Het is algemeen bekend dat regelmatige lichaamsbeweging in korte sessies (tot 45 minuten) en met een matige intensiteit ons immuunsysteem verbetert. Verschillende studies hebben reeds de sterke impact van bewegen en sporten op onze weerstand of immuniteit aangetoond.
Sport zorgt voor een betere conditie, meer spierkracht, een gezonde levensstijl, een goede nachtrust en een minder hoge medische consumptie. Sporten verkleint namelijk het risico op een groot aantal aandoeningen als hart- en vaatziekten, obesitas, osteoporose, beroertes.
Je immuunsysteem is heel belangrijk. Het beschermt je tegen infecties, door ziekteverwekkers zoals virussen en bacteriën, op te ruimen. Ook zorgt het immuunsysteem ervoor dat je immuuncellen niet je eigen lichaamscellen aanvallen. Gebeurt dit wel, dan noemt men dat een auto-immuunziekte.
Ongezondvoedingspatroon. Te weinig lichaamsbeweging. Slaapgebrek. Afweerstoornissen, zoals SCID, en auto-immuunziektes, zoals MS, psoriasis en reuma.
Het doel van het immuunsysteem is om de indringer zo snel mogelijk onschadelijk te maken. Bij een verzwakt immuunsysteem werkt dit afweersysteem minder efficiënt, waardoor je symptomen kan krijgen als vermoeidheid, terugkerende ontstekingen of een moeizaam herstel.
De gezondste sporten zijn zwemmen, krachttraining, wandelen, tai chi en kegeloefeningen. Het gaat hier echter om sporten die gezond zijn voor volwassenen.
Je hoeft dus echt niet elke dag hevig te sporten om je hersenen gezond te houden. Dagelijks een half uurtje stevig wandelen of fietsen is al heel effectief. Hierbij geldt wel: bewegen is goed, meer bewegen is beter.
Volwassenen en ouderen: Bewegen is goed, meer bewegen is beter. Doe minstens 150 minuten (2,5 uur) per week matige of zwaar intensieve inspanning, verspreid over diverse dagen. Doe minstens 2x per week spier- en botversterkende activiteiten (voor ouderen inclusief balansoefeningen)
Denk maar aan mensen die na een stressvolle werkdag hun hoofd 'leeglopen' of lopen als middel tegen depressie. Maar elke dag sporten kan niet gezond zijn.” De sportarts raadt dan ook iedereen aan om niet iedere dag te gaan sporten. Het is belangrijk dat je lichaam tenminste 1 rustdag per week krijgt.
Bewegen is goed, meer bewegen is beter. Doe minstens elke dag een uur aan matig intensieve inspanning. Langer, vaker en/ of intensiever bewegen geeft extra gezondheidsvoordeel. Doe minstens driemaal per week spier- en botversterkende activiteiten.
– Negatieve effecten van sport op de gezondheid zijn o.a. blessures, fysieke stress/over-trainen, het risico op falen en de daarbij gepaarde psychische problematiek en stress, eetstoornissen en burn-out.
Denk hierbij bijvoorbeeld aan chronische stress, een operatie, burn-out, depressie, medicatie, menstruatie of zwangerschap. Maar ook aan te weinig slaap, beweging en gezonde voedingsstoffen. Je afweersysteem krijgt dan niet wat het nodig heeft om te herstellen en zal niet optimaal functioneren.
Een goed werkend immuunsysteem kenmerkt zich door een hoge weerstand met een lage kans op ontstekingen en een goede kwaliteit van de huid. Je hebt voldoende energie en voelt je psychisch goed. Je sportieve prestaties zijn goed en je hebt geen darmklachten.
Vitamine C – helpt het natuurlijk afweersysteem van je lichaamscellen tegen invloeden van buitenaf en heeft zo een positieve invloed op je immuunsysteem. Sinaasappels, (vers) sinaasappelsap, broccoli, tomaat, aardbei en rode of groene paprika zijn allemaal rijk aan vitamine C.
Antioxidanten zijn stoffen die de beschadiging van (hersen)cellen tegengaan. Fruit: blauwe bessen, rode bessen, frambozen, … Deze gezonde snoepjes zijn niet alleen lekker, zomers fruit bevat ook antioxidanten.
Regelmatig bewegen zorgt er niet alleen voor dat de aanvoer en opname van brand- en zuurstof in de spieren verbetert, een efficiënte bloedsomloop voorkomt ook dat je aders verstopt raken en zorgt dat je bloeddruk lager wordt. Uiteindelijk zul je merken dat je conditie beter wordt, en je meer energie hebt.
Wil je er liever strakker uitzien, dan zal je je spieren moeten trainen. Voor een strak lichaam is 3-4 maal krachttraining per week ideaal. Indien de kwaliteit van je trainingen goed is, zal je hier een mooi resultaat mee kunnen behalen.
Met een wandeling gebruik je namelijk vooral de spieren in je benen en billen. Dus lopen is zeker goed voor je billen en benen! En hoe meer je traint, hoe sterker ze worden. Met een stevige wandeling span je niet alleen de kuiten, hamstrings, quadriceps en bilspieren aan.
Als u uw weerstand wilt verbeteren, dan is het belangrijk dat u voldoende vitamine A, B6, B11, B12, C, D en E binnen krijgt. De mineralen zink, ijzer, koper en seleen kunnen u ook helpen met het verbeteren van uw weerstand.
Ook het stresshormoon cortisol onderdrukt het immuunsysteem en dat kan het afweersysteem verzwakken. Want in een 'noodsituatie' is overleven belangrijker dan jouw (lange termijn) gezondheid. Bij chronische stress blijft je afweersysteem kwetsbaar en dit maakt je gevoeliger voor verschillende ziektes.
Zoals gezegd komt het immuunsysteem als gevolg van stress onder druk te staan, waardoor het verzwakt. Het gevolg hiervan kan zijn dat het lichaam een intolerantie ontwikkelt voor een bepaalde stof. Vaak komt deze stof voor in voeding, die iemand vaak eet. Denk bijvoorbeeld aan melk, een kiwi of een ei.