Geschiedenis van thee
In het kort is het verhaal dat thee in China is ontdekt, zo'n kleine 5.000 jaar geleden. De blaadjes van de theestruik vielen in een pot heet water, er kwam een heerlijke geur vrij en daarmee was thee een feit.
Van oorsprong komt thee uit China. Duizenden jaren geleden werd daar al thee gedronken. Volgens een Chinese legende ontdekte Shennong 5000 jaar v. Chr.
Ontdekking van thee
Thee werd 2700 jaar voor Christus ontdekt door keizer Shen Nung. In een rustpauze kookte hij zijn drinkwater waar wat blaadjes in terecht kwamen. Dit bleek goed te smaken. In Europa maakten we in 1610 kennis met thee.
De theeplant (Camellia sinensis) is een struik die van oorsprong voorkomt in China en Zuidoost-Azië. De jonge scheuten van deze struik worden gebruikt om thee te produceren. Sinensis is Latijn voor Chinees. Tegenwoordig wordt thee over de gehele wereld in tropische en subtropische gebieden geteeld.
In de 18de eeuw werd theedrinken echt gemeengoed in Nederland. Toen begon de VOC de thee direkt te importeren uit Guangdong in China. Op Java en Sumatra werden door de Nederlanders theeplantages aangelegd. De Engelsen deden hetzelfde in India en op Sri Lanka (toen nog Ceylon).
Je kunt het beste zwarte thee en groene thee drinken. Deze soorten thee verlagen de bloeddruk en verkleinen de kans op een beroerte. Het advies voor volwassenen is om 3 koppen groene of zwarte thee te drinken per dag.
Goed nieuws voor alle theeliefhebbers, want de houdbaarheid van thee is bovengemiddeld lang. Het valt in de categorie van producten die niet snel bederven en je ongeveer 12 tot 18 maanden kunt bewaren. Daarna is de kans groot dat de thee nog wel houdbaar is, maar zijn lekkere smaak verliest.
Chai latte: een buitengewoon smaakvolle warme drank gemaakt van thee, specerijen en melk. Chai is in bijvoorbeeld India, Afghanistan, Pakistan, Iran, Turkije en andere Arabische landen het woord voor thee. 'Chai thee' is dus dubbelop (thee thee!). Maar vandaag maken we een romige variant, met melk.
De wereld van thee is eindeloos. Er bestaan oneindig veel soorten en smaken. Toch wordt alle thee van één en dezelfde plant gemaakt, de Camellia Sinensis.
De bekendste theeproducerende landen zijn: China. India.
De grootste theedrinkers bevinden zich in Ierland en – het was te verwachten- Engeland. Maar in Turkije bevinden zich de de meest fervente theedrinkers met bijna 3,1 kilo thee per persoon per jaar staat het land bovenaan.
In deze blog gaan we het hebben over de grootste en bekendste thee producerende landen, namelijk China, Japan, Taiwan, India, Sri Lanka, Nepal en Vietnam.
Da Hong Poa thee
Ze groeien op een bijzondere plek waar ze op het heetste van de dag in de schaduw en de rest van de dag in de zon staan. Daardoor groeien de blaadjes op een unieke manier. De thee is oranje van kleur en zacht van smaak. Omgerekend koste een kilo Da Hong Poa iets meer dan een miljoen euro.
Ondanks de tropische associaties die we hebben bij theeplanten, kan de theeplant Camellia sinensis eenvoudig in iedere Britse – en dus ook Nederlandse – achtertuin groeien.
Het theezakje is uitgevonden door de New Yorkse groothandelaar Thomas Sullivan, dankzij toeval. In 1904 stegen de prijzen van tinnen blikken aanzienlijk, daarom besloot Sullivan om de theemonsters in kleine zijden zakjes naar zijn klanten te sturen.
Hoeveel thee kan een volwassene drinken? Alle soorten thee zonder suiker staan in de Schijf van Vijf. Het advies voor volwassenen is om 3 kopjes (1 kopje is 125 milliliter) zwarte of groene thee per dag te drinken vanwege de positieve gezondheidseffecten.
De eerste verwijzingen naar thee zijn afkomstig uit China. Volgens een legende viel er een blaadje in het water dat voor keizer Shen Nung gekookt werd. Hij vond de smaak verkwikkend en zonder dat hij het wist had hij het eerste kopje thee uitgevonden.
De theïne in thee verhoogt de bloedtoevoer naar de nieren, die vervolgens een bericht naar de nieren stuurt om meer water weg te spoelen. Maar om uitgedroogd te raken moet je heel veel thee drinken, meer dan 500 milligram per dag, wat neerkomt op meer dan zes kopjes.
Rustgevende kruidenthee
Kruidenthee wordt rustgevende eigenschappen toegedicht. ,,In de meeste theesoorten die rust beloven zit kamille, valeriaan en lavendel. Aan kamille wordt een licht ontspannen effect op de maag en darmen toegekend.
Pukka is een uniek aanbod van biologische kruiden en bekroonde theeën, die zijn gebaseerd op de oude wijsheid van Ayurveda - 'de kunst om wijs te leven. ' Pukka heeft 'Pukka Herbs' in het leven geroepen om de wonderen van deze wijsheid gemakkelijk toegankelijk te maken voor iedereen.
Thee-expert Amanda Yiu geeft nog een extra tip om theezakjes langer mee te laten gaan: “U kunt een theezakje meer dan 1 keer gebruiken. Dan moet u het wel bewaren in een bakje met een deksel erop, om oxidatie te voorkomen. Dat verandert namelijk de smaak,” legt Yiu uit aan Libelle.nl.
Planten met veel chlorofyl zoals groene en zwarte thee, brandnetel, paardenbloem, duizendblad en pepermunt zijn geschikte kruiden voor een detoxkuur. Ook spirulina (algen) en het Zuid-Amerikaanse kruid yerba mate zijn krachtige ontgifters.
Kruidenthee, zoals rooibos- of kamillethee, is geen echte thee. Deze soorten thee zijn niet afkomstig van de theeplant. Het zijn aftreksels van planten of vruchten, of mengsels van kruiden, bloemen en specerijen zoals zoethout, kaneel of kamille.
Kruidenthee zoals Rooibos bevat geen cafeïne en is rijk aan mineralen en vitamine c, hier kun je onbeperkt van drinken.