Genoeg drinken is ontzettend belangrijk tijdens de zwangerschap, en het liefste is dat gewoon water. Dagelijks kan je het beste 1,5 tot 2,5 liter water drinken als je zwanger bent, maar het is goed voor te stellen dat het drinken van enkel water een beetje gaat vervelen.
In frisdrank en sappen zit namelijk - soms ongemerkt – veel suiker. Ze leveren calorieën en zijn voor je tanden en bloedglucose minder gunstig. Wissel daarom af met andere dranken zoals mineraalwater, bronwater en thee (zoals rooibos, munt en kamille).
Het Nederlandse Voedingscentrum schrijft voor dat je maximaal 3 kopjes echte thee per dag mag drinken tijdens de zwangerschap. Hieronder vallen zwarte, groene en witte thee. Zwarte thee bevat de meeste theïne. Je kunt dus beter voor andere thee kiezen.
Als je veel thee drinkt kun je daarom beter voor die laatste twee kiezen. Kruidenthee zoals Rooibos bevat geen cafeïne en is rijk aan mineralen en vitamine c, hier kun je onbeperkt van drinken.
Ja, dat kan. Het Voedingscentrum adviseert wel om niet teveel producten die cafeïne bevatten in te nemen wanneer je zwanger bent of borstvoeding geeft en dit te beperken tot 300 mg cafeïne per dag.
Je hebt elke dag 1,5 tot 2 liter water nodig. Indien je zwanger wil worden of (net) zwanger bent, drink je best maximaal vier tassen milde koffie of maximaal 0,5 liter koffie per dag. Dit komt overeen met maximaal 300 mg cafeïne1 per dag.
Gelukkig zijn cafeïne houdende dranken, zoals koffie, cola en zwarte thee, niet direct schadelijk voor je kindje. Hierbij geldt natuurlijk wel: geniet met mate. Dus wil je toch graag koffie, zwarte thee of cola drinken tijdens je zwangerschap? Beperk je dan tot één kopje of glas per dag.
Gember en pyridoxine (vitamine B6) kunnen gebruikt worden bij milde vormen van misselijkheid tijdens de zwangerschap. In de praktijk worden deze middelen veel gebruikt tijdens de zwangerschap.
Welke thee drink je na de zwangerschap? Om de baarmoeder te helpen herstellen, kan je brandnetel– of vrouwenmantelthee drinken. Brandnetel helpt vocht af te voeren en vrouwenmantel helpt je baarmoeder weer in te krimpen.
Je baby in de 5e zwangerschapsweek
Vanaf de 22e levensdag ontwikkelen zich de primitieve hersenen en de neurale stam (ruggenmerg) van het embryo. Je embryo is ongeveer 2 mm lang en heeft de grootte van een sinaasappelpitje. * Vanaf nu neemt het embryo een langwerpige vorm aan en lijkt het op een klein kikkervisje.
Essentiële oliën gebruiken tijdens de zwangerschap
Alle essentiële oliën die ketonen bevatten, zijn mogelijk neurotoxisch en kunnen tot een miskraam leiden. Oliën zoals cipres-, eucalyptus-, pepermuntolie… mogen niet gebruikt worden gedurende de hele zwangerschap.
Je kunt gerust gember eten en gemberthee drinken tijdens je zwangerschap, het is namelijk zelfs erg goed voor je. Wel wordt geadviseerd om een iets lagere maximale hoeveelheid per dag aan te houden in vergelijking met wanneer je niet zwanger bent. Voor gemberthee is zo'n 2 kopjes per dag [1] een goede richtlijn.
Op het ingrediëntenlabel is te zien dat energiedrank tijdens de zwangerschap wordt afgeraden. Dit geldt ook voor vrouwen die borstvoeding geven. De Europese Autoriteit van Voedselveiligheid (EFSA) heeft een advies uitgebracht over de hoeveelheid cafeïne voor zwangere vrouwen.
Helaas, er is geen wetenschappelijk bewijs dat cola werkt tegen misselijkheid. En volgens het Voedingscentrum heeft het ook bij diarree of buikpijn geen zin om een glas cola te drinken. De frisdrank zou je klachten vanwege de grote hoeveelheid suiker juist erger kunnen maken.
Een alcoholvrije zwangerschap is heel belangrijk voor een gezonde start voor je baby. Als je zwanger bent bestaat er namelijk geen 'veilige hoeveelheid alcohol' die je kunt drinken.
Peper. Piment. Salie. Dit kruid kan baarmoederkrampen opwekken en bevat stoffen die op het zenuwstelsel kunnen werken.
Mag je kaneel als je zwanger bent? Je kunt beter de consumptie van kaneel beperken tijdens de zwangerschap. In kaneel zit namelijk de stof coumarine, en te veel van deze stof kan tot leverschade en bloedingen leiden.
Welke kruiden vermijden tijdens de zwangerschap? De kruiden die je beter niet kunt gebruiken tijdens je zwangerschap zijn kruidenpreparaten zoals valeriaan en sint-janskruid. Hiervoor is het verstandig altijd contact op te nemen met je verloskundige of huisarts.
Als je zwanger bent is het verstandig om niet veel cafeïne (max 200 mg per dag) binnen te krijgen. Te veel cafeïne vergroot de kans op een miskraam en kan de groei van het ongeboren kind verminderen.
Meer dan 200 milligram cafeïne op een dag kan bij vrouwen die borstvoeding geven het risico verhogen dat de baby onrustig wordt en slaapproblemen krijgt. Bij hele grote hoeveelheden kan cafeïne ook zorgen voor een versnelde hartslag van de baby.
De aanbeveling van de Hoge Gezondheidsraad voor vrouwen in de vruchtbare leeftijd is een maximale dagelijkse inname van 200 mg cafeïne/dag, of zelfs 300 mg/dag (2,3). Dat komt overeen met 2 tot 3 kopjes koffie per dag. Zoals dikwijls in de voedingswetenschap zijn alleen hoge dagelijkse dosissen schadelijk.
Rauwe zalm als je zwanger bent
In rauwe zalm kan de listeriabacterie ook voorkomen. Rauwe zalm is dus een 'no-go' tijdens de zwangerschap. Laat de sushi met rauwe vis dus maar even staan als je zwanger bent. Sushi zonder vis, zoals maki sushi met avocado of komkommer, kun je wel gerust eten tijdens de zwangerschap.
Een eerste echo vindt meestal plaats rond de 10 weken, maar vindt in sommige gevallen al eerder plaats. Je hebt dan een 7, 8, 9, 10, 11 of 12 weken echo.
Wat beter niet op je bord (en in je mond) komt
Dessert: Geen zachte kazen op basis van 'rauwe melk' zoals brie en camembert (zie melding op de verpakking). Zachte kazen op basis van gepasteuriseerde melk mogen wel. Geen desserts op basis van rauwe eierdooiers (tiramisu, chocolademousse …).