Milieuwetgeving. In de milieuwetgeving staat dat vanaf vijf paarden er een meldingsplicht geldt. Wanneer paarden hobbymatig worden houden is geen sprake van een inrichting. Daarom geldt de vuistregel dat hobbymatig maximaal vijf paarden mogen worden gehouden.
Hoeveel paarden mag ik als particulier houden? Wanneer je paarden particulier houdt, ben je dus niet bedrijfsmatig. Er zijn geen wettelijke voorschiften vastgelegd hoeveel paarden je particulier mag houden. Let wel op dat je bij een grote hoeveelheid paarden te maken kan krijgen met milieuvergunningen en de mestwet.
In het plangebied komen zowel hobbymatige als bedrijfsmatige paardenhouderijen voor. Het houden van minder dan 5 paarden wordt als hobbymatig aangemerkt. Dat betekent bijvoorbeeld dat bij woningen, binnen de woonbestemming, maximaal 4 paarden gehouden kunnen worden.
Bij het houden van 51 – 100 paarden/pony's moet je naast het indienen van een melding Activiteitenbesluit milieubeheer ook een omgevingsvergunning beperkte milieutoets (OBM) aanvragen. En heb je meer dan 100 paarden/pony's > 3 jaar? Dan heb je een Omgevingsvergunning Milieu nodig.
Per paard heb je 0,5 tot 1 hectare weiland nodig als je ook de productie van het ruwvoer meerekent, anders wordt 1 hectare weiland voor vier paarden geadviseerd. Voor de opfok van jonge paarden is een oppervlakte van minimaal 2 hectare per perceel gewenst.
5. Hoeveel weide heeft een paard nodig? Paarden zijn dieren die graag rennen en ruimte nodig hebben voor gestrekte galopsprongen, naast voldoende voer in de wei. De richtlijnen voor het houden van paarden voorzien derhalve 150 m² voor twee paarden.
Laat een paard niet langer dan 6 uur met een lege maag staan. Voor paarden met maagzweren is dit zelfs maximaal 1 uur. Dus geef minimaal 3 maal per dag ruwvoer. Sinds 2011 zijn er richtlijnen voor het houden van paarden.
Milieuwetgeving. In de milieuwetgeving staat dat vanaf vijf paarden er een meldingsplicht geldt.
Als eigenaar van een paardenhouderij heb je net zoals veehouders te maken met stikstofuitstoot vanuit onder andere de stallen. En dat betekent dat je in de basis een vergunning Wet natuurbescherming nodig hebt, de zogeheten Natuurvergunning.
Per paard is 0,5 – 1 hectare weiland nodig indien ook het ruwvoer voor de winter meegerekend wordt, anders biedt 1 hectare weiland ruimte aan circa vier paarden. Voor de opfok van jonge paarden is een oppervlakte van minimaal 2 hectare per perceel gewenst, hoe groter hoe beter.
Hoeveel dieren zijn nog een hobby
Er is geen maximum aantal dieren dat u als particulier mag houden. Maar er is wel een maximale hoeveelheid mest die u op de grond mag gebruiken. Hobbydieren produceren tijdens het beweiden ook mest, en die telt daarbij ook mee.
Hobbymatig houden van paarden kan worden aangemerkt als agrarisch gebruik als bedoeld in planvoorschrift en is toegestaan op gronden met de bestemming "Agrarisch met waarden - Landschap". Ter plaatse geldt de bestemming "Agrarisch met waarden - Landschap".
Want zoals je je misschien voor kan stellen, is het best belastend voor een paard om er met twee mensen op te gaan zitten. Fysiotherapeut en osteopaat Heleen Slebos geeft uitleg. “Als je met twee personen tegelijk op één paard gaat zitten, dan zit de achterste persoon op een kwetsbare plek.
Over het algemeen ondervinden paarden weinig problemen met tussen de 15 en 20% van hun eigen gewicht. Dit is inclusief tien kilo voor het harnachement. Een voorbeeld: een paard met een gewicht van 600 kilo kan bij gemiddeld 17,5% van zijn eigen gewicht dan 105 minus 10 kilo (harnachement) is 95 kilo dragen.
De wetgeving schrijft voor dat je per paard over 30 m2 ruimte moet beschikken: 15 m2 stal en 15 m2 opslag. Om uit te rekenen hoe groot de box van je paard moet zijn, vermenigvuldig je zijn stokmaat met twee, in het kwadraat. Maar steeds vaker hanteren paardenhouders een standaardmaat van 4 bij 4 m.
De stal mag een maximale vloeroppervlakte van 120m² per hectare graasland hebben met een absoluut maximum van 200m². Daarbij spreekt het voor zich dat de omvang van de stal in verhouding moet staan met het aantal weidedieren waaraan het onderdak biedt.
Paarden moeten geregistreerd worden zodat inzichtelijk is waar paarden staan of waar ze gestaan hebben. Dat is belangrijk om snel te kunnen handelen bij een uitbraak van een dierziekte.
In landen als Zweden, Denemarken en Zwitserland moeten paarden verplicht contact met soortgenoten kunnen hebben. Ook in Duitsland zijn er duidelijke richtlijnen. In Nederland is het (nog) niet verboden om paarden alleen te houden.
Een paard kan altijd buiten staan, ook bij heel warm of koud weer. Wel is het belangrijk om het paard te beschermen tegen invloeden van buitenaf, zoals het weer of insecten.
Daarom moet je met het geven ervan terughoudend zijn bij paarden die gevoelig zijn voor hoefbevangenheid of maagzweren. Het suikergehalte zorgt er namelijk voor dat de zuurgraad van de maag verandert. Voedingsdeskundigen houden een maximum van 5 kilo appels per dag aan.
Het is algemeen bekend dat paarden net als mensen graag appels lusten. Maar pas op, voer er niet teveel van. Een of twee per dag is genoeg. In veel fruit, zoals appels en perziken) zitten pitten die cyanide bevatten.
De structurele onderhoudskosten voor een paard zijn ongeveer 500 euro per maand als je geen wedstrijden rijdt. Doe je dat wel en reken je alles mee, dan zit je zo op 700 euro per maand. De gemiddelde aankoopprijs voor een sportpaard is 5.000 euro.