Medische oorzaken voor een lage hartslag kunnen zijn: een trage schildklier. medicijnen die de hartslag verlagen, zoals bètablokkers. elektrische prikkeling van het hart werkt niet goed (problemen sinusknoop of AV-knoop)
Bradycardie is een hartritmestoornis waarbij er sprake is van een te lage hartslag. Bradycardie betekent letterlijk 'langzaam hart'. Symptomen van bradycardie zijn onder meer duizeligheid, vermoeidheid en hartkloppingen. Bekende oorzaken zijn ouderdom, hartproblemen en een aangeboren hartafwijking.
Bij bradycardie heeft u een te lage hartslag. De hartslag is dan minder dan 50 slagen per minuut. Het normale hartritme van een volwassen persoon is meestal 60 tot 70 slagen per minuut.
Een normale hartslag in rust ligt tussen de 60 en 100 slagen per minuut. Tijdens je slaap is je hartslag het laagst. De hartslag kan dan teruglopen naar minder dan 50 slagen per minuut, dit is dan normaal.
Een lage hartslag = minder kans op hart- en vaatziekten
Het voedingsvakblad Ortho berichtte dat je hartslag veel zegt over de kans die je loopt om te overlijden aan hart- en vaatziekten. Je rustpols is hiervoor een sterke en onafhankelijke factor, zodat bij elke verlaging van je rustpols de vlag uit mag.
1 - 2 jaar: 100 - 150. 2 - 5 jaar: 95 - 140. 5 - 12 jaar: 80 - 120. ouder dan 12 jaar: 60 - 100.
Het aantal keren dat jouw hart per minuut slaat zegt iets over je fitheid. Over het algemeen geldt: hoe lager je hartslag in rust, hoe fitter je bent. Een fit hart is simpelweg sterker en werkt efficiënter. Het pompt per slag meer bloed het lichaam in dan een hart dat in minder goede conditie is.
Stijging en daling van hartslag en bloeddruk
Omdat je hartslag en bloeddruk nauw samenwerken, hebben ze vaak invloed op elkaar. Bij een lage bloeddruk slaat het hart sneller om je bloeddruk op niveau te houden en een hoge bloeddruk kan zorgen voor een onregelmatige hartslag.
Normaal slaat het hart 60 tot 100 keer per minuut. Bij een hartslag trager dan 60 per minuut spreekt men van bradycardie.
Bradycardie wordt gedefinieerd als een hartslag lager dan 60 slagen per minuut. Doorgaans wordt het pas belangrijk bij een hartslag lager dan 50 slagen per minuut.
Pijn op de borst en steken in de bovenarm zijn bij mannen vaak het teken dat er iets mis is, bij vrouwen treden die signalen vaak niet eens op. Vrouwen hebben bijvoorbeeld last van moeheid, kortademigheid bij het sporten of pijn in de schouderbladen.
Je hart is namelijk een spier dat bloed door je lichaam pompt en spieren en organen van zuurstof en voedingsstoffen voorziet. Tijdens je slaap zal je hartslag ongeveer 20 slagen per minuut lager liggen dan overdag doordat de stimulatie van je zenuwstelsel afneemt. Een lagere hartslag is dus een goed teken.
In rust heeft het lichaam minder zuurstof nodig en is de hartslag per minuut relatief laag. Bij volwassenen is de hartslag in rust gemiddeld 60 tot 70 slagen per minuut. Tijdens de slaap kan de hartslag zelfs terugzakken naar 50 slagen per minuut.
Bètablokkers vertragen de hartslag zodat het hart rustiger pompt. Hierdoor daalt de bloeddruk en is er minder kans op een beroerte. Bij hoge bloeddruk schrijven artsen bètablokkers meestal voor in combinatie met andere medicijnen, zoals plastabletten. De bloeddrukverlagende werking treedt op binnen 1 week.
Over het algemeen, kunnen we onze maximale hartslag berekenen met de 220-leeftijdsformule, die inhoudt dat je 220 met je leeftijd vermindert. Dus als je 50 jaar bent, is een normale hartslag tussen de 85 en 119 HPM.
Je hartslag loopt op
Normaal ligt de hartslag van een volwassene in rust tussen de 60 en 100 slagen per minuut. Bij inspanning kan deze oplopen naar 180, soms zelfs boven de 200. Het is geen probleem als je hartslag niet te snel oploopt en na afloop weer geleidelijk afzakt.
In één hartslag worden achtereenvolgens de boezems en vervolgens kamers samengetrokken door de hartspier. De frequentie waarmee het hart slaat wordt ook hartslag genoemd. Deze is zeer goed aan de pols te meten, en wordt daarom ook wel polsslag genoemd of kortweg pols.
Afhankelijk van het trainingsdoel kan er voor iedere persoon een trainingsschema met bijpassende hartslagzones worden gemaakt. Hartslagzones worden ingedeeld naar een bepaald percentage van de maximale hartslag. Trainen op hartslag is voornamelijk geschikt voor duursporten zoals wielrennen, hardlopen en schaatsen.
rusthartslag is net als de maximale hartslag afhankelijk van een aantal factoren, zoals geslacht, leeftijd, getraindheid, postuur, lichaamspositie, emoties, medicijngebruik en zo zijn er nog tal van factoren die invloed hebben op onze hartslag.
Uit onderzoek blijkt dat een goede trainingsintensiteit ligt rond de 75% van je maximale hartslag. Maar dit kan variëren bij verschillende mensen (tussen 55 en 80% van maximum). Je maximale hartslag wordt minder met de leeftijd.
Het is ook goed om te onthouden dat je maximale hartslag afneemt naarmate je ouder wordt. Maar dat betekent niet dat je conditie vermindert. Regelmatige training en goede voeding zullen meer invloed op je prestaties hebben, dan dat je HFmax nu iets lager is dan drie jaar geleden.
Symptomen. Klachten die veel voorkomen bij een hartritmestoornis zijn hartkloppingen, hartoverslagen, een pijnlijk of drukkend gevoel op de borst, zweten, misselijkheid, een licht gevoel in het hoofd, of een een onprettig, angstig of benauwend gevoel.
Google Fit-app kan met camera's van telefoon ademhaling en hartslag meten. Google Pixel-telefoons kunnen via de Fit-app de hartslag en ademhaling van een gebruiker meten. Hiervoor gebruikt de telefoon respectievelijk de achter- en selfie-camera. Google wil deze functie later ook naar andere Android-telefoons brengen.