Door het verdampen van zweet is een paard hoofdzakelijk in staat om af te koelen. 80% van de energie van spierarbeid wordt geproduceerd in de vorm van warmte. Deze warmte moet afgevoerd worden om oververhitting te voorkomen. Bloed transporteert deze warmte naar de huid en longen waar het afgevoerd kan worden.
Paarden, katten, honden, konijnen en knaagdieren niet zweten zoals wij mensen? Paarden kunnen door te zweten en te verdampen in beperkte mate hun warmte kwijt. Honden en katten kunnen daarentegen alleen onder de voetzolen zweten. Honden kunnen daarnaast hun warmte kwijt door te hijgen!
De overtollige warmte probeert het paard kwijt te spelen via zweten, straling en verdamping. Hoe hoger de relatieve luchtvochtigheid hoe moeilijker het zweet gaat verdampen.
Heeft mijn paard het koud of te warm? Wanneer je paard een deken op heeft, is het belangrijk om te checken of hij het niet te warm krijgt. Controleer daarom, zeker op milde winterdagen, of je paard niet zweet onder zijn deken. Een deken is sneller te dik dan te dun.
Vooral bij warm, vochtig weer en een zware training kan een paard oververhit raken. Je paard heeft onder deze omstandigheden meer moeite om af te koelen door middel van zweten. De verdamping van het zweet gaat te langzaam en hierdoor raakt het paard te weinig warmte kwijt.
Door het verdampen van zweet is een paard hoofdzakelijk in staat om af te koelen. 80% van de energie van spierarbeid wordt geproduceerd in de vorm van warmte. Deze warmte moet afgevoerd worden om oververhitting te voorkomen. Bloed transporteert deze warmte naar de huid en longen waar het afgevoerd kan worden.
Uiteraard staat een ongelukkig paard er niet alleen stijfjes bij, vertoont het soms ook specifiek gedrag. Ongelukkige paarden zijn vaak lusteloos en ongeïnteresseerd. Ze vertonen dikwijls stereotiep gedrag – zoals weven, kribbebijten, luchtzuigen, schrapen, schudden met hun hoofd – en kunnen agressief zijn.
Een geschoren paard heeft in de winter een winterdeken nodig. Niet geschoren paarden hebben in de regel pas een deken nodig als de buitentemperatuur onder de -5 graden komt. Let wel goed op, want de gevoelstemperatuur kan door de wind (en regen) aanzienlijk lager zijn dan de daadwerkelijke temperatuur.
Als regel zou moeten gelden dat alle dieren in een weiland schuilgelegenheid hebben. Paarden zijn niet dol op regen en hagel, maar ze zullen er niet aan doodgaan. Over het algemeen trekken ze zich wat minder aan van sneeuw. Het is in ieder geval goed dat ze voer en vers drinkwater krijgen.
Hoe zie je dat een paard het koud heeft? Wanneer een paard het echt koud heeft staat hij te rillen. Hij doet dit om de spieractiviteit op gang te brengen. Hierdoor gaat de kerntemperatuur weer omhoog.
Als de (gevoels)temperatuur verder daalt, heeft een paard extra energie nodig voor zijn onderhoudsbehoefte. Als je paard het echt koud heeft staat hij te rillen. Hierdoor brengt hij spieractiviteit op, door dit te doen gaat de kerntemperatuur weer omhoog.
Paarden voelen zich het fijnst tussen de 0 en 20 graden Celsius. Boven de 20 graden is het al snel te warm voor ze. Als je je paard wilt laten bewegen, doe je dit op warme dagen dan niet in de volle zon, maar in de koelte van de ochtend of avond. Zodra je paard veel zweet en het te warm krijgt, is dit ongezond.
Veel paarden hebben in de praktijk angst voor het sissende geluid van spuitbussen en de luchtremmen van vrachtwagens. Deze geluiden bevinden zich op de uiterste punten van geluidsgolven, de zogenoemde 'witte ruis'.
Een hele goeie plek, is de plek vlak achter de schoft, daar waar het zadel zou liggen. Het is de plek waar paarden elkaar 'groomen' (=elkaar zachtjes kroelen en masseren met de voortanden en lippen), uiteraard alleen als ze elkaar leuk vinden.
– Laat minstens eenmaal per jaar de deken wassen. – Ons advies is om dit direct na het winterseizoen te doen, zodat mest en urine niet te veel tijd krijgen om in de stof te trekken. Dit verlengt de levensduur van uw paardendeken.
Je paard heeft namelijk een mechanisme wat zich tegen de kou beschermt. Wanneer het kouder wordt zet je paard zijn haren overeind en wordt er lucht gecreëerd tussen de haren en de huid wat de lichaamswarmte isoleert. Op deze manier houdt je paard zichzelf warm. Je paard heeft dus geen deken nodig maar....
Wat een zweetdeken is en doet
De deken houdt het paard warm na de rit, waardoor de lichaamstemperatuur geleidelijker daalt dan als er geen deken zou worden gebruikt. Tegelijkertijd neemt de zweetdeken het probleem weg. De zweetdeken absorbeert namelijk het zweet, zodat het paard snel weer droog is.
Het paard likt en bijt zachtjes in je handen
Misschien wil het paard gewoon een snoepje van je. Maar het kan soms ook duiden op iets wat speelt bij jou, bijvoorbeeld als je vingers gevouwen zijn en het paard iets harder gaat bijten in je vingers.
Paarden zijn sociale dieren en kunnen de aanwezigheid van andere paarden en mensen waarderen. Er is bewijs dat paarden emoties kunnen ervaren en herinneringen kunnen maken, daarom is het mogelijk dat een paard iemand of iets kan missen met wie of waarmee het een hechte band heeft.
Valk is ervan overtuigd dat het door het trauma komt, maar wat we weten is dat paarden zelf tranen kunnen produceren uit de traanklieren bij hun ogen. Tranen zijn voor paarden nodig om het hoornvlies vochtig te houden. Zonder tranen, droogt het hoornvlies uit en kunnen er ontstekingen ontstaan.
Een paard gaapt vaak om spanning los te laten. Wanneer je bijvoorbeeld het Recuptex deken gebruikt, kan het paard gaan gapen omdat de spieren in zijn lichaam worden ontlast. Andere signalen dat je paard zijn spieren ontlast zijn: kauwen, zuchten, of een ontspannen lichaamshouding. Je paard kan ook gapen door stress.
Als je paard tegen influenza is gevaccineerd, zal het advies zijn je paard de eerste dagen niet in het zweet te rijden.
Paarden ruiken wel enkele duizenden keren beter dan wij. Paarden kunnen hierdoor geuren in de lucht opvangen, en veel informatie halen uit geuren. Zo ruiken paarden aan paardenmest om onder andere de toestand van dat paard in te kunnen schatten.