Het geheim van de kleur van een ei zit hem in de kleur van de kip die hem legt. Daarbij gaat het niet om te kleur van de veren van de kip, maar om de kleur van haar oorlelletje. Een kip met een rood lelletje legt een bruin ei en de kip met een wit lelletje legt een wit ei.
Genen bepalen de kleur
De kleur wordt bepaald door het ras en is genetisch bepaald. Het is daarbij niet zo dat bruine kippen bruine eieren en witte kippen witte eieren leggen. Ook witte kippen kunnen bruine eieren leggen.
Zijn bruine eieren gezonder dan witte eieren? Meerdere onderzoeken hebben aangetoond dat de eikleur geen aanzienlijk effect heeft op de kwaliteit en samenstelling van een ei. Alle eieren lijken qua voedingswaarde op elkaar, ongeacht de grootte, eicode of kleur. Elk ei bevat dus ongeveer evenveel vitamines en mineralen.
Of een ei een witte schaal of een bruine schaal heeft, is afhankelijk van het ras van de kip die het ei legt, aldus het Voedingscentrum. Over het algemeen is de verklaring eenvoudig: kippen met witte oorlellen leggen witte eieren, en kippen met rode oorlellen leggen bruine eieren.
Een witte kip heeft minder voer nodig om hetzelfde ei te maken dan een bruine kip. Minder voer betekent minder grondstoffen en minder grondstoffen is per definitie duurzamer. Witte eieren zijn dus niet alleen beter voor het milieu, maar ook nog eens een stuk efficienter om te maken. En dus goedkoper voor jou.
Alle eieren bevatten evenveel goede voedingsstoffen, zoals eiwitten, vitamines en mineralen. Wel hebben biologische en vrije-uitloopkippen betere levensomstandigheden dan een gewone scharrelkip. Zo hebben ze meer ruimte en kunnen ze naar buiten.
Het beste ei voor je geld krijg je volgens Bestman als je eieren met twee of drie Beter Leven-sterren koopt. Dat zijn eieren van Kipster, Rondeel, Eko, Demeter, vrije uitloop, biologische of biodynamische. ,,Dan weet je zeker dat de kippen, als het kan, weer naar buiten mogen.
Met haar oortoefjes is de araucanakip is niet alleen wat haar uiterlijk betreft een bijzonder kippenras, maar ook haar eieren zijn heel speciaal: die hebben een groene tot blauwe kleur. De araucanakip is een goede legger die 180 tot 200 en meer eieren per jaar produceert.
Het ras bepaalt de kleur
Het is genetisch bepaald welke kleur ei een kip legt. Het ene ras legt witte eieren en het andere legt bruine eieren. Je kunt ook aan de oorlellen van een kip zien welke kleur eieren: kippen met rode oorlellen leggen een bruin ei en die met witte oorlellen een witte.
De kleur krijgt het ei door de lellen van de kip. Zijn de lellen rood/bruin, dan legt de kip een bruin ei. Zijn de lellen van de kip wit? Je raadt het al, een wit ei.
De Schijndelaar kreeg in 2001 een officiële erkenning van de toenmalige NHDB en is daarmee het nieuwste Nederlandse kippenras en bovendien het enige erkende Nederlandse kippenras, dat groene eieren legt. De Schijndelaar is ontwikkeld in Nederland uit onder andere de Auracana, Sumatra, Brabants Boerenhoen en Leghorn.
Waar voorheen het bruine ei werd geassocieerd met 'scharrel' en 'diervriendelijk', komt inmiddels steeds meer het besef dat het witte ei helemaal niet onder doet voor het bruine ei. Deze eieren zijn goedkoper en wordt door supermarkten ook wel in de markt gezet als het 'klimaatvriendelijke ei'.
Kooi-eieren zijn te herkennen aan het eerste cijfer van de ei-code die op ieder ei gestempeld moet staan. Is dit een 3 dan gaat het om een kooi-ei (0= biologische ei, 1= vrije-uitloopei of grasei, 2= scharrelei of rondeel). Kippenhouders willen doen geloven dat het kooi-ei het meest duurzaam is.
Het Australische kippenras Australorp staat bekend om zijn frêle lichtroze eieren. Twentse hoenders zijn rond 1875 ontstaan in Twente en leggen gebroken witte eieren.
De witte plekjes op kip zijn vriesbrand. De structuur van het vlees is dan aangetast door het verdampen van ijskristallen aan het oppervlak van bevroren voedsel. In het geval van kip slaat het vlees wit uit.
De rijkste bronnen van groenten met omega 3-vetzuren zijn veldsla, postelein en spruitjes. Een gewoon ei bevat ongeveer 0,1 gram aan omega 3-vetten. Omega-3-eieren zijn afkomstig van kippen die lijnzaad gemengd door het gewone voer krijgen. De eieren bevatten daardoor ongeveer 6 keer zoveel omega 3 als een gewoon ei.
Doet het pijn als een kip een ei legt? Andere deskundigen zeggen dat er geen wetenschappelijk bewijs is over pijn bij eieren leggende kippen, maar dat het niet onredelijk is te denken dat het niet goed is als het formaat kip en de afmeting van het ei niet bij elkaar passen.
' Op de tentoonstelling kan je ook de duurste kip ter wereld zien. De Seramakip is een kip die niet groter is dan een drankblikje. Het ras kreeg die naam omwille van de hoge prijs die je ervoor moet neertellen. Een kip kan bijna honderd euro kosten.
De Sussex is een rustig dier, uitzonderingen daargelaten, is met uitstekende vlees- en legkwaliteiten. Volgens insiders mag je op 150 tot 200 eieren per jaar rekenen met een gemiddeld gewicht van 60 gram.
Alles in deze kip is zwart; de organen, botten, huid, snavel, tong, lellen, kam en bevedering. Alles, behalve de eieren, die zijn crèmekleurig. In tegenstelling tot wat soms wordt verteld, zijn er geen kippenrassen in de wereld die zwarte eieren leggen.
Hoewel Faverolles bruine eieren leggen, zien de eieren er vaak roze of paars uit vanwege de roodachtige pigmenten in de beschermende laag rond het ei. Faverolles zijn genetisch voorbestemd om een roze beschermlaag te produceren waardoor het ei er roze of pastelkleurig kan uitzien.
Hybride kippen
Hybriden zijn namelijk kruisingen tussen verschillende kippenrassen. Ze werden gekruist met de bedoeling een bepaalde eigenschap te versterken, bijvoorbeeld dat ze consistent eieren leggen.
Nederlanders eten per persoon elk jaar bijna 200 eieren. Dat zijn voor het overgrote deel kippeneieren. Maar in principe zijn alle eieren van vogels veilig voor menselijke consumptie. Naast die van de kip worden ook eenden- en ganzeneieren vaak gegeten.
Nadat je ei dus minimaal drie dagen heeft gelegen, kun je 'm nog tot zeker 3 weken na het leggen opeten. In deze periode smaken de eieren het beste en pellen ze het gemakkelijkst. In de winkel wordt zelfs een houdbaarheid van 28 dagen na het leggen aangehouden.
Ook bevruchte eieren zijn overigens gewoon eetbaar en het verschil kun je niet proeven. 'Het ei is gewoon goed.