natuurlijk niet aan om het een hele week te laten zitten. “Als je natte was toch begint te ruiken, betekent dat dat je was al te lang in een ruimte zit waar er geen lucht aan kan.
Over het algemeen kun je je wasgoed tot 12 uur na afloop van het wasprogramma in de trommel laten zitten. Als je je wasgoed na het wassen te lang in de trommel laat zitten, kan het gaan stinken.
Vetluis is een bacterie die leeft in wasmiddelresten. Deze zeepresten hopen zich op in de wasmachineslang als je te veel of alleen vloeibaar wasmiddel gebruikt en voornamelijk wast op lage temperaturen. Nieuwe wasmachines gebruiken ook steeds minder water, waardoor wasmiddelenresten niet altijd helemaal wegspoelen.
Door de deur open te laten kan de wasmachine drogen en blijft het een stuk schoner daarbinnen. Dus denk eraan: klaar met wassen? Laat het deurtje dan lekker open! Zo gaat je wasmachine een stuk langer mee, en stinkt 'ie ook niet zo snel!
Wasmachines en vaatwassers kunnen in brand vliegen door kortsluiting, omdat er teveel stof inzit, ze overbelast of te oud zijn. Installeer daarom een fireblocker aan de binnenkant van droger of wasmachine. Dit apparaatje geeft bij brand automatisch een blusmiddel af, waardoor het vuur dooft.
Middelgrote en kleine ladingen: 8 kilogram
Dit is geschikt wanneer je bijvoorbeeld het beddengoed wast van 2 of 3 personen. Handig om te weten is dat alle wasmachines een beladingssensor hebben. Deze past het programma aan, wanneer je de trommel niet vol krijgt.
Zorg dat je de wasmachine niet te vol propt. Nadat je de handdoeken in de wasmachine hebt gedaan, kijk je of je je hand er nog bij kunt steken en redelijk vrij kunt bewegen zonder de handdoeken in elkaar te drukken. Dan weet je dat je de wasmachine niet te vol gepropt hebt of onnodig leeg laat draaien.
De meeste problemen ontstaan door de printplaat, deurrubber of pomp(motor) van de wasmachine. Ook de koolborstels, trommelophanging, deurslot, deurvergrendeling en deurscharnieren kunnen voor problemen zorgen. Bij oudere wasmachines zijn vaker de lagers en motor het probleem.
Merk je dat de wasmachine te zwaar is beladen? Stop dan het programma en haal een deel van het wasgoed uit de wasmachine. Verdeel het overgebleven wasgoed gelijkmatig over de trommel. Het wasgoed dat je uit de wasmachine hebt gehaald kun je alsnog wassen en centrifugeren nadat de wasmachine klaar is.
Wanneer je wasgoed niet droog uit de wasmachine komt na het centrifugeren, is er sprake van een disbalans in het apparaat. Hierdoor wordt het toerental automatisch gereduceerd, waardoor er minder water wordt weggepompt. Stop altijd groot en klein wasgoed door elkaar in de trommel om een betere verdeling te krijgen.
Hoe ontstaat stank in de wasmachine
Vetluis geeft een muffe, zure geur en kan grijze of bruine vlekken geven op je net gewassen wasgoed. Veel mensen gebruiken teveel wasmiddel, waardoor de wasmachine harder moet werken om het overtollige zeep weg te spoelen.
Een was van 60 graden is niet heet genoeg om alle vetluis te doden. Door de hoge temperatuur kook je de vetluis uit en zijn ze in ieder geval dood. Eventueel kun je er een scheutje (schoonmaak)azijn of 2 vaatwastabletten in de trommel bij gooien voor een nóg frisser resultaat.
Wasluis is iets wat traag groeit. "Eerst zie je nog niets, maar na verloop van tijd wordt het zichtbaar en laat het je was ruiken. Het ruikt naar natte hond, maar het zijn wel andere bacteriën. Een hond heeft een hele ander microbioom."
De wasmachine blijkt te slim te zijn. De timer van de wasmachine komt regelmatig in conflict met slimme functies als de beladingssensor, die ervoor zorgt dat er zoveel water als nodig is gebruikt wordt om de was te voltooien. Die functie zorgt er vaak voor dat er meer tijd nodig is dan de timer aangeeft.
Voorkom slijtage door een mild wasmiddel te gebruiken, je handdoeken niet te hard te centrifugeren en niet op een te heet programma te drogen. Gooi geen natte handdoeken in de wasmand. Deze zorgen ervoor dat alle was gaat stinken en die lucht krijg je er niet zomaar uit in de wasmachine.
Tussen het rubber van de wasmachine kan schimmel gaan zitten. Als de was te lang in de wastrommel blijft liggen, trekt de schimmel in de kleding. Daar gaat de kleding muf van ruiken. Laat de deur van de wasmachine na een wasbeurt altijd open staan, zodat de wasmachine even kan luchten.
Je kunt je was volgens de Amerikaanse huisvrouwgoeroe Martha Stewart maximaal twaalf uur laten liggen. Maak er geen dagelijkse gewoonte van, maar als je een keer echt geen zin hebt om de was op te hangen dan is dat dus helemaal niet erg.
Wegens veiligheidsredenen is dat niet mogelijk.
"Schimmels en bacteriën hebben een penetrante lucht, dus als de was vies ruikt, weet je genoeg." Het beste is dan om de was op minimaal zestig graden te wassen en daarna meteen op te hangen. Een kort programma is voldoende.