Vluchtelingen hebben vaker chronische pijnklachten. Op andere punten is de lichamelijke gezondheid van vluchtelingen beter dan die van autochtone Nederlanders: Hoge bloeddruk komt minder voor bij vluchtelingen. De kans op longziekten en kanker is lager voor vluchtelingen dan voor autochtone Nederlanders.
Ook De Nederlandsche Bank (DNB) wijst op kleine positieve effecten voor de Nederlandse economie door de immigratie van vluchtelingen. De instroom van vluchtelingen zorgt voor extra overheidsuitgaven, een hoger arbeidsaanbod, meer woninginvesteringen en een licht negatief effect op het consumentenvertrouwen.
Vluchtelingen kunnen na het meemaken van schokkende gebeurtenissen last krijgen van psychische klachten. Bijvoorbeeld prikkelbaarheid, herbelevingen, vermijding, schuld- en schaamtegevoelens, depressieve gevoelens, rouwklachten of onverklaarde lichamelijke pijnen.
Waarom vluchten mensen? Mensen vluchten wegens vervolging, of omdat er oorlog, conflict of geweld heerst in hun land van herkomst of omdat ze worden vervolgd vanwege hun ras of nationaliteit, godsdienst, politieke overtuiging of het behoren tot een bepaalde sociale groep.
Asielzoekers uit andere landen wachten veel langer. In 2021 kregen relatief veel asielzoekers een vergunning omdat het aandeel kansrijke nationaliteiten dat werd behandeld door de IND, groter was dan in voorgaande jaren. In 2020 en 2021 kampte de dienst met grote achterstanden.
Als mensen zich niet welkom voelen en als hun bestaan zelfs amper erkend wordt, dan vergroot de kans op psychologische problemen. Onze patiënten ontwikkelen onder andere slaapstoornissen, angsten, depressies en suïcidale gedachten terwijl ze hier zijn.
In 2021 vragen 24.686 asielzoekers voor het eerst een asielverzoek aan in Nederland. In 2020 ging het om 13.673 nieuwe asielverzoeken. Het aantal gezinsleden dat zich herenigt met een vluchteling in Nederland is ook flink gestegen: van 3.863 in 2020 naar 10.120 in 2021.
In het afgelopen jaar heeft 38 procent van de Nederlandse bevolking weleens contact gehad met vluchtelingen of voormalige vluchtelingen. De meerderheid van hen – 63 procent – heeft deze contacten als overwegend positief ervaren, 6 procent als overwegend negatief en 31 procent heeft een neutraal oordeel hierover.
Ongelijkheid, discriminatie, armoede en oorlog hebben allemaal negatieve gevolgen. Enerzijds voor de betrokkenen (psychologische schade, beperkte kansen, verlaagde levenskwaliteit), anderzijds voor de samenleving (criminaliteit, verminderde leefbaarheid in de stad, conflict en polarisering in de samenleving).
Menselijke migratie heeft een enorme mondiale potentie om het geluk van migranten te vergroten, via onder andere toenames in inkomen, veiligheid en vrijheid. Migratie kan ook de bevolking in het gastland gelukkiger maken, via de economische bijdragen van migranten bijvoorbeeld.
Reden voor immigratie
Zo komen arbeidsmigranten naar Nederland om te werken, en volgen studiemigranten een opleiding in Nederland. Voor gezinsmigranten is niet werk, maar trouwen, samenwonen of aansluiten bij een familielid de belangrijkste reden om naar Nederland te komen.
Focus op sociale interactie: de vluchteling kan een nieuw leven opbouwen in het gastland als hij via de taalactiviteiten kansen krijgt om sociale contacten op te bouwen en gesprekken te voeren met de autochtone bevolking. Leg de werking van taalactiviteiten uit en vraag of de vluchtelingen zich hierin kunnen vinden.
Vluchtelingen die nu ons land binnenkomen, komen terecht in een noodopvang zoals een sporthal of een omgebouwde daklozenopvang. Zij krijgen alleen onderdak en drie maaltijden per dag. Verder niets. Vluchtelingen die in een asielzoekerscentrum zitten en aan hun procedure zijn begonnen, hebben recht op meer.
Tijdens de asielprocedure ontvangt een asielzoeker maximaal ongeveer € 60 per week voor eten, kleding en zakgeld voor andere uitgaven. Het bedrag hangt onder meer af van de fase van de asielprocedure waarin de asielzoeker zich bevindt.
EU-landen worden niet verplicht asielzoekers op te nemen, ook niet in crisissen. De Europese Commissie gaat EU-lidstaten niet verplichten om bepaalde hoeveelheden asielzoekers op te nemen, blijkt uit het woensdag gepresenteerde Migratie en Asiel Pact.
Kosten individuele asielzoeker
De kosten van het COA voor het opvangen van asielzoekers in een AZC zijn gemiddeld ongeveer € 27.900 per persoon per jaar.
Vluchtelingen krijgen zo een kans, creëren waarde, welvaart en werkgelegenheid. Als ze voor waarde zorgen, is het voor de gemeenschap weer makkelijker om ze op te nemen. Tegelijkertijd verbeteren we hun positie voor het moment dat ze weer terug kunnen keren naar hun land van herkomst.
Waarom moet Nederland ze dan opvangen? Volgens de huidige Europese afspraken moeten asielzoekers in het land waar ze aankomen in Europa asiel aanvragen. Als ze toch doorreizen, kunnen ze naar dat land worden uitgezet.
De meeste mensen die hun land ontvluchten, vluchten naar een buurland. In 2021 werd 72 procent van alle vluchtelingen opgevangen door buurlanden. De meeste landen die vluchtelingen opvangen zijn lage- en midden inkomenslanden. 83% van alle vluchtelingen wordt opgevangen in lage en midden inkomenslanden.
Het afgelopen jaar zijn er meer dan 68 miljoen mensen op de vlucht in de wereld, en de drie grootste gastlanden zijn Turkije, Pakistan en Oeganda, waar momenteel veruit de meeste vluchtelingen een veilig onderkomen vinden.
' Afgewezen asielzoekers krijgen 28 dagen om weg te gaan. Als hun land van herkomst hen echter weigert terug te nemen, krijgen ze van IND een 'buitenschuldvergunning' en mogen ze toch in Nederland blijven.
Er zijn niet genoeg huizen in Nederland, ook niet voor asielzoekers die mogen blijven ('statushouders'). Dat huisvestingsprobleem is vooral een gevolg van te weinig nieuwbouw en een sterke bevolkingsgroei, de laatste jaren zo'n 100.000 per jaar.