Teelt. De cantaloupe komt uit India en Afrika, maar dankt zijn naam aan de gemeente Cantalupo in de buurt van Tivoli (Italië). Hier bracht de paus meestal zijn zomer door. De meloen werd geteeld in de tuinen van de paus.
Benieuwd naar het verschil tussen de galia en cantaloupe meloen? Een galiameloen heeft zachter en sappiger vruchtvlees en smaakt zoeter dan de cantaloupe.
De Cantaloupe meloen bevat veel bètacaroteen, het stofje dat ook verantwoordelijk is voor de herkenbare oranje kleur van deze meloen. Bètacaroteen kan in je lichaam worden omgezet in vitamine A. Deze vitamine is belangrijk voor de goede werking van je ogen en helpt je huid gezond te houden.
Vooral Cantaloupe-meloen is wereldwijd een van de gezondste meloensoorten.
De meeste meloenen die we in Nederland eten, komen uit tropische en subtropische landen, zoals Israël. Maar ook in Nederlandse kassen groeien ze onder gecontroleerde omstandigheden. De meloen is familie van de komkommer en pompoen. Het is dus eigenlijk een vruchtgroente.
Eén schijf meloen van 120 gram kun je rekenen als één stuk fruit. Het advies is om dagelijks 2 porties (200 gram) fruit te eten. Om van alle voedingstoffen uit fruit voldoende binnen te krijgen, is het belangrijk af te wisselen tussen soorten.
Ben je calorieën aan het tellen dan is de galiameloen een betere keuze. Die bevat per 100 gram minder calorieën dan de watermeloen.
Watermeloen is een perfecte combinatie van veel water en een kleine hoeveelheid vezels. Beide ingrediënten zijn van belang voor een gezonde spijsvertering. Vezels geven je ontlasting 'body', terwijl water het spijsverteringskanaal stimuleert.
Er zitten 46 kilocalorieën in 1 schijf (120 gram) cantaloupe. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'cantaloupe'?
Bij aankoop hoort de Cantaloupe stevig aan te voelen. Hij mag geen zachte, beurse plekken vertonen. Je kunt een rijpe meloen herkennen aan zijn zoete geur. Ook moet de schil bij lichte vingerdruk iets meegeven.
Teelt. De cantaloupe komt uit India en Afrika, maar dankt zijn naam aan de gemeente Cantalupo in de buurt van Tivoli (Italië). Hier bracht de paus meestal zijn zomer door. De meloen werd geteeld in de tuinen van de paus.
Cantaloupe bereiden & bewaren
Bewaar meloenen niet in de koelkast. De kou verstoort namelijk het narijpingsproces. Bewaar stukken en partjes meloen wel in de koelkast, maar verpak ze dan in aluminiumfolie of plastic folie. Ze zijn dan maximaal 3 dagen houdbaar.
De cantaloupe meloen is mooi rond, heeft een geelgroene schil en de binnenkant is knaloranje. De cantaloupe heeft zijn naam te danken aan de Italiaanse stad Cantalupa, waar hij voor het eerste verbouwd werd. Van alle meloensoorten is de cantaloupe de zoetste, daarom wordt hij ook wel eens suikermeloen genoemd.
De Cantaloupe meloen smaakt zoet en is sappig van smaak. Deze meloensoort herken je aan zijn grijsgroene uiterlijk met donkere strepen. Het vruchtvlees is mooi oranje van kleur. Perfecte match in de keuken met blauwe kaas.
De cantaloupemeloen is ovaalvormig en heeft een licht geribbelde grijsgroene schil. Het vruchtvlees is oranje van kleur en smaak zoet en aromatisch. Deze meloensoort is perfect als tussendoortje of dessert.
Steenfruit kun je herkennen aan de harde pit in het midden, bijvoorbeeld bij mango, abrikozen, kersen en perziken. Hierin zitten natuurlijke suikers zoals fructose (fruitsuiker) die niet verteren, maar fermenteren in je maag en darmen. Daardoor zwelt je buik op en kun je meer last krijgen van winderigheid.
Galiameloen
Je zou het misschien niet verwachten, maar de galiameloen bevat minder suiker dan een watermeloen. De galiameloen is heerlijk met rauwe ham, daarnaast bevat het per 100 gram slechts 6 gram suiker en 23 calorieën.
Sommige mensen denken dat bananen verstopping in de darm zouden veroorzaken. Dit is onjuist; bananen zijn vezelrijk fruit en, in combinatie met voldoende vocht, gaan ze juist verstopping tegen. Ook bevatten ze belangrijke vitamines, mineralen en sporenelementen en geen vet.
Verrassend veel voedingsstoffen!
Een watermeloen heet niet voor niets watermeloen: het bestaat voor 95% uit water! Maar daarnaast bevat het onder andere ook ijzer, vezels, kalium, vitamine C, lycopeen en bètacaroteen. Bètacaroteen is een antioxidant: deze beschermt de lichaamscellen tegen schadelijke invloeden.
Duurste meloen ter wereld
De zwarte Densuke-watermeloen, die alleen op het eiland Hokkaido wordt verbouwd en erg moeilijk te kweken is, spant wat dat betreft de kroon. Jaarlijks worden er maar een paar duizend exemplaren verkocht. De prijs kan oplopen tot wel 6000 euro.
Meloenen kun je het beste in april voorzaaien in een ruimte op kamertemperatuur. Zaai meloenen bijvoorbeeld in een potje voor het raam in een vochtige, maar niet al te natte zaai- of potgrond. Meestal kiemen de zaadjes na één à anderhalve week.
Alle meloenpitten zijn gewoon eetbaar. Was de pitten van bijvoorbeeld watermeloen of cantaloupe en laat goed uitlekken. Meng de pitten met een scheutje olijfolie en rooster ze op een bakplaat in de oven op 180°C in 15-20 minuten lichtbruin en knapperig. Lekker in je granola of met wat zeezout als snack.
Als je diabetes hebt, kun je elk soort fruit eten. Wel kan het nuttig zijn om rekening te houden met het koolhydraatgehalte en het effect op de bloedsuikerwaarden [2,4,5].