Vikingen waren zeer goed in het maken van wapens, sieraden en werktuigen. Ze waren vaak versierd met afbeeldingen van Goden en dieren (draak). De meeste ambachtslieden woonden in Hedeby waar ze hun waren op de markt verkochten. Sommige trokken door het land om hun spullen te verkopen.
Ze hadden scheepsbouwtechnologie die nergens in West-Europa werd geëvenaard. Ze beheersten het ruime sop – sterker nog: het ruime sop was voor hen zowat een verlengstuk van het land. Het was hun territorium. Ze waren er thuis.
De Vikingen zijn bij ons vooral bekend als plunderende krijgers, door hun tijdgenoten de 'plaag uit het Noorden' genoemd, maar dat is een onvolledig beeld. Naast krijgers die inderdaad plunderden, verkrachtten en moordden waren ze tevens ontdekkingsreizigers, kolonisten, ambachtslieden, handelaars en scheepsbouwers.
De levende lading hadden ze onderweg buitgemaakt – tijdens plunderingen bij de Slavische stammen rond de Oostzee, waar ze voortdurend mee in oorlog waren. De Vikingen verkochten hun goederen om te krijgen wat ze het liefst wilden hebben: Arabische zilvermunten.
De Vikingen geloofden in meerden goden: Odin, Thor, Loki en Freya stonden centraal. Deze goden werden vereerd in de tempels, met standbeelden en offers van dierenbloed. Volgens de Vikingen behoorde het Walhalla toe aan de oppergod Odin. Om een plekje in het Walhalla te verkrijgen, moest je sterven in de strijd.
Knoet de Grote is zo'n grote naam dat hij onbetwist de machtigste Viking in de geschiedenis is. Hoewel hij niet de oudste zoon was van Sven Gaffelbaard, slaagde hij erin een enorm rijk te verenigen. Knoet de Grote werd gekroond tot koning van Denemarken, Noorwegen en Engeland.
Vikingen waren de piraten van de Noordzee. Moordend, plunderend en rovend maakten ze de Europese kusten onveilig. Ook Frisia, het Nederlandse kustgebied, werd geteisterd door Vikingen. De aanvallen begonnen in het jaar 810, toen Deense Vikingen Frisia aanvielen met een vloot van maar liefst tweehonderd schepen.
De Vikingen vallen Nederlandse handelsplaatsen aan
Door zijn rijkdom wekte Dorestad de interesse van de Vikingen. En ook al lag de stad behoorlijk ver landinwaarts, het hield de lichte Vikingschepen niet tegen. Vikingen voeren de Nederlandse rivieren op en vielen Dorestad tussen 834 en 863 meerdere keren aan.
Vikingen is een omstreden term
Tussen 790 en 1100 begonnen zij zich definitief in die gebieden te vestigen. De rooftochten waren offensief en vaak gewelddadig. De geschiedenis van de Vikingen start in de achtste eeuw.
Een Viking kon op twee manieren sterven. Het mooist was de dood op het slagveld, waarna de overledene door de god Odin uitverkoren was om naar het paradijselijke Walhalla te gaan. Dit werd de 'achtenswaardige dood' genoemd. Ook kon een Viking de 'strooien dood' sterven, van ouderdom of ziekte op de matras.
Hoewel de barbaarse Vikingverhalen waarin ongegeneerde hebzucht, geweld en wreedheid centraal staan, vandaag de dag de populaire cultuur domineren, leidden de meeste Vikingen een vreedzaam boerenleven. Ze woonden en leefden dicht bij de natuur met hun gezinnen die werden geleid door sterke vrouwen.
Later, in 865, vond één van de bekendste invasies plaats: de inval van het groot heidens leger in Engeland. De naam van het grote heidense leger is afgeleid uit de Angelsaksische kroniek. Het leger had een omvang van naar verluidt 15000 man.
Uit de DNA-analyse blijkt dat de Vikingen een diverse groep mensen waren, waarvan de voorouders uit jager-verzamelaars, boeren, of mensen uit populaties van de Euraziatische steppen bestonden.
Omdat Vikingen niet oud werden trouwden ze al op jonge leeftijd: zo rond hun 16de jaar. Mannen werden vaak niet ouder dan veertig en vrouwen stierven vaal al voor hun dertigste jaar. Dit door ziekten, oorlog en geweld.
Maar het is helemaal niet zeker dat de historische Vikingen getatoeëerd waren. De enige bron van mogelijke Vikingtatoeages is de Arabier Ibn Fadlan, die in 922 een groep Vikingen aan de Wolga beschreef: 'Van vingertop tot hals heeft elk van hen een verzameling bomen, figuren en dergelijke.
Een jaar lang, van 885 tot 886, belegerden de Vikingen Parijs. Uiteindelijk werd de stad ontzet door koning Karel de Kale. Hij verscheen met een groot leger, maar durfde de strijd niet aan.
In het mei 2019 verschenen boek Schildmaagd, de onbeschreven geschiedenis van krijgsvrouwen in de Vikingtijd (Omniboek) maakt zij mede op basis van archeologische bronnen aannemelijk dat er wel degelijk krijgsvrouwen bestaan hebben die zij aan zij vochten met de Vikingen.
450-1300 na Chr.). De Vikingen behoren tot de Germaanse bevolkingsgroep, zoals ook de Friezen, Angelen en Juten.
In veel gevallen wordt er een onderscheid gemaakt tussen beide termen. Daarbij staat de term "Noormannen" voor de gehele bevolkingsgroep, terwijl met de term "Vikingen" slechts het zeevarende deel van die groep wordt bedoeld dat vanuit Scandinavië Europa introk voor handel, rooftochten en uiteindelijk veroveringen.
Vanaf de achtste eeuw trokken Vikingen, in Rusland Varjagen genoemd (van het Germaanse vaeringr / strijdmakker), vanuit Scandinavië via de Finse Golf het noorden van het huidige Rusland binnen. Via de Wolga dreven zij vervolgens handel met Arabieren en Perzen.
In de middeleeuwen sprak men in bijna heel Scandinavië dezelfde taal: het Oudijslands. Tegenwoordig verschilt het IJslands nogal van de overige Scandinavische talen. Door de geïsoleerdheid kent het IJslands weinig leenwoorden.
Naast bier dronken de Vikingen ook honingwijn, ook wel mead genoemd. Het hoofdingrediënt hiervan was honing. Over de drank mead circuleren diverse verhalen in de Noorse mythologie. Zo zijn er verhalen die vertellen dat Vikingen honing met bloed van de wijze Kvasir mengden.
In 1066 werden de Vikingen in de Slag bij Hastings voorgoed verslagen en werd Willem de Veroveraar gekroond tot de nieuwe koning van Engeland.
Ze waren de eerste Europeanen die Groenland en Noord-Amerika bereikten. Eigenlijk was het de Viking Leiv Eiriksson die rond het jaar 1.000 op zijn ontdekkingstochten tot aan de Amerikaanse kusten zeilde, zo'n 500 jaar voor Christoffel Columbus.
Vikingen; de scheepsbouwers
Al deze tochten konden ze nooit maken zonder goede schepen. Dit was iets waar ze trots op konden zijn. De Vikingen waren de beste scheepsbouwers van Europa. Ze hadden niet alleen roeispanen maar ook zeilen, iets wat nog nooit eerder gezien was in Europa.